Cissi Wallin döms för grovt förtal av Fredrik Virtanen

Cissi Wallin får villkorlig dom och dagsböter.
Cissi Wallin i tingsrätten.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen.
Foto: Alex Ljungdahl / Expressen / Alex Ljungdahl
Fredrik Virtanen i rätten.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cissi Wallin.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kolumnisten Cissi Wallin fälls för grovt förtal av Fredrik Virtanen.

Straffet: Villkorlig dom och dagsböter.

– Kvinnan hade kunnat berätta sin historia om hon utelämnat uppgifter som kunnat identifiera mannen, säger Malou Lindblom, chefsrådman.

Virtanen får 90 000 kronor i skadestånd.

Kolumnisten och bloggaren Cissi Wallin och den dåvarande Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen hamnade båda i fokus under Metoohösten 2017: Wallin som framträdande röst i debatten och Virtanen som utpekad förövare.

Fredrik Virtanen fick i samband med Metoohösten lämna sitt jobb på Aftonbladet och har senare skrivit boken ”Utan nåd” om sina upplevelser.

Cissi Wallins Instagraminlägg där hon pekar ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman nådde hela vägen in i rättssalen. I slutet av november hölls rättegången vid Stockholms tingsrätt. Nu meddelar domstolen fällande dom.

Virtanen: ”Möjligen kan tillvaron gå vidare”

”Tingsrätten har i dag dömt en kvinna för grovt förtal av en manlig journalist. Påföljden har bestämts till villkorlig dom och 100 dagsböter. Kvinnan ska också betala skadestånd till mannen med sammanlagt 90 000 kr”, står i ett pressmeddelande.

Cissi Wallin i rätten.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Virtanen tycker att domen är viktig, skriver han på sin blogg.

”Jag är glad över domslutet. Möjligen kan tillvaron nu gå vidare efter de värsta två åren i mitt och min familjs liv.”

Till P4 Extra säger Fredrik Virtanen att han räknar med att domen överklagas.

– Jag tänker aldrig mer prata om det här. Jag är trött på mig själv och hela den här djupt obehagliga soppan som jag helt emot min vilja blev indragen i.

Rättens ordförande, chefsrådman Malou Lindblom, säger i en kommentar:

– Tingsrätten har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslämnandet och det sammanhang som uppgifterna lämnats i men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen som våldtäktsman.

Får 90 000 kronor i skadestånd

Stockholms tingsrätt skriver vidare: ”När uppgiftslämnandet inte är försvarligt spelar det enligt lag inte någon roll om uppgifterna var sanna eller kvinnan hade skälig grund för dem. Tingsrätten har därför inte prövat om så var fallet.”

Fredrik Virtanen hade yrkat på drygt 260 000 kronor i skadestånd. Det blir alltså 90 000 kronor. Malou Lindblom resonerar så här:

– Kvinnan har vid upprepade tillfällen under en längre period lämnat uppgifter om att mannen gjort sig skyldig till mycket klandervärd brottslighet. Det har funnits en betydande risk för att de som tagit del av uppgifterna fäst tilltro till dem.

– Det är bland annat mot den bakgrunden som tingsrätten vid en samlad bedömning funnit att kränkningsersättningen ska bestämmas till 80 000 kronor.

”Numret till Kartellen?”

På Instagram konstaterar Cissi Wallin just att hon ska betala 90 000 kronor plus dagsböter. Hon jämför med en barnvåldtäktsdom som enligt henne slutade med att gärningsmannen fick betala 100 000 kronor i skadestånd.

I ett ytterligare Instagraminlägg skriver Wallin: ”Vi sörjer inte, vi fortsätter organisera oss” och undanbeder ekonomisk hjälp för att betala skadeståndet. Hon vill i stället att pengarna går till kvinnojourer.

”P.S. Har någon numret till typ Kartellen, nu när man är kriminell osv”, undrar hon och syftar på hiphopgruppen som Leo ”Kinesen” Carmona startade i fängelset.

Fredrik Virtanen i Stockholms tingsrätt.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En backlash för hela metoo-rörelsen”

Hör Cissi Wallins advokat Percy Bratt kommentera domen.

Wallins våldtäktsanklagelse mot Virtanen utreddes men förundersökningen lades ned 2012.

Cissi Wallins advokat Percy Bratt säger att domen kommer att överklagas.

– Den fällande domen bygger på en avvägning mellan yttrandefrihetsintresset och Fredrik Virtanens intresse av att uppgifter om övergrepp inte publiceras. Tingsrätten har funnit att hans intresse väger tyngre, och det tycker vi ur en yttrandefrihetssynpunkt är helt oacceptabelt.

– Det skulle undergräva hela Metoo-rörelsen, om inte sanna uppgifter om offentliga personer kan få yttras.

Expressen har varit i kontakt med Fredrik Virtanen, som hänvisar till de kommentarer han publicerat i sin blogg.


FREDRIK SJÖSHULT: Cissi Wallins försvar: Fredrik Virtanens egna ord

Fredrik Virtanen om hösten med Metoo:

Fredrik Virtanen om Metoo-hösten: "Det var som ett töcken"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.