CIA-bossen misstänker Ryssland för syndromet

CIA-chefen William Burns.
Foto: POOL / REUTERS X80003
Rysslands president Vladimir Putin, Ryssland förnekar inblandning i Havannasyndromet.
Foto: TASS / ALEXEI NIKOLSKY/TASS/SIPA USA SIPA USA

Hundratals amerikanska CIA-tjänstemän och diplomater världen över har insjuknat i det mystiska ”Havanna-syndromet” – och ett fall har rapporterats i närheten av Vita huset i Washington. 

Nu leder en CIA-agent som spårade Usama bin Ladin  jakten på vilka som kan ligga bakom vad som misstänks vara mikrovågsattacker. 

CIA-chefen William Burns har sagt att sannolikheten är väldigt hög för attackerna utförs med flit och att Ryssland kan vara ansvarigt.  

Moskva förnekar inblandning. 

Tidigare i juli rapporterades det om att amerikanska diplomater i Österrikes huvudstad Wien blivit de senaste att insjukna i det så kallade Havanna-syndromet. 

I staden pågår kärnenergiförhandlingar, genom ombud, mellan USA och Iran. 

Bland symtomen finns migrän, illamående, yrsel och minnesbortfall. Och tillståndet har fått sitt namn efter Kubas huvudstad, där det först dokumenterades hos amerikansk ambassadpersonal 2016. 

Sedan dessa har tillståndet dykt upp bland amerikansk myndighetspersonal på olika håll i världen. Särskilt oroande för USA är att två av tjänstemännen befann sig i Washington, en av dem i närheten av Vita huset, när de insjuknade, rapporterar nyhetsbyrån AP

Ett hundratal CIA-anställda bland de insjuknade

Bland de insjuknade finns även ett hundratal CIA-anställda och USA misstänker att en illvillig, främmande makt ligger bakom sjukdomsfallen genom attacker med mikrovågor eller annan teknologi. 

Nu har CIA:s chef, William Burns, som utnämnts av president Joe Biden och är den första personen med diplomatbakgrund att inneha posten, att man gör en kraftsamling för att utröna orsaken till Havannasyndromet och vilka som skulle kunna ligga bakom. 

Bland annat har han utsett en CIA-tjänsteman som spårade upp terroristen Usama bin Ladin, terroristen bakom 11 september-attackerna, till att leda styrkan där det en stor grupp medicinska experter ingår. 

CIA misstänker rysk inblandning

Under en pressträff i förra veckan slog Burns fast att sannolikheten är väldigt hög för att attackerna har utförts med flit och att Ryssland kan ligga bakom, rapporterar Reuters

Moskva förnekar inblandning i Havannasyndromet. 

Vissa tror inte på teorin om att syndromet orsakas av attacker utan menar att det i stället kan röra sig om ett tillstånd som orsakas av masspsykos, där människor som får höra om andra med symtom också börjar känna sig sjuka, rapporterar AP.

Nyhetsuppdatering med Anton Gymark

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.