Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christine Schürrers nya frihet i fängelset

INTE GETT UPP. Christine Schürrer arbetar med en ny resningsansökan, erfar Expressen. Foto: Roger Schederin
GAMMALT KLOSTER. Kvinnofängelset har 139 platser. Foto: Ingo Wagner
VECHTA. Här avtjänar Christine Schürrer sitt fängelsestraff. Foto: Carmen Jaspersen

Hon avskydde livet på anstalten Hinseberg.

Här, i kvinnofängelset i tyska Vechta, får Arbogamördaren Christine Schürrer, 36, baka tårtor - och jobba som bibliotekarie.

Samtidigt arbetar hon med en ny resningsansökan.

- Hennes mål är fortfarande att bli fri, säger en källa med insyn i den tyska kriminalvården.

Morddömda tyskans liv i fängelset

På Christine Schürrers avdelning i fängelset i Vechta får de kvinnliga fångarna göra tårtor och baka kakor. Köket har de tillgång till 24 timmar om dygnet.

Opera- och andra konserter som hålls i fängelseområdet – som tidigare var ett kloster – hålls öppna för de kvinnliga internerna.

 

Det finns ett bibliotek inne på avdelningen där Christine Schürrer avtjänar sitt straff. Där har hon fått arbete som bibliotekarie.

 

Under fotbolls-EM i somras satte Christine Schürrer och de andra fångarna upp tyska flaggor på väggarna. Sedan lagade de middagspasta och tittade på semifinalmatchen mellan Tyskland och Italien.

 

I den nya anstaltsmiljön får Christine Schürrer gå promenader inom fängelseområdet samt hålla sig i trim med gympa.

Högsta domstolen, HD, avslog hennes resningsansökan och i mars i år överfördes Christine Schürrer - dömd för morden på Max, 3, och Saga, 1, i Arboga 2008 - från svensk till tysk kriminalvård.

På kvinnofängelset i Vechta avtjänar nu tyskan sitt livstidsstraff. Anstalten, som tidigare varit kloster och fortfarande varje år besöks av tusentals turister, har 139 platser på kvinno­avdelningarna.

- Efter omständigheterna trivs hon bra i fängelset och med de andra fångarna, säger en uppgiftslämnare med god insyn.

- Hon tycker att hon har det bättre här än i Sverige. Det är en stor kontrast.

"Har en stor öppenhet"

Christine Schürrer har ännu inte gett upp hoppet om att få livstidsdomen prövad på nytt. Hon arbetar, erfar Expressen, intensivt med en ny resnings­ansökan.

Advokat Per-Ingvar Ekblad, som var tyskans svenska advokat, säger att han inte har någon insyn alls:

- Vår kontakt har varit sparsam efter att hon lämnade Sverige. Det har förstås en del med avståndet att göra. Vad som eventuellt pågår i Tyskland, om det pågår något överhuvudtaget, har jag ingen kännedom om. Jag hjälpte henne med resningsansökan i Sverige. Det arbetet bestod till stor del av gratisarbete. Det innebar också att vi träffades ett flertal gånger inne på anstalten.

Under sin tid i Sverige satt Schürrer inlåst på anstalterna i Ystad och Hinse­berg. Fängelset i Vechta är helt annorlunda, tycker hon, enligt Expressens uppgiftslämnare:

- Det är verkligen inte det skräckfängelse som det utmålats som. Det har en stor öppenhet. Internerna på avdelningen har tillgång till kök 24 timmar om dygnet. De kan använda badrum och toalettutrymmen när som helst. Det är bara låst mellan avdelningarna under kvällar och nätter.

Dekorerade med flaggor

Christine Schürrer har fått arbete som bibliotekarie, och en stor del av sin tid ägnar hon åt att läsa böcker och tidskrifter. Hon tillbringar också mycket tid i köket, bakar kakor och tårtor. Hon gympar regelbundet, tar promenader inom fängelse­området och följer regelbundet sportsändningar på tv. Fångarna får också, utan kostnad, lyssna till de musikkonserter som hålls inom fängelseområdet.

I somras, under fotbolls-EM, dekorerade fångarna en hel sal inne på fängelset med tyska flaggor. Sedan lagade de pasta till middag och följde semifinalen mellan Italien och Tyskland på tv.

Enligt uppgift upplever Christine Schürrer livet på den tyska anstalten som friare, mer öppet.

Men det kommer att ta många år innan hon släpps ut - utanför murarna.

"Måste vänta i tio år"

Advokat Alexandra Lyckman har kontrollerat de tyska permissionsreglerna på uppdrag av Arbogamamman Emma Jangestig.

- Jag korresponderade med anstalten Vechta, då det är där hon avtjänar straffet. Då fick jag veta att personer som avtjänar livstidsstraff, eller långa tidsbestämda fängelsestraff i Tyskland, måste vänta i tio år innan de överhuvudtaget kan ansöka om permission.

Alexandra Lyckman fick samtidigt bekräftat - det finns ett kontaktförbud utfärdat. Det innebär att Christine Schürrer inte på något sätt får ta kontakt med Emma Jangestig.

Expressen har varit i kontakt med personal på anstalten Vechta, som inte ville lämna några kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!