Foto: Erika Stenlund
 Foto: Erika Stenlund

CIA fick tillgång till hemliga polisarkiv

Publicerad
Uppdaterad
Den gruppering som övervakade norrmän för USA:s räkning har med hjälp av före detta poliskollegor även hämtat uppgifter ur hemliga polisregister avslöjar tidningen Aftenposten.
Tidningens källor hävdar att högsta polisledningen kände till spioneriet.
Det var TV2 i Norge som i veckan avslöjade att före detta norska poliser har bedrivit spaning mot norrmän – på uppdrag av CIA och den amerikanska ambassaden. Senare har även danska TV2 avslöjat att den amerikanska ambassaden i Köpenhamn bedrivit liknande verksamhet även i Danmark.

Varit inne i databaser

Den grupp av norrmän – tidigare poliser – som har skött övervakningen har fått tillgång till polisens straffregister. Vid ett flertal tillfällen ska de genom före detta kollegor ha varit inne i register och databaser.
Enligt källor till norska tidningen Aftenposten innebär det att Politidirektoratet, Norges motsvarighet till Rikspolisstyrelsen, och Politiets sikkerhetstjeneste, norska Säpo, har känt till det som har pågått.
Bedömare anser att det är rimligt att tro att USA bedriver samma typ av övervakning även i Sverige.

Oro och ångest

Enligt nyhetsbyrån NTB slår ambassaden i Oslo nu tillbaka och förnekar att så är fallet, genom talespersonen Timothy Moore.
- Vi beklagar att en provocerande och felaktig rapport om utrikesdepartementets säkerhetsprogram har skapat oro och ångest bland våra vänner, säger Moore enligt det officiella uttalande som bland annat citeras av Aftenposten.
Enligt ambassaden är underrättelsegruppen SDU, Surveillance Detection Unit, inte hemlig och spionerar inte mot värdlandet eller medborgare i värdlandet.
- Avsikten är att upptäcka misstänkt verksamhet i närheten av ambassaden, uppger Timothy Moore.
Den amerikanska ambassaden understryker att man är redo att besvara alla frågor från norska myndigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag