Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cissi Wallin anmäls för förtal av Soran Ismail

Cissi Wallin om tryckfrihetsbrottet hon är åtalad för.
Krönikören och opinionsbildaren Cissi Wallin.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Komikern Soran Ismail.
Foto: ADAM WRAFTER

Krönikören och opinionsbildaren Cissi Wallin anklagas för förtal av komikern Soran Ismail. 

Komikern har polisanmält Cissi Wallin – något som hon fick veta via tidningen Aftonbladet.

– Jag har inte fått någon information om någon anmälan, men är å andra sidan anmäld av olika kränkta män i princip konstant, säger Cissi Wallin.

Opinionsbildaren, författaren och Expressen-krönikören Cissi Wallin har polisanmälts av komikern Soran Ismail för förtal. Något som Aftonbladet var först att rapportera om. 

– Vi har lämnat in en anmälan och en förundersökning har inletts, säger advokat Johan Eriksson, som företräder Ismail till tidningen.

Soran Ismail anklagades och anmäldes under metoo-hösten för flera fall av våldtäkt och sexuella trakasserier.

Enligt tidningen rör Soran Ismails förtalsanmälan bland annat ett inlägg publicerat på Instagram under våren 2018.

”Vi vet vad du har gjort Soran, vi är många som tror på de modiga 4 som anmält dig”, skrev Cissi Wallin då.

Till Expressen säger Cissi Wallin att hon inte fått någon information om anmälan.  

– Att Soran själv ringer Aftonbladet nu är så klart ingen slump.

SVT sänder dokumentär

I slutet av oktober är det planerat för Wallins metoo-dokumentär ”De rättslösa”, som hon gjort tillsammans med journalisten och författaren Maria Sveland, att visas på SVT. 

Dokumentären handlar om kvinnor som utsatts för olika former av sexuella övergrepp. I dokumentären uttalar sig bland annat experter som forskat kring traumareaktioner och vad det sexuella våldet kostar, både sett till individen och samhället i stort. 

Cissi Wallin tror att Soran Ismail nu tar chansen att ”få en film som inte handlar om honom att handla om sig, när den får uppmärksamhet.”

 – Jag har sett det förut kring män som inte bara kan låta kvinnor få berätta om sin verklighet på samma sätt som män gör. Det säger nånting om den ojämställdhet vi ännu lever i, säger hon. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet pågår nu ett intensivt arbete från SVT:s sida med att klippa om dokumentären. Enligt Cissi Wallin har det inget med Soran Ismail att göra. 

– Filmen finslipas in i det sista, att den här anmälan skulle påverka något har jag svårt att tro då det handlar om något annat. För förtalsanmälan handlar ju som sagt inte om filmen, säger hon.

Cissi Wallin är dömd för förtal

Cissi Wallin dömdes 2019 för förtal av Aftonbladets medarbetare Fredrik Virtanen. Straffet blev vilkorlig dom och dagsböter. 

Så sent som i juni i år stoppade bokförlaget Atlas utgivningen av Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” då det fanns risk för att hon på grund av det som står i boken åter skulle komma att dömas för förtal. 

Wallin gav ut boken på eget förlag och Cissi Wallin står nu åtalad för grovt förtal. Dom väntas. 

Cissi Wallin om sin bok om metoo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.