Så här kan det se ut under den mystiska cirkel som hittats på Östersjöns botten. Bilden är en datorbild. Foto: Hauke Vogt/OceanxteamSå här kan det se ut under den mystiska cirkel som hittats på Östersjöns botten. Bilden är en datorbild. Foto: Hauke Vogt/Oceanxteam
Så här kan det se ut under den mystiska cirkel som hittats på Östersjöns botten. Bilden är en datorbild.  Foto: Hauke Vogt/Oceanxteam
Provsvaren som visar att en del av cirkeln är metallisk delar forskarna i två läger. Foto: OCEAN X TEAMProvsvaren som visar att en del av cirkeln är metallisk delar forskarna i två läger. Foto: OCEAN X TEAM
Provsvaren som visar att en del av cirkeln är metallisk delar forskarna i två läger.  Foto: OCEAN X TEAM
Dennis Åsberg och Peter Lindberg hittade cirkeln. Foto: Christian ÖrnbergDennis Åsberg och Peter Lindberg hittade cirkeln. Foto: Christian Örnberg
Dennis Åsberg och Peter Lindberg hittade cirkeln. Foto: Christian Örnberg

Cirkeln är minst 14 000 år gammal

Publicerad

Cirkeln i Östersjön fortsätter att förbrylla.

Nya provsvar från Israel visar att en del av cirkeln är metallisk - och forskare där menar att det är en metall som naturen själv inte kan tillverka.

Svenska forskare säger motsatsen.

- Det kan skapas i naturen, men det har olika förutsättningar i olika vatten, säger geologen Fredrik Klingberg.

I juni 2011 gjorde dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg en mystisk upptäckt på Östersjöns botten. Ocean x-team hittade en cirkel med en diameter på 60 meter nästan 90 meter ner i havet. Tidigare testresultat från Tel Aviv har visat att det funnits bränt organiskt material på cirkeln.

Dennis Åsberg och Peter Lindberg hittade cirkeln.Foto: Christian Örnberg
Nu kommer nya testresultat från en annan del av cirkeln. Resultatet från Israel visar att biten är metalliskt och innehåller limonit och goethit.

Professor Dr Steve Weiners i Israel säger till dykarna att det är en metall som inte naturen kan producera själv.

- Jag vet inte vad jag ska tro längre. Svaret från Tel Aviv, att föremålet som vi hittat har en metall som är konstruerad, gör att man får gåshud, säger dykaren Dennis Åsberg.

"Det är inte alls konstigt"

Svenska forskare har dock en annan uppfattning.

- Limonit och goethit ligger nära till hand med sjömalm. För mig lutar det här att det skulle kunna vara noduler, det finns på många havsbottnar, säger Fredrik Klingberg, geolog vid Sveriges geologiska undersökning.

Martin Jakobsson, maringeolog vid Stockholms universitet:

- Det är inte alls konstigt att man hittat de ämnena, naturen kan producera det själv, säger han.

Dykarna har också hittat stenar av granit som ligger ovanpå föremålet och fått uppgifter om att det tyder på att föremålet legat där i 14 000 år.

- Då skulle det kunna vara gjort av människor förr i tiden. Före istiden låg det ju en sjö där Östersjön ligger nu och föremålet finns vid kustremsan, säger Dennis Åsberg.

Martin Jakobsson tycker att detta låter rimligt.

- Jag har sagt det tidigare och står fortfarande fast vid det - det verkar vara ett geologiskt objekt som legat där länge.

Oklarheterna kring den mystiska cirkeln gör forskarna skeptiska.

- Jag är väldigt skeptisk till det hela, så svårt borde det inte vara att ta reda på vad det verkligen är. Man kan göra sådana dokumentationer på det djupet, säger Johan Rönnby, professor i maritim arkeologi vid Södertörns Högskola.

Vill gärna få hjälp

Dennis Åsberg håller med om att det är mystiskt - men säger att han gärna tar emot hjälp för att få reda på vad det är.

- Alla är välkomna, de får gärna komma ned och dyka här. Vi kan inte göra det, vi har inte de resurserna som krävs, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag