Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cissi Wallin kallad till förhör för grovt förtal

Cissi Wallin.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Cissi Wallin har kallats till förhör för grovt förtal av Aftonbladets tidigare krönikör Fredrik Virtanen.

Detta efter att medieprofilen anklagat honom för våldtäkt.

– Jag står för det jag gjort. Detta är en viktig signal till alla som tvekar att anmäla, säger Cissi Wallin.

Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen blev i oktober förra året namngiven av medieprofilen Cissi Wallin, som anklagade honom för att ha våldtagit henne. 

Cissi Wallin hade tidigare polisanmält Fredrik Virtanen för våldtäkt, men utredningen lades ner. 

Efter ytterligare anklagelser startade Aftonbladet en intern utredning och Fredrik Virtanen petades från tidningens ledarsida. Han lämnade sedan tidningen helt och hållet, men Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Virtanen har anmält Wallin för grovt förtal, och nu har hon kallats till ett polisförhör – något hon lade upp på Instagram under onsdagen.

”Jag är beredd att ta den smällen”

Hon skriver:

”Jag ska infinna mig på förhör, säga som det är, stå för mitt påstådda brott. Att ha lagt skulden och skammen där den hör hemma. Kanske blir det rättegång. Kanske blir jag stämplad som en brottsling. Må så vara. Jag ångrar ingenting. Jag varnade öppet för en farlig man som tillåtits förgripa sig på folk och utöva maktmissbruk i många år. Jag berättade min historia. Kalla mig brottsling för det", skriver hon i inlägget. 

 

LÄS MER: Skäringers ärliga ord efter svåra beslutet

”Jag tycker inte synd om mig”

När Expressen pratar med henne väljer Cissi Wallin att utveckla:

– Jag nekar inte till det jag gjort, och jag tycker inte synd mig själv. Det här var en kalkylerad risk, så detta kommer inte på något sätt som en chock. Jag kommer att skaffa en bra advokat, så klart.

Din sida på Instagram är full av uppmuntrande kommentarer.

– Jag tycker detta är en viktig signal till alla som tvekar att anmäla när det utsatts för ett övergrepp.

Expressen har sökt Fredrik Virtanen för en kommentar och han hänvisar till åklagare.

– En förundersökning för grovt förtal är inledd, det kan jag bekräfta. Jag har gett polisen direktiv om att utföra vissa utredningsåtgärder, säger åklagaren Malin Arentoft till Aftonbladet och fortsätter:

– Generellt när det gäller förtal tittar man på vilket typ av påstående det handlar det om. Dessutom handlar det om vilken spridning påståendet har fått, samt vilka konsekvenser det har fått för den utpekade personen. Alla dessa punkter har betydelse när man ska avgöra om det är ett brott eller inte. 

Inte heller Virtanens advokat vill svara på några frågor utan hänvisar till åklagaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.