Cissi Wallin. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNCissi Wallin. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cissi Wallin. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅNFredrik Virtanen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Cissi Wallin kallad till förhör för grovt förtal

Publicerad

Cissi Wallin har kallats till förhör för grovt förtal av Aftonbladets tidigare krönikör Fredrik Virtanen.

Detta efter att medieprofilen anklagat honom för våldtäkt.

– Jag står för det jag gjort. Detta är en viktig signal till alla som tvekar att anmäla, säger Cissi Wallin.

Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen blev i oktober förra året namngiven av medieprofilen Cissi Wallin, som anklagade honom för att ha våldtagit henne. 

Cissi Wallin hade tidigare polisanmält Fredrik Virtanen för våldtäkt, men utredningen lades ner. 

Efter ytterligare anklagelser startade Aftonbladet en intern utredning och Fredrik Virtanen petades från tidningens ledarsida. Han lämnade sedan tidningen helt och hållet, men Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Virtanen har anmält Wallin för grovt förtal, och nu har hon kallats till ett polisförhör – något hon lade upp på Instagram under onsdagen.

”Jag är beredd att ta den smällen”

Hon skriver:

”Jag ska infinna mig på förhör, säga som det är, stå för mitt påstådda brott. Att ha lagt skulden och skammen där den hör hemma. Kanske blir det rättegång. Kanske blir jag stämplad som en brottsling. Må så vara. Jag ångrar ingenting. Jag varnade öppet för en farlig man som tillåtits förgripa sig på folk och utöva maktmissbruk i många år. Jag berättade min historia. Kalla mig brottsling för det", skriver hon i inlägget. 

 

LÄS MER: Skäringers ärliga ord efter svåra beslutet

”Jag tycker inte synd om mig”

När Expressen pratar med henne väljer Cissi Wallin att utveckla:

– Jag nekar inte till det jag gjort, och jag tycker inte synd mig själv. Det här var en kalkylerad risk, så detta kommer inte på något sätt som en chock. Jag kommer att skaffa en bra advokat, så klart.

Din sida på Instagram är full av uppmuntrande kommentarer.

– Jag tycker detta är en viktig signal till alla som tvekar att anmäla när det utsatts för ett övergrepp.

Expressen har sökt Fredrik Virtanen för en kommentar och han hänvisar till åklagare.

– En förundersökning för grovt förtal är inledd, det kan jag bekräfta. Jag har gett polisen direktiv om att utföra vissa utredningsåtgärder, säger åklagaren Malin Arentoft till Aftonbladet och fortsätter:

– Generellt när det gäller förtal tittar man på vilket typ av påstående det handlar det om. Dessutom handlar det om vilken spridning påståendet har fått, samt vilka konsekvenser det har fått för den utpekade personen. Alla dessa punkter har betydelse när man ska avgöra om det är ett brott eller inte. 

Inte heller Virtanens advokat vill svara på några frågor utan hänvisar till åklagaren.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag