Cirkusanställd kastade bajs på demonstrant

En cirkusanställd kastade bajs mot aktivister vid cirkus Wictoria.
"Han skrek 'do you like animals, here is some shit for you'", säger Michelle Berghäll
Foto: Privat

Här kastar cirkusarbetaren avföring mot demonstranter utanför cirkus Wictoria.

– Han skrek "do you like animals, here is some shit for you", säger Michelle Berghäll som tillsammans med en grupp från Djurrättsalliansen protesterade mot cirkusen.

Det var i lördags som Michelle Berghäll och en grupp från Djurrättsalliansen befann sig i Tyresö i Stockholm för att demonstrera mot cirkus Wictoria. Filmen ovan visar hur en cirkusanställd närmar sig gruppen med en spade full av avföring.

– Det kom fram en man med en skottkärra full av skit från djuren och skrek "do you like animals, here is some shit for you", berättar Michelle Berghäll.

Slog undan spaden

Michelle Berghäll berättar att demonstranterna flyttade sig en bit därifrån och när mannen fortsatte att vifta med spaden framför en av gruppens medlemmar gick hon fram och slog undan den.

– I början står han på insidan av cirkusen och hivar skit men när vi flyttar oss en bit därifrån börjar han trycka upp bajs i ansiktet på en av oss, säger hon.

Enligt henne hade gruppen stått tysta med sina skyltar och deltat ut flyers. Djurrättsalliansen, som profilerar sig med att arbeta för djurens rätt, har även följt andra cirkusar och Michelle Berghäll har aldrig upplevt något liknande innan.

Oklart om förhållandena

Michelle Berhghäll poängterar att det är svårt att veta hur djurhållningen ser ut på cirkusarna, men vänder sig mot själva konceptet.

– Man ska inte ha djur på det här sättet och transportera runt dem för underhållning. Det är inget liv för ett djur att tvingas uppträda, säger Michelle Berghäll.

Om hon fick bestämma skulle användningen av djur inom cirkusar helt förbjudas - och det är målsättningen med demonstationerna.

– De kommer att hålla sig kvar i Stockholm ett tag till och vi kommer att vara på dem tills de lämnar, säger Michelle Berghäll.

Cirkusägaren ska se filmen

Lars-Åke Jonsson som äger cirkus Wictoria hade ännu inte tagit del av filmen under måndagskvällen men kommer att titta på den.

– Jag vet inte om jag vill uttala mig någonting för allting är ju liksom på demonstranternas sida. De är framför våran kassa hela tiden och försöker mota bort min publik som kommer till cirkusen. Förr eller senare kanske det händer något sådant här, tyvärr, säger Lars-Åke Jonsson.

Oförstående till kritiken

Lars-Åke Jonsson berättar att djuren har det bra och förstår inte kritiken som riktas från demonstranternas sida. Han berättar att han försökt att samtala med demonstranter förr utan framgång.

Kommer ni att prata med den anställde? 

– Vi får ta en utredning på det som hänt först nu, säger Lars-Åke Jonsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.