CIA kan kolla ditt bankkonto

Publicerad
Uppdaterad
CIA kan kolla ditt bankkonto.
Cecilia Malmströms nya terroravtal med USA klubbades av Europaparlamentet i går.
- Hela grejen har skötts så jäkla dåligt, med hemlighetsmakeri och hysch-pysch, säger Socialdemokraternas Anna Hedh.
Uppgifter om dina bankärenden kan lämnas ut till USA.
I går klubbade Europaparlamentet igenom det kontroversiella Swiftavtalet, som ska användas av amerikanska myndigheter som CIA för att spåra terrorfinansiärer.
Avtalet har mött hård kritik och en tidigare version röstades ner i parlamentet i februari.
- Det är som att bekämpa en zombie. Vi röstade ner det, sedan återuppstod det, säger Eva-Britt Svensson, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet.

"Ingen anledning till oro"

EU-kommissionär Cecilia Malmström, som är den som drivit fram det nya avtalet, menar att uppgifterna inte kommer att användas annat än i terrorbrottsutredningar.
- Så det finns ingen anledning att känna någon oro, det är ju inte så att de sitter och letar efter dina hyresöverföringar. USA kan inte sitta och "fiska" i datorn för att leta efter något som verkar intressant, säger Cecilia Malmström till DN.

Personlig integritet

Men Eva-Britt Svensson menar att det inte duger.
- Dels handlar det om massöverföring av uppgifter, dels vet vi inte hur kontrollen kommer att se ut. Jag har hela tiden varit emot det, säger Eva-Britt Svensson.
Anna Hedh, S, menar att avtalet hastats förbi EU-nämnden och smugits med av ministerrådet och svenska ordförandeskapet.
- Det är inte tillräckligt vad gäller personlig integritet, dataskyddet och mänskliga rättigheter. Då är det bättre med inget avtal alls. Det är viktigt att bekämpa terrorism, men jag tror inte terrorbekämpningen står och faller med Swiftavtalet, säger Anna Hedh.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag