Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CIA-mannen försvann för tolv år sen – Iran bekräftar

Här är tre nyheter att hålla koll på.
Robert Levinson försvann under en hemlig CIA-operation i Iran 2007.Foto: UNCREDITED / AP LEVINSON FAMILY
Irans president Hassan Rouhani under ett tal den 5 november. Foto: IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

Robert Levinson var FBI-agent men anlitad av CIA på ett spionuppdrag i Iran. 

I mars 2007 försvann han spårlöst i landet.

Det enda livstecknet är en videofilm på honom där han fått ett buskigt skägg och har på sig fångoverall.

För första gången erkänner nu Iran att de har en öppen utredning mot amerikanen, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

Robert Levinson hade som FBI-agent framgångsrikt sprängt italienska och ryska maffianätverk. 

När han i mars 2007 så försvann han när han befann sig på den iranska ön Kish. 

Nu, över 12 år senare, har Iran för första gången bekräftat för FN att de har en öppen utredning angående den försvunne amerikanen. 

Under flera år efter försvinnandet hävdade amerikanska myndigheter att Levinson jobbade för en privat firma när han försvann i Iran. 

Under 2010 och 2011 dök det plötsligt upp bilder och filmer på Levinson då han hade buskigt grått skägg och vildvuxet hår. Han hade på sig en orange overall av samma typ som fångarna på terroristfängelset Guantamo bar. 

Iran ville att FN skulle lägga ner utredningen om Levinson

I videon klagade Levinson på sviktande hälsa medan en populär afghansk bröllopssång spelades i bakgrunden. 

Det dröjde till slutet av 2013 innan nyhetsbyrån AP kunde avslöja att Levinson i själva verket befunnit sig på en hemlig CIA-operation i Iran, operationen var inte sanktionerad eftersom analytikerna bakom den saknade behörighet. 

CIA hade betalat Levinsons familj 2,5 miljoner dollar, drygt 24 miljoner svenska kronor, i livränta för att undvika att stämmas av dem. Samtidigt blev flera personer hos underrättelsetjänsten sparkade och fick disciplinstraff efter den interna skandalen. 

Under årens lopp har en mängd rykten florerat kring Levinson. Dels att han suttit i fängelse som styrs av Irans paramilitära revolutionsgarde, dels att han befinner sig i ett annat land. 

Iran har gett olika besked om Levinsons öde och bad i februari FN:s utredningsgrupp att lägga ner ärendet med motiveringen att ”ingen bevisning har lagts fram av den klagande i detta fall för att bevisa närvaron av nämnde person i iranska fängelser”. 

Få koll på de senaste nyheterna.