Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cissi Wallin väntas bli åtalad för grovt förtal

När Cissi Wallin pekade ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman svarade han med en anmälan om grovt förtal. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var i oktober förra året, under pågående metoo-uppror, som medieprofilen Cissi Wallin gick ut på sociala medier och anklagade den dåvarande Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

När Cissi Wallin pekade ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman svarade han med en anmälan om grovt förtal. Nu är utredningen färdig och åtal nära.

– Om inget nytt kommer upp från försvarets håll väcks åtal troligtvis i slutet av nästa vecka, säger kammaråklagare Viktoria Thörnqvist.

På fredagen låter hon meddela att åtal dröjer ytterligare.

Det var i oktober förra året, under pågående metoo-uppror, som medieprofilen Cissi Wallin gick ut på sociala medier och anklagade den dåvarande Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne. 

Anklagelsen hade hanterats rättsligt 2011 och slutade då med att förundersökningen lades ned och Virtanen har kategoriskt tillbakavisat uppgifterna.

När Wallin denna gång offentligt pekade ut Virtanen valde han att polisanmäla henne för grovt förtal. Sedan dess har en förundersökning pågått där de båda förhörts av polis.

"Bedömer att åtal ska väckas"

Nu är utredningen färdig – och sannolikt väntar åtal och rättegång inom kort.

– Förundersökningen är på slutdelgivning. Som läget är nu bedömer jag att åtal ska väckas, säger Viktoria Thörnqvist, åklagare.

Och det kommer att gälla grovt förtal?

– Det är det som fortfarande gäller.

På fredagen skickade Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande med ny information. Åtalet mot Cissi Wallin dröjer då försvaret begärt fler utredningsåtgärder.

– Det går inte att i nuläget bedöma när den är slutförd. När den är klar kommer beslut i åtalsfrågan att fattas, säger Thörnqvist.

Wallin: "Tycker inte man ska bli fälld och stämplad"

Cissi Wallin har tidigare sagt att hon står för det hon gjort, oavsett om det leder till att hon blir åtalad eller inte.

Nu säger hon:

– Jag och mitt ombud avvaktar slutgiltigt besked från åklagare. Men jag tycker inte att man ska bli fälld och stämplad som en brottsling när man själv berättat om ett grovt brott man utsatts för. Ska brottsoffer vara stämplade till evig tystnad? Det tycker inte jag.

Expressen har varit i kontakt med Fredrik Virtanen som avböjer att lämna någon kommentar innan åtal formellt har väckts.

Cissi Wallins advokat Percy Bratt vill inte lämna någon kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.