Cissi Wallin utreds för nytt grovt förtal

Fredrik Sjöshult och Nicole Amiri under rättegången i januari.
Cissi Wallin utreds efter boken ”Allt som var mitt”.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon dömdes till villkorlig dom i januari förra året.

Nu utreds Cissi Wallin av Justitiekanslern för misstänkt tryckfrihetsbrott i sin bok ”Allt som var mitt”, rapporterar DN.

I slutet av sommaren släppte Cissi Wallin boken ”Allt som var mitt” på egen hand, efter att förlaget Atlas nekat att ge ut den.

Nu har Justitiekanslern (JK) inlett en förundersökning om Wallin gjort sig skyldig till grovt förtal i boken, rapporterar DN.

JK menar att det finns anledning att anta att ”tryckfrihetsbrottet grovt förtal har begåtts genom den anmälda skriften”. 

Var beredd på ny förundersökning

Det var i slutet av januari 2019 som Cissi Wallin dömdes för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen efter det som hände under #metoo-hösten 2017. Hon dömdes till dagsböter och villkorlig dom.

Cissi Wallin är kolumnist i Expressen och har tidigare sagt att hon är inställd på att boken kan leda till nya brottsmisstankar mot henne. Virtanens namn nämns dock inte i boken.

– Det finns inget värde för mig i att droppa namn, inte hans heller. Det är redan gjort. Nu ville jag berätta den större historien, sa hon i samband med att boken släpptes.

I boken upprepar Wallin sin anklagelse mot journalisten Fredrik Virtanen om att han ska ha våldtagit henne år 2006. Hon polisanmälde honom 2011 men året därpå lades utredningen ner i brist på bevis. Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Expressen har varit i kontakt med Fredrik Virtanen som avböjer att kommentera.

Se också:

Intervju från när rättegången mot kolumnisten Cissi Wallin avslutades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.