Christian Holmén och Micke Ölander får Per Wendel-priset

Publicerad
Uppdaterad
Två grävande Expressenreportrar - Christian Holmén, 42, och Micke Ölander, 54.
De är de lyckliga vinnarna av "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist 2009" som Expressen delade ut i dag.
Per Wendel applåderar alldeles säkert i sin himmel.
Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist är ett av de allra finaste priserna en reporter kan få – i paritet med Stora Journalistpriset.
Du som är Expressenläsare vet förstås att Per Wendel var en mycket uppmärksammad och orädd journalist som levde för sitt arbete – en av Expressens och svensk press största reportrar under de senaste 30 åren.

Respekterad

Per Wendel avled 2005 efter en lång kamp mot sjukdomen. Han blev 58 år.
Per Wendel gjorde sig först känd som kriminalreportern som avslöjade skumraskaffärer och stora knarklangare.
När han sedan blev politisk reporter väckte han både respekt och en viss rädsla hos makthavarna.
Per Wendel var den reporter som avslöjade Ebbe Carlssons hemliga spaning efter Olof Palmes mördare – och som sedan kom att kallas Ebbe Carlssonaffären som fick justitieminister Anna-Greta Leijon att avgå 1988.
I vanliga fall brukar priset – det här är fjärde året – delas ut till en person.
Men i år anser juryn, med Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg i spetsen, inte att det gick – Christian Holmén och Micke Ölander går liksom inte att sära på, som de i flera år har grävt gropar sida vid sida.
Juryns motivering:
”Med scoop som Borelius och Brillo-boxarna, med djupdykningar om Mockfjärdsrevolvern och helikopterperspektiv på svenska försvaret i Afghanistan, samt nu senast nyheten om Guillou och KGB, har Christian Holmén och Micke Ölander i Pelle Wendels anda gång på agenda satt agendan med egna avslöjanden.”

Stor förebild

Christian Holmén och Micke Ölander delar prissumman på 75 000 kronor. Men framför allt äran.
– För mig var Per Wendel kollegan som jag alltid kunde ringa om jag var osäker på fakta. Pelle var som ett uppslagsverk när det gällde svensk politik. Han var en stor förebild för mig, och det här är det finaste pris man kan få, säger Christian Holmén.
Micke Ölander säger:
– Jag vill tacka Per Wendel för att han satte ribban. Det är oerhört hedrande att få ett pris i hans namn.
Tommy Schönstedt
tommy.schonstedt@expressen.se


DE HAR FÅTT PRISET TIDIGARE ÅR

2006 Fredrik Sjöshult, Dagens Industri.
"För ett brett och gediget journalistiskt arbete där han i Pelles anda med stor entusiasm ständigt hittar en egen nyhet genom att verkligen kolla en bra story".
 2007 Jan Mosander, Sveriges Radio.
"För att han i Pelle Wendels anda som reporter oförtrutet avslöjat oegentligheter bland makthavare".
2008. Anna Jaktén, Sveriges Radio. "När nattmörkret lagt sig över radiohuset i Göteborg har hennes lampa ofta fortsatt brinna. När makthavaren talat ur hjärtat har hennes dolda mikrofon fångat de nödvändiga bevisen".


JURYN består av Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg (ordförande), Kjell Dabrowski, tv-producent, Kajsa Ericson, chef för Nyhetskanalen.se, och Peppe Engberg, publicist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag