Christine Blasey Ford har flytt från sin hemlighet

Christine Blasey Ford har själv trätt fram och berättat sin historia i Washington Post.
Donald Trump har försvarat Brett Kavanaugh vid flera tillfällen.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brett Kavanaugh har nekat till alla anklagelser som riktats mot honom.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är händelsen och hemligheten hon flytt från i hela sitt vuxna liv.

Men oron började växa för Christine Blasey Ford när Donald Trump vann presidentvalet 2016.

Hennes farhågor bekräftades när Trump nominerade Brett Kavanaugh till ny HD-domare.

För det var om Kavanaugh hemligheten handlade.

På torsdag vittnar hon inför senatsutskottet, USA och världen om vad hon påstod hände en sommar 1982.

Hon är 51 år i dag och har levt så gott som hela sitt vuxna liv i Kalifornien. Hennes stora intresse för surfing gjorde att många vänner och bekanta tagit för givet att hon var född där.

Men det var hon inte. Hon hade växt upp i en av de välburgna förorterna utanför Washington DC och hade gått på det exklusiva flickgymnasiet Holton Arms.

Det var där under en fest på sommarlovet under gymnasietiden – antagligen 1982  – som hon hävdar att en något äldre elev från ett annat exklusivt pojkgymnasium – Georgetown Prep – sexuellt förgrep sig på henne. Hans namn: Brett Kavanaugh.

Christine Blasey Ford är i dag 51 år gammal.

Hon sa inget till någon efteråt. Men hon skulle så snart hon kunde söka sig bort från Maryland, dra västerut där hon blev respekterad psykolog och gifte sig med Russell Ford 2002. 


Berättade för sin terapeut och make

Det var först senare som hon började inse vilken inverkan händelsen haft på henne. Under ett terapisamtal 2012, där även maken närvarade, berättade hon för första gången vad som hänt henne i början av 1980-talet, när hon varit 15 år.

Men det var inget hon ville påminnas om. Därav oron när Trump vann valet 2016 och den federala domaren Brett Kavanaughs namn började dyka upp i spekulationerna som en kandidat för Högsta domstolen. Spekulationerna stämde.

Brett Kavanaugh och Donald Trump i Vita huset i samband med att Kavanaughs nominering tillkännagavs i juli.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

När HD-domaren Anthony Kennedy tillkännagav i juni att han tänkte pensionera sig nominerade president Donald Trump Brett Kavanaugh. Få förutsåg några problem.Men Christine Blasey Fords liv hade just förändrats:

– Hon tänkte: Jag har denna förfärliga hemlighet. Vad ska jag göra med denna hemlighet? berättar hennes make Russell Ford för Washington Post.

– Jag klarar inte av detta, sa hon. Om han blir nominerad måste jag flytta till ett annat land.

Tipsade först anonymt

Men Christine Blasey Ford beslutade sig dock för att göra något åt det. Tipsa en del politiker, men be om att få vara anonym. Det höll bara en liten stund. Hennes identitet var snart känd och förra söndagen ställde hon slutligen upp på en intervju för Washington Post och berättade historien.

Inget har varit sig likt sedan dess. Familjen har tagit emot dödshot. President Donald Trump har offentligt ifrågasatt hennes historia. Parets barn bor hos vänner, själva har de bott på hotell den senaste veckan.

Donald Trump har offentligt ifrågasatt Christine Blasey Fords vittnesmål om sexuella övergrepp.
Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Och en hel värld kan nu historien, den hon ska vittna om inför senatens justitieutskott på torsdag. En historia som Brett Kavanaugh själv förnekar har ägt rum, i alla fall med honom själv inblandad:

– Jag ifrågasätter inte att doktor Ford vid något tillfälle blev utsatt för sexuella övergrepp, men jag vet att jag aldrig begått sexuella övergrepp på någon, sa han vid en intervju i måndags med Fox News.  

Hans hustru, Ashley Estes Kavanugh, satt vid hans sida.


Studerade på katolsk skola

Christine Blasey Ford gick sex år på Holton-Arms, en katolsk skola dit de välbärgade i området ofta sände sina döttrar. Bland klasskamraterna fanns exempelvis en dotter till kungen av Jordanien och medlemmar i hotellkedjan JW Marriotts familj.

Christine – eller ”Chrissey” som hon kallades – smälte bra in. Hon och de andra bar väskor av märket ”Coach”, ägnade många helger åt shopping och festade en hel del, inte minst på somrarna. 

Några pojkar fanns inte på skolan, men det hindrade förstås inte att de umgicks med dem. De kom från pojkskolor, som Georgetown Prep. De möttes på somrarna på ställen som Columbia Country Club eller hemma i privata villor när föräldrarna var bortresta.

– Pojkarna var rätt brutala, minns skolkamraten och vännen Andrea Evers. De gjorde vad de kunde för att få dig full och för att göra vad de kunde med dig.Brett Kavanaugh har tidigare antytt att det ibland gick rätt vilt till. I årsboken från Georgetown Prep från 1983 skriver Brett Kavanaugh på sin egen sida saker som ”100 kegs or bust” – keg är ett ölfat.

Vid ett tal han höll 2015 inför Columbus Law School skämtade han och sa:

– Vi hade ett gammal talessätt som vi håller fast vid än i dag, det som händer på Georgetown Prep, stannar på Georgetown Prep.

Vilda dagar på Georgetown Prep

En av hans vänner från den tiden, Mark Judge, drack så mycket under skoltiden att han fick alkoholproblem och har berättat om det i böcker. Han har beskrivit sin tid vid Georgetown Prep som en tid med ”masturbationslektioner” och ”vi lustade efter flickor” på närliggande katolska skolor.

Mark Judge har också dragits in i historien. Christine Blasey Ford säger att han var med när Brett Kavanaugh angrep henne. Judge förnekar också historien.

Brett Kavanaugh och hustrun Ashley Estes Kavanaugh intervjuas av Fox News Martha MacCallum på måndagen.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Christine Blasey Ford tror att det hände 1982 i Montgomery County, men vet inte exakt var. Det var i ett privathus med ett halvdussin studenter. Inga föräldrar var där. Det dracks en del öl, somliga mer än andra.

Enligt Ford var både Brett Kavanaugh och Mark Judge rejält berusade. De tillbringade den mesta tiden nere i vardagsrummet. Men när  Christine gick upp för att besöka toaletten, hävdar hon att de bägge pojkarna – hon var 15, de var 17 – knuffade in henne i ett sovrum och tvingade ner henne på sängen.

Fruktade för sitt liv

Hon hade en baddräkt på sig med kläder över. Hon hävdar att Kavanaugh gned sin kropp mot hennes och försökte få av henne kläderna och baddräkten. Hon säger att han höll för hennes mun så att hon inte kunde skrika.

– Jag fruktade att han oavsiktligt skulle döda mig, berättade hon för Washington Post.

Räddningen kom när Mark Judge kastade sig över de två. Hon kunde bryta sig loss och fly ut ur rummet. Hon var rädd att hon skulle se ut som om hon blivit attackerad, rättade till kläderna och gick nerför trappen, ut från huset och bort därifrån.

Ett plakat med texten ”Jag tror fortfarande på Anita Hill” vid protester mot Brett Kavanaugh i Washington. 1991 anklagade Anita Hill den då nominerade Clarence Thomas för sexuella trakasserier. Thomas blev till slut godkänd.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är om allt detta hon kommer att bli utfrågad om på torsdag. Hon har inga vittnen som kan backa upp historien och efter henne vittnar Kavanaugh som förnekar allt.

Hennes expertområde som psykolog har varit hur man återhämtar sig efter trauma. Hon lär behöva det själv och hon vet ungefär vad som väntar.USA har sett det här förr, 1991 då Anita Hill beskyllde den då nominerade Clarence Thomas för sexuella trakasserier. Allt sändes direkt. Thomas blev till slut godkänd.

Den gången var alla 21 medlemmarna i utskottet män. Denna gång finns fyra kvinnor, men de är alla demokrater. Alla de elva republikanerna är män.

Det behövs att två republikaner i senaten går emot Kavanaugh för att hans nomineringen ska bli underkänd. Det är vad som står på spel när Christine Blasey Ford berättar historien hon höll hemlig under alla dessa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.