Christian Westling lämnar sitt uppdrag

Publicerad

Christian Westling lämnar sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion.

Anledningen är sverigedemokratens medverkan i bråket i centrala Stockholm.

– Jag bidrar inte till partiets framtid och utveckling med min närvaro just nu, säger Westling till Expressen.se.

Expressens avslöjanden om festkvällen 2010 skakar Sverigedemokraterna i grunden.

Nu drabbas alltså Christian Westling för sin medverkan.

På fredagen vid lunch meddelade Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, att Westling lämnar sitt uppdrag som suppleant i distriktsstyrelsen.

– Jag har pratat med Christian i går och i dag. Vi har landat i att för att inte ta fokus från det viktiga arbete som styrelsen har att göra avseende vår politik så väljer han att ta ett steg tillbaka, säger Linus Bylund till Expressen.se.

Hur har ni resonerat kring Christians delaktighet den där kvällen?

– Jag har sagt att Christian är den person som figurerar i den här filmen som jag är minst besviken på.

Är det här ett bra beslut?

– Jag tycker att det är klokt och ansvarstagande.

Samtidigt sitter Erik Almqvist och Kent Ekeroth kvar på sina platser i riksdagen. Bör de också lämna?

– De åtgärder som har vidtagits avseende det är det som ligger i dag. I det ingår en timeout som också är till för att fundera på de här sakerna. Ytterligare kan jag inte kommentera det, säger Linus Bylund.

"Har varit eftertänksam"

Så sent som natten mot i går sa Christian Westling så här till Expressen om sin framtid i partiet efter Expressens avslöjanden:

– Jag ser inte att det skulle vara nåt problem för mig i framtiden.

På fredagen var det alltså nya bud.

Christian Westling säger till Expressen.se vid lunchtid:

– Jag har varit eftertänksam de senaste dagarna och kommit fram till att jag är mer en belastning än en tillgång.

Christian Westling har under lång tid synts nära ledande SD-företrädare och också kandiderat till riksdagen för partiet. På senare tid har han varit suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion.

– Jag trodde inte att det skulle hamna så mycket fokus på mig, men nu inser jag att det ändå blivit så. Och då är jag mer en belastning än en tillgång för styrelsen och för distriktet, säger han till Expressen.se.

Christian Westling meddelade själv styrelsen sitt beslut i förmiddags.

– Jag bidrar inte till partiets framtid och utveckling med min närvaro just nu. Därför träder jag tillbaka för tillfället.

För tillfället, innebär det att du tänker dig att du kan återvända senare?

– Det vet jag inte.

Vad tänker du kring händelserna som de senaste dagarna visats i filmerna som Expressen avslöjat?

– Det är beklagligt förstås. Det är klart att jag är ångerfull, jag borde varit klokare och sett till att avbryta det som hände. Jag skulle sett till så att vi tagit oss därifrån. Det gav ju oss ingenting.

Hur skulle du säga att detta har skadat partiet?

– I slutändan tror jag att det har stärkt partiet.

Hur menar du då?

– Det som inte dödar härdar. Så tror jag att det är i det här fallet.

– Men det är förstås tråkigt det som sker, det borde inte ha skett. Kent och Erik är starka tillgångar för partiet, och jag hoppas väl att jag också är det. Därför är det tråkigt att vi råkar ut för det här, men jag tror inte att vi blir svagare av detta. I slutändan blir vi starkare.

Tagit timeout

Tidigare i veckan lämnade Erik Almqvist sina uppdrag inom partiet där han bland annat var talesperson i ekonomifrågor.

Han har dock inte lämnat sin plats i riksdagen utan väntas fatta ett beslut om riksdagsplatsen längre fram.

Kent Ekeroth, talesperson i kriminalfrågor, har tagit en timeout från sina politiska uppdrag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag