Christian von Koenigsegg om sitt okända extraknäck

Följ senaste nytt i Expressen TV.
I sitt Sommar i P1 hyllar Christian von Koenigsegg sina medarbetare – och sin fru Halldora: ”Hon ger inte upp. Ingen bilfabrik utan mig förstås, men ännu mer sant: ingen bilfabrik utan Halldora.”
Foto: Anders Sällström / Sveriges Radio
Koeningsegg gör en av de snabbaste produktionsbilarna i världen – och tävlar hela tiden med konkurrenter som McLaren och Bugatti om titeln.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Christian von Koenigseggs bilar tävlar om att vara de snabbaste i världen. 

När grundaren av lyxbilsmärket Koenigsegg på sin 50-årsdag får låna svenska folkets öra i Sommar i P1 berättar han om sin kärlek till bilar, sina upp- och nedgångar i företagandet – och om sitt okända extraknäck under ungdomsåren på Djursholm.

– Det hade inte någon högre status där, men kul hade jag och jag lärde mig teknik och affärer.

Christian von Koenigsegg berättar i sitt Sommar i P1 hur han som barn blev förälskad i bilar efter att ha sett den tecknade filmen ”Flåklypa Grand Prix” på bio med sin pappa. Sedan dess har han varit väldigt intresserad av motorer och teknik i alla dess former. Han berättar också att han redan som nybliven tonåring hade näsa för affärer och kunde tjäna lite egna pengar – genom att trimma motorer. 

– Jag köpte en moped som jag trimmade, snyggade till lite och sedan sålde. Så höll det på ett tiotal gånger fram till min 15-årsdag. 

Han berättar att han alltid uppmuntrats hemifrån att göra som han ville, även om det var som trimmare av mopeder i området. 

– Jag blev lite känd som Djursholms mopedtrimmare. Det hade inte någon högre status där, men kul hade jag och jag lärde mig teknik och affärer. Jag lyckades nästan alltid byta upp mig till från en enklare moped till en finare. 

Berättar om drivkraften i Sommar i P1

Christian von Koenigsegg säger också i sitt sommarprat att han till vardags är krass som person, men att han har en grundtanke som följt honom genom livet.

– En matematisk ekvation går alltid att vända på, att köra baklänges så att säga. Den är lika sann och korrekt åt båda håll. En av mina enklaste och tydligaste drivkrafter i livet har varit en ekvation i ord. Jag tänkte ”det är inte slut förrän man ger upp”, det vet ju alla, säger han och fortsätter:

– Men om jag då tänkte detta talesätt som en ekvation, och vänder på det, så blir det ju ”ger man aldrig upp så är det aldrig slut”. Det var en skön insikt att ha, en trygghet i en omöjlig uppgift. Det går ju inte att misslyckas om man aldrig ger upp. Det är grunden, det måste ju vara sant.Halldora von Koenigsegg ser sig som förebild i en mansdominerad bransch: 

Kvinnan bakom de skånska lyxbilarnas rekordframgång

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.