Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Civila flyr och dödas för Erdogans flyktingzon

Expressens mellanösternkorrespondent i Syrien • Rapporterar om Turkiets offensiv.
Hårda strider har rasat i och omkring al-Ayn hela veckan och många civila har dödats.Foto: Azad Evdik
Turkiet hävdade tidigt att man tagit kontroll över Ras al-ayn, men kurdiska styrkor befinner sig fortfarande i staden.Foto: Azad Evdik
”Striderna är mycket hårda. Många civila har dödats. När jag lämnade staden tidigare på morgonen såg jag minst fem döda människor ligga på vägen utan att någon kan ta hand om dem”, säger Azad Evdik.Foto: SDF
Filmaren Azad Evdik lämnade Ras al-Ayn på tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: Azad Evdik
Enligt Azad Evdik kontrolleras 95 procent av Ras al-Ayn av kurdiska styrkor.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP/ TT
Turkiska styrkor har bombarderat Ras al-ayn och många civila har drabbats. De som är kvar lider brist på vatten och mat.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP/ TT
Båda sidor har sagt sig vara på väg att ta kontroll över staden Manbij. Här syns turkiska trupper nära staden.Foto: UGUR CAN / AP/ TT
De av Turkiet stöttade syriska oppositionella väpnade grupperna har deltagit i kapplöpningen om Manbij, men den kapplöpningen ser nu ut att ha vunnits av regimens styrkor.Foto: AP / TT
Recep Tayyip Erdogan.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

SYRISKA GRÄNSEN.

På onsdagen fortsätter de intensiva striderna i gränsstaden Ras al-Ayn.

Under morgondagen reser USA:s vicepresident Mike Pence till Turkiet i ett försök att stoppa offensiven.

Samtidigt påminner Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att operationen fortsätter tills målet är uppnått – oavsett omvärldens påtryckningar.

– Fram till dess kan ingen makt stoppa oss, säger han enligt Al-Jazeera.

Från en kulle på turkisk mark utanför den syriska staden Ras al-Ayn ser man tydligt hur rök stiger upp från minst sju olika platser inne i staden.

Det är sensommar och värmen ligger tung i luften. Ras al-Ayn som har dominerat världsnyheterna senaste veckan fortsätter att bjuda på hårt motstånd. 

– 95 procent av staden kontrolleras av kurdiska styrkor. Turkiska armén och Fria syriska armén attackerar staden från olika håll men har inte kunnat bryta motståndet. De kontrollerar byar kring staden men inte själva staden, säger Azad Evdik, filmare och en av de som sist lämnade Ras al-Ayn.

Många civila kvar i krigsdrabbade Ras al-Ayn

Tidigt på tisdagsmorgonen bestämde Azad för att lämna sin hemstad och ta sig till ett samhälle tre mil bort.

Från en kulle på turkisk mark ser jag hur raketer slår ner i olika kvarter i staden. Jag pratar med Azad i telefon och han berättar att en hel del civila bor kvar där inne. 

– På varje gata finns det minst fyra, fem familjer kvar. Det är en mycket svår situation. Folk är utan vatten och det är brist på basvaror, säger Azad.

Efter ett par dygn av den turkiska militäroperationen förklarade Turkiet att man hade tagit kontroll över Ras al-Ayn. Staden, tillsammans med Tall Abyad som också ligger vid gränsen till Turkiet, ingår i den buffertzon som Turkiet vill skapa.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/

Syriska regeringsstyrkor kontrollerar Manbij

Från Azerbajdzjans huvudstad Baku sa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ett tv-sänt tal att den turkiska offensiven i norra Syrien fortsätter. Han förklarade att buffertzonen ska upprättas längs gränsen.

– Den säkra zonen kommer att sträcka sig 444 kilometer långt och 32 kilometer på djupet. Dit ska de flyktingar som vi har tagit emot kunna återvända, sa Erdogan.   

Men, det är inte alls säkert att Erdogan kan uppnå sina mål på kort tid. Trots att det har gått en hel vecka sedan offensiven började fortsätter Syriens demokratiska styrkor, SDF, att överraska.

Först förklarade SDF att de har tecknat ett avtal med regeringen i Damaskus om att regeringsarmén ska ta kontroll över hela gränsen med Turkiet och Irak. Senaste dygnet har varit en kapplöpning mellan syriska armén och de syriska oppositionella väpnade grupperna som stöds av Turkiet. Båda sidor hävdade att de var på väg att ta kontroll över Manbij. Rysslands försvarsdepartement bekräftade tidigare på tisdagen det som Damaskus sa – att den syriska armén kontrollerar Manbij med 1 500 soldater.

– Inne i staden fortsätter det lokala styret som det var förut. Den syriska armén tillsammans med Syriens demokratiska styrkor kontrollerar stadens gränser. Syriska konvojer passerar staden när de förflyttar sina trupper men de har inte direkt närvaro inne i staden, säger journalisten Areen Deniz.

Strider vid frontlinjer utanför Manbij

Deniz berättar att situationen inne i Manbij är under kontroll och att administrationerna fungerar som tidigare. 

– Det pågår strider utanför staden på olika frontlinjer. Där den syriska armén tillsammans med Syriens Demokratiska Styrkor deltar i försvaret av Manbij, säger Deniz. 

Till skillnad från Ras Al-ayn bor de flesta civila kvar i Manbij. Turkisk militär har hittills inte öppnat en direkt front mot staden.

Däremot är truppförstärkningar till staden Ras al-Ayn märkbara när man närmar sig från Turkiet. Artillerield intensifieras och Turkiet skickar in fler trupper och milissoldater från det som tidigare kallades Fria syriska armén för att avgöra slaget om staden.

– Kurdiska styrkor har full kontroll över staden. Det är svårt att röra sig fritt inne i Ras al-Ayn. Striderna är mycket hårda. Många civila har dödats. När jag lämnade staden tidigare på morgonen såg jag minst fem döda människor ligga på vägen utan att någon kan ta hand om dem, säger Azad Evdik. 

Striderna fortsätter under onsdagen

På onsdagen fortsatte de intensiva striderna i Ras al-Ayn, enligt Expressens korrespondent på plats. Detta trots att den turkiska regeringen vid upprepade tillfällen har påstått att man tagit kontroll över staden, rapporterar AFP.

Omvärlden har fruktat att IS-terrorister ska återfå friheten när de kurdiska fångvaktarna tvingas vända sin uppmärksamhet mot den turkiska offensiven. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian sa dock på onsdagen att lägren med IS-fångar i nuläget inte är hotade.

AFP rapporterar även att Storbritannien och Spanien är senast ut med att stoppa vapenexporten till Turkiet. Även Kanada ska ha fattat ett liknande beslut.

Putin bjuder in Erdogan

Rysslands president Vladimir Putin, som alltså stöder den syriska regeringen militärt, har bjudit in den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan till samtal i Moskva. Reuters rapporterar att de två ledarna via telefon har enats om att garantera Syriens territoriella integritet samt undvika strider mellan sina länders styrkor. Erdogan har dock klargjort att en vapenvila är utesluten.

Vita huset bekräftar att USA:s vicepresident Mike Pence ska besöka Erdogan i Ankara på torsdag:

”Vicepresident Pence kommer att upprepa president Trumps åtagande att upprätthålla sanktionerna mot Turkiet tills en resolution har uppnåtts”, skriver Vita huset i ett uttalande.

President Donald Trump ska på onsdagen möta en grupp oppositionella kongressledamöter som vill stoppa hans beslut att dra tillbaka styrkorna från Syrien. Bland annat toppolitikern Nancy Pelosi ingår i gruppen. 

Hon skriver i ett separat uttalande att Trumps ”fruktansvärt farliga beslut” att lämna Syrien ”gav grönt ljus för Turkiet att orsaka den här humanitära katastrofen för kurderna, samt gör USA till en opålitlig allierad”.

LÄS MER: Assad är den enda som kan skapa fred i Syrien
LÄS MER: En halv miljon kan ha dött förgäves
LÄS MER: Felaktiga filmerna som sprids om krigets Syrien
LÄS MER: De är vinnarna och förlorarna i Syrien
LÄS MER: Resa till Turkiet – det gäller för din resa
Sverige, Spanien och Storbritannien stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet.