Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Civila och barn sköts vid flykten: ”Krigsbrott”

Bilder visar hur gatorna i förorten Butja kantas av bråte och människokroppar
Ukrainska soldater återvänder till Butja i Kiev-regionen och möts av en massaker.
Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS X90036
När ryska styrkor lämnat återvänder även människor.
Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ABACA / STELLA PICTURES/LAFARGUE RAPHAEL/ABACA
Döda kroppar, minor och förödelse.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Döda påstås skjutits i ryggen när de försökt fly.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
En bro i Butja som sprängts när Ryssland dragit tillbaka sina trupper.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska styrkor har lämnat minor på vägar och kring hus i de tidigare ockuperade områdena.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN
Invånarna hyllar en ukrainsk militärkonvoj som anländer med mat och förnödenheter.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: - / AFP TT NYHETSBYRÅN
Bilderna visar
Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Döda människor i civila kläder längs Butjas gator – många med bakbundna händer.

De fruktansvärda bilderna ifrån den ukrainska staden har väckt starka reaktioner världen över – och Rysslands agerande fördöms nu enhälligt.

Vi kommer att söka den som bär ansvar med varje tillgängligt verktyg”, skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

Ryssland nekar till alla anklagelser om krigsbrott och har kallat till ett extra FN-möte.

När ukrainska styrkor återtog Butja i helgen möttes de av massgravar och döda människor längs stadens gator.

Enligt AFP-journalister, som fått tillträde till området av militären, låg flera lik på trottoaren eller vid vägkanten. På en plats ska ett ukrainskt pass legat öppet på marken bredvid en död bakbunden kropp.

Alla som hittats uppges ha varit klädda i civila kläder, som träningsoveraller, jeans eller joggingbyxor.

Enligt The Mirror har Butjas borgmästare Anatolyj Fedoruk sagt att alla 20 mördade som hittats längst gatan i staden skjutits i bakhuvudet.

Det lokala civilförsvaret har berättat för The Times att de hittade lemlästade kroppar från 18 personer, inklusive kvinnor och barn så unga som 14 år, i en källare.

”Massakern i Butja”

Ukraina riktar nu hårda anklagelser mot Ryssland om krigsbrott efter upptäckten i Butja.

President Volodymyr Zelenskyj höll natten mot måndag ett digitalt tal där han riktade hård kritik mot Ryssland styrkor som han kallade för ”mördare” och ”våldtäktsmän”.

– Jag vill att alla mödrar till Rysslands soldater ska se kropparna tillhörande människorna i Butja, Irpin och Hostomel. Vad hade de gjort? Varför dödades de? Vad hade mannen som cyklade på gatan gjort?, säger han enligt The Guardian.

På Twitter skriver utrikesminister Dmytro Kuleba om bilderna:

”Massakern i Butja är ett bevis på Rysslands hat mot ukrainarna och är bortom allt som Europa varit med om sedan andra världskriget. Det enda sättet att få ett stopp på det här: hjälp Ukraina att sparka ut Ryssland så snart som möjligt. Våra partners vet vad vi behöver. Pansarvagnar, stridsflyg och tunga luftvärnssystem. Förse oss med detta NU”.

Döda har hittats med bakbundna händer.
Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP TT NYHETSBYRÅN
På gatorna i Butja ligger döda kroppar.
Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS X90036
En kvinna har skjutits när hon cyklade.
Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS X90036

Ryssland fördöms

Reaktionerna har även varit starka från flera världsledare som dels fördömer Rysslands agerande och dels kräver att anklagelserna om krigsbrott utreds.

”Fruktansvärda bilder på förstörelse och rapporterade avrättningar på civila i Butja, Ukraina, i spårena av den ryska aggressionen. Påminner om de mörkaste delarna av Europas historia”, skriver statsminister Magdalena Andersson på Twitter.

”Rysslands myndigheter måste ställas till svars för sina brott”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel kommer EU att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland och ett liknande löfte har även kommit från Storbritannien.

”Jag kommer att göra allt i min makt för att svälta ut Putins krigsmaskineri”, skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Ryssland nekar

Ryssland har tillbakavisat alla uppgifter om döda civila i Butja. Kort efter att bilderna från staden fått spridning gick landets försvarsdepartement ut på Telegram och hävdade att bilderna arrangerats.

På grund av anklagelserna har Ryssland kallat till ett möte i FN:s säkerhetsråd under måndagen. FN har ännu inte svarat på huruvida ett sådant möte kommer gå av stapeln eller inte, skriver TT.

En grav med flera kroppar.
Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS X90036
En soldat hittar en död kropp på vägen utanför Butja.
Foto: MYKHAYLO PALINCHAK/SOPA IMAGES/SHUTTERST / MYKHAYLO PALINCHAK/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

”Stora möjligheter att ställa individer till svars” 

Carina Lamont på Centrum för operativ rätt och folkrätt förklarar att dödande av civila är helt och hållet förbjudet i krigets lagar. 

– Att uppsåtligt döda och attackera civila är absolut ett krigsbrott, säger hon. 

Den internationella brottsdomstolen (ICC) har initierat en utredning vad gäller situationen i Ukraina där det redan nu pågår processer för att utreda krigsbrott och övriga brott som kan ha begåtts i Ukraina.

Carina Lamont tror att det finns stora möjligheter att kunna ställa ansvariga inför rätta gällande krigsbrott som kan ha begåtts i Ukraina, även om rättsprocesser av denna karaktär kan ta väldigt lång tid. 

– Det finns mekanismer i folkrätten för att möjliggöra för ett ansvarsutkrävande på olika nivåer, dels för de som utfört själva gärningarna men också på befälsnivå, det vill säga för de som beordrat eller inte kontrollerat sina undersåtar. Så även om den information vi har nu måste fastställas i brottsutredningar finns det ganska stora möjligheter att ställa individer till svars för de här brotten, säger hon. 

Zelenskyj: ”Mördare, torterare och våldtäktsmän” 

Presidenten om förödelsen i Butja: ”Koncentrerad ondska har kommit till vårt land”.

Ex-oligarken: ”Det drev Putin galen”

Mikhail Chodorovskyj: Nästa steg är Baltikum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.