Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal

Åklagaren Daniel Suneson: Därför åtalar jag Cissi Wallin
Fredrik Virtanen ska nu sitta om målsägande i en förtalsrättegång.Foto: Expressen / Alex Ljungdahl
Cissi Wallin riskerar fängelse.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen efter våldtäktsanklagelserna på Instagram, meddelade åklagaren Daniel Suneson på fredagsmorgonen.

– Vidrigt, såklart. Hemskt, säger Fredrik Virtanen om att sitta som målsägande i den kommande rättegången.

– Det är klart att det är surrealistiskt, säger Cissi Wallin om att riskera fängelsestraff.

Kolumnisten Cissi Wallin anklagade 2017 dåvarande Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtaten för att ha våldtagit henne 2006. Anklagelsen publicerades i ett inlägg på Instagram. 

Wallin polisanmälde Virtanen 2012, men förundersökningen lades ner i brist på bevis. Efter inlägget på Instagram 2017 polisanmälde Virtanen henne för förtal. Därefter har Virtanens advokat Monique Wadsted skickat in en ny åtalsanmälan till Åklagarkammaren i Stockholm, då man menar att anklagelserna har fortsatt i flera andra inlägg.

På den feministiska sajten Gardet skrev Cissi Wallin tidigare i veckan att åtal ska väckas mot henne.

Fredrik Sjöshult om Cissi Wallin-åtalet: ”Det är ett specialfall”

Åklagarmyndigheten bekräftar

På fredagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten att en kvinnlig kolumnist åtalas för grovt förtal.

– Jag har beslutat att väcka åtal för att den spridda uppgiften om att mannen ska ha våldtagit kvinnan är ägnad att utsätta honom för andras missaktning och då är det ett förtal, säger åklagare Daniel Suneson enligt pressmeddelandet.

Suneson fortsätter:

– På grund av den stora spridningen och den skada som det har åsamkat mannen är det påkallat att det utreds och det är då även fråga om ett grovt brott enligt min uppfattning.

Cissi Wallin: ”Magstarkt”

Cissi Wallin ifrågasätter åklagarens brottsrubricering.

– Det är väldigt intressant att åklagaren väljer formuleringen att det här är ett grovt brott, samtidigt som vi ser alla grova brott som kvinnor utsätts för hela tiden. Enbart fem procent av alla som anmäls för våldtäkt – nästan bara män – döms, säger hon till Expressen.

Cissi Wallin menar att kvinnor är rättslösa i dagens samhälle och att åtalet visar att man straffas när man pratar om sina upplevelser.

– Det är otroligt magstarkt med tanke på hur verkligheten ser ut. Det känns inte som att den här åklagaren lever i verkligheten, säger hon.

Du riskerar fängelse i upp till två år. Hur känns det?

– Man kan ställa det mot straffskalan för våldtäkt. Serievåldtäktsmän är ute efter fem, sex år och får då ny identitet och hjälp av samhället. Det är anmärkningsvärt när vi har en ”feministisk regering” i Sverige.

Hur hanterar du oron över att riskera fängelsestraff?

– Det är jättesvårt att säga, experter tror inte att det blir fängelse. Sedan vet man inte hur det blir i det här fallet. Jag har aldrig varit åtalad eller dömd för något. Jag har inte ens fått en p-bot. Jag vet inte hur de tänker, men det är klart att det är surrealistiskt. Det är ett tecken på att vi lever i en uppochnervänd värld, säger Cissi Wallin.

Fredrik Virtanen: ”Mardrömmen är inte slut”

Fredrik Virtanen välkomnar beskedet från åklagaren – men uttrycker ingen förvåning.

– Jag har förstått det här sedan den första åklagaren inledde förundersökningen. De bedömde att det här hade allmänintresse och tog upp ett förtalsmål. Det gör inte åklagare så ofta. Efter det har jag varit helt säker på att det kommer bli ett åtal. Det är förbryllande att inte alla har förstått det. Det här är ju ett extremt allvarligt brott med ett extremt tydligt bevismaterial, säger han till Expressen.

– Jag hoppas att rättegången kommer fort så att jag kan lämna det här bakom mig.

Rättegången lär bli mycket turbulent och uppmärksammad. Hur känns det att vara en del av den?

– Vidrigt, såklart. Hemskt. Det har snart varit två mardrömsår, och mardrömmen är inte slut än. Sen har det varit väldigt mycket bråk på Gardet. Det är inbördeskrig bland Instagram-feminister. Som jag skriver i min bok var det ett antal privatpersoner med hämndbegär och media som förstörde svenska metoo. Så var det, säger Fredrik Virtanen.

Är du orolig över att drabbas av påhopp under rättegången?

– Nej, jag är inte orolig för någonting egentligen. När man har varit igenom det helvete som jag har varit igenom är man inte speciellt orolig för en rättegång där förövaren åtalas och jag är brottsoffret. Det är klart att det känns hemskt, men jag har varit med om värre.

Åklagaren om åtalet

Till Expressen TV säger åklagare Daniel Suneson att det faktum att förundersökningen mot Virtanen lades ner inte är relevant för åtalet mot Cissi Wallin.

– Det avgörande är inte om uppgiften är sann, utan huruvida det har varit försvarligt att sprida den här typen av uppgifter.

Åklagare Suneson vill inte kommentera vilket straff Cissi Wallin riskerar om hon döms. Straffskalan för grovt förtal går från böter till fängelse i upp till två år.

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.