Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cilla, 29: "Vad kostar en svensk person?"

Cilla Liw tröttnade på folk som klagade på hur mycket flyktingar kostar och skrev ett inlägg på Facebook.
Foto: Privat

Cilla Liw tröttnade på folk som klagade på hur mycket flyktingar kostar och skrev ett uppmärksammat inlägg där hon vände på steken.

– Hej Sverige, jag har en fråga, varför pratar vi aldrig om hur mycket jag kostar?, säger hon.

Cilla Liw, 29, från Sandviken, skrev av sig under söndagen på Facebook och undrade varför det inte är någon som pratar om hur mycket hon kostar.

Inlägget i sig är kritik mot de människor som oftast brukar prata om hur mycket invandringen kostar.

– Det har hänt så mycket den senaste månaden, Trollhättan, asylboenden som brunnit ner, krisen i världen som i och för sig har pågått längre än så, men jag har sett så många inlägg på Facebook där många ifrågasätter vad en flykting kostar per månad och hur mycket ett asylboende kostar, säger Cilla och fortsätter:

– Av någon anledning pratar man aldrig om mig som kostnad, men man pratar alltid om andra. Det händer något med människovärdet när man reducerar folk till kostnader.

"Inte krävt något av mig"

I inlägget skriver hon om alla de kostnader som Sverige har stått för sedan hon föddes – allt från hennes födsel som gick på 25 000 kronor, avstängningen från gymnasiet på 50 000 kronor till lån och sjukhusbesök.

Hon kommer upp i den totala summan 1 665 000 kronor.

– Jag ville få fram att staten, och folket, inte har krävt någon motprestation av mig. Det är ingen som har krävt att jag ska bli en lönsam person så fort som möjligt och ingen som har ifrågasatt om jag verkligen ska gå på komvux trots att pensionärerna inte fått sylt till pannkakorna.

Grupper ställs mot varandra

Cilla, som själv har varit sjukskriven, tycker att det är absurt när svaga grupper ställs mot varandra.

– Det är ett sjukt samhälle vi lever i när de som är lägst på skalan bråkar om pengar i stället för att bråka mot de som har mest pengar. Vi ska kunna ha råd med både skola och asylboende.

Inlägget har nu delats över 5 000 gånger och det är många som håller med Cilla i kommentarsfältet.

– Det är otroligt många som har hört av sig och skrivit fina saker och tackat för inlägget. Jag fick ett meddelande där någon skrev att " det är människor som du som gör att Sverige är ett så fint land" – och då blev jag verkligen rörd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.