Bombregnet över Homs. Foto: AP
Bombregnet över Homs. Foto: AP

Civila instängda under bombregn i Syrien

Publicerad

FN fruktar att många civila sitter fast i eldregnet i Homs och Haffa.

Samtidigt anklagas den syriska regimen för att använda sig av "nya fruktansvärda taktiker" i angreppen mot invånarna.

USA varnar för att regimen kan vara på väg att organisera en ny massaker.

Våldet i Syrien har trappats upp de senaste veckorna. Båda sidor bryter mot den vapenvila som FN:s speciella sändebud Kofi Annan medlade fram den 12 april.

Enligt den Londonbaserade människorättsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights, dödades minst 74 personer i landet på måndagen, uppger BBC.

Nyhetsbyrån AP uppger att minst 50 personer dödades i provinserna Homs, Idlib och Latakia, enligt människorättsaktivister.

Djupt bekymrad

FN:s speciella sändebud i Syrien, Kofi Annan, uppges vara djupt bekymrad över situationen i landet. Han är särskilt orolig över eldgivningen i Homs och rapporter om granateld, helikoptrar och stridsvagnar i Haffa – där människor uppges vara fångade under eldgivningen.

"Det finns indikationer på att ett stort antal civila sitter fast i de här städerna", uppger FN i ett pressmeddelande.

Annan kräver nu omedelbart tillträde för FN-observatörer till Haffa.

Ny taktik

Samtidigt rapporterar FN-observatörer om att den syriska regimen har en ny stridstaktik. Under måndagen besköts den rebellkontrollerade staden Rastan i Homsprovinsen från helikoptrar. USA anklagar den syriska regimen för att använda sig av "nya fruktansvärda taktiker".

En talesman för det amerikanska utrikesdepartementet varnar samtidigt för att den syriska regimen kan vara på väg och organisera en ny massaker i Haffa, Deir el-Zour, Homs, Hama – eller i Damaskus förorter.

– Människor kommer att hållas ansvariga, säger utrikesdepartementets talesman Victoria Nuland enligt AP.

Den syriska regimen anklagas ligga bakom massakern i Houla i slutet av maj, då över hundra människor dog.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag