Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CIA: Betydligt fler IS-krigare än vi trott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

WASHINGTON. Terrorgruppen Islamiska staten har upp till 31 500 stridande på marken i Syrien och Irak, enligt en ny bedömning som amerikanska underrättelsetjänsten CIA gjort.

Det är betydligt fler än de 10 000 IS-krigare som man räknat med tidigare.

– Deras rekrytering har blivit bättre i takt med deras framgångar på slagfältet och att de har utropat ett kalifat säger, Ryan Trapani, talesman för CIA.

Dagen efter Obamas tal

CIA offentliggjorde sina siffror dagen efter att den amerikanske presidenten i ett tal sagt att IS ska förgöras. USA har redan utfört drygt 150 flyganfall mot IS styrkor i Irak. I Obamas tal sa han att det även skulle kunna bli flyganfall mot IS-styrkor i Syrien.

Islamiska staten har under sommaren spridit skräck i såväl Syrien som Irak där de har intagit flera städer. I vida sprida videos har de halshuggit gisslan bland annat två amerikanska journalister.

På torsdagen besökte den amerikanske utrikesministern John Kerry Mellanöstern. Vid ett möte i Saudiarabien lyckades han få flera arabstater att sluta upp bakom USA i kampen mot IS.

Nato-landet Turkiet, som av många bedömare ses som extra viktigt, stöder ännu inte USA:s ambitioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.