Polisen söker ledtrådar efter mordet på Eva. Foto: Richard Ström/Expressen
Polisen söker ledtrådar efter mordet på Eva. Foto: Richard Ström/Expressen

Civilpoliser spanade på universitetschefen

Publicerad
Uppdaterad
Universitetschefen har uppgett att han firade nyårsafton med sin sambo och vänner.
Vad han inte visste var att civilklädda poliser följde hans varje steg. I mer än ett dygn innan 51-åringen anhölls bedrev polisen spaning mot honom.
Hoppet var att han skulle leda dem till Eva.
På nyårsdagen - tre dygn efter Evas försvinnande - kom den 51-årige universitetschefen in på ett förhör som han kallats till. Efteråt beslutade en åklagare att anhålla honom misstänkt för människorov, eftersom polisen ännu inte hittat en kropp.
Nu kan Expressen avslöja att polisen då redan bedrivit spaning mot honom i mer än ett dygn, enligt en källa med insyn. Den misstänktes mamma har tidigare berättat för Expressen att sonen ringde vid 17.30 på nyårsafton för att önska gott nytt år. 51-åringen berättade då att han och sambon var bortbjudna på middag. Men vad han inte visste var att civilklädda poliser höll honom under uppsikt.
- Det är inget jag känner till, säger den misstänktes advokat Carl H Robson.

"Ingen typisk styckmördare"

Samtidigt kartlade man hur universitetschefen rört sig tidigare dagar, bland annat genom att visa foton på hans svarta bil för Evas grannar i Örebro.
Hoppades ni att den misstänkte skulle leda er till Eva?
- Jag har inga kommentarer, säger polisens pressinformatör Mats Nylén.
Mordplatsen är en avgörande pusselbit för poliserna som ska lösa fallet, enligt experter som Expressen har varit i kontakt med.
- Han är verkligen ingen typisk styckmördare. Det gör mig bekymrad. Om det nu är han måste det ha funnits väldigt speciella skäl till att stycka kroppen. Då blir det väldigt centralt att få tag i brottsplatsen, säger kriminologen Leif GW Persson.
I går intensifierades därför sökandet. Runt tio polispatruller jobbade på fältet med att kontrollera tips från allmänheten om övergivna stugor och platser som hundar markerat vid. En polishelikopter skannade också av marken i hopp om att den smältande snön blottat nya fynd, enligt Mats Nylén.
- Man letar framförallt efter slaktbodar och andra platser där kroppen kan ha styckats, säger en källa med insyn.
Polisen letar efter platser där paret kan ha träffats i smyg. Man har bland annat letat igenom en stuga mellan Karlskoga och Nora, som Eva arrenderar.
- Där var vi första veckan. Men där var bara massor av snö och inget rört, säger en poliskälla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag