Emma haglund och Christian Bergenwall har fått många nya polare genom Citypolarna. Foto: Monika ó
Emma haglund och Christian Bergenwall har fått många nya polare genom Citypolarna. Foto: Monika ó

Citypolarna gör succé i Uppsala

Publicerad
Uppdaterad
UPPSALA. Nyinflyttad till stan och känner dig ensam? Eller har kompisarna stadgat sig och bildat familj? I nätverket Citypolarna finns mängder av folk som vill få nya vänner. Sedan februari finns föreningen i Uppsala och medlemmarna blir allt fler.
I mars flyttade Emma Haglund från Linköping till Uppsala eftersom hon fick jobb på SLU, Statens lantbruksuniversitet.
–Jag kände EN person i Uppsala, jag tyckte det var lite väl lite, säger hon.
Citypolarna hittade hon mer eller mindre av en slump när hon surfade runt på nätet och sedan dess har hennes Uppsalatillvaro förändrats drastiskt.
–Vi är ett kul gäng på 10-12 personer som träffas ett par gånger i veckan, och på 90 procent av de träffarna är det någon ny person med.
Klassiska citypolaraktiviteter är fika eller after work. Men i kalendern på hemsidan finns allt från matlagningskvällar och biokvällar till stickträffar och midsommarfirande.
–Man kan föreslå vad som helst. Vi är ett gäng som funderar på att bestiga Kebnekaise, säger Christian Bergenwall, som är med i Citypolarna i Malmö men ursprungligen kommer från Uppsala.

Gänget var borta

Det var just i Malmö som allt började i fjol. Christian Altenius, 36, flyttade tillbaka till Malmö efter några år i Stockholm och upptäckte att det gamla kompisgänget inte längre fanns kvar. Han startade föreningen Citypolarna, som i dag har 2600 medlemmar över hela landet, de flesta i Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm. Lokalsajten i Uppsala startade i februari och har blivit en succé. På bara några månader har antalet
medlemmar växt från 30 till drygt 100.

Nyinflyttad

Den genomsnittliga citypolaren, eller cipparen, är mellan 25 och 35 år och nyinflyttad i stan. Citypolarna är inte någon dejtingsajt och det förekommer att folk som är ute efter att ragga stängs av från communityn.
–Men det händer förstås att folk träffar sin partner via Citypolarna, det är ju naturligt när man umgås mycket med folk, säger Christian Bergenwall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag