Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christer Pettersson var det närmaste vi kom en Palmemördare

Här ligger sanningen begravd. Expressens Lars Linström vid Christer Petterssons grav. Han ligger begravd med sina föräldrar på Solna kyrkogård.
Foto: Martina Huber

SOLNA. I skuggan av en vintermager lönn, under en famn frusen jord, en decimeter snö och ett hjärta av sten ligger Christer Pettersson. 

Han var en dräpare och det närmaste vi kom en Palmemördare. 

Sanningen tog han med sig i döden när han slog bakhuvudet i en stengata utanför S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Februarivinden drar fram över Solna kyrkogård. Solen orkar precis ta sig upp över hustaken. Christer Pettersson återförenades med sina föräldrar här för sex år sedan, men jag måste gräva i snön för att hitta hans namn på en hjärtformad stenplatta på marken nedanför föräldrarnas gravsten.

 När alla internationella konspirationer gick upp i rök, när varken kurder, kroater eller sydafrikaner kunde bringas till åtal, när varken korrupta poliser eller nazister eller religiösa dårar kunde bindas till ministermordet, då återstod bara fylltratten.

 Han som misstänktes, åtalades, nekade, fälldes, frikändes, erkände, tog tillbaka, erkände igen och tog tillbaka, i nämnd ordning. Kunde Christer Pettersson tala från graven skulle han garanterat säga att han hade något viktigt att berätta, för att sedan yttra något kryptiskt för oss att uttolka som vi behagade.

 Ända in i begravningspsalmen som sjöngs i Sollentuna kyrka en kylig januaridag 2005 gäckade Christer Pettersson oss: Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart.

 Han lämnade inga ledtrådar. I den dödsboanmälan som ersatte bouppteckningen, då inga anhöriga ville ta hand om tillgångarna, konstateras att kontot där hans pension sattes in visade noll. Inga andra bankkonton, kontanter, försäkring eller testamente existerade. Lösöret var utan värde. Skattebetalarna fick stå för begravningen.


Sveriges mest frikände ministermördare föddes ett år efter vår nuvarande kung och föräldrarna döpte sin egen prins till Carl Gustaf Christer. De hoppades väl att han skulle bli något stort, som alla föräldrar, och det blev han på sätt och vis.

 Gravplatserna närmast Pettersson är fyllda av andra vanliga namn som Eriksson, Johansson, Berglund och Sundberg, men bara 150 meter härifrån ligger skådespelaren Edvin Adolphson.


Christer Pettersson ville bli skådespelare och gick i mitten av 1960-talet en provmånad tillsammans med Ulf Brunnberg på Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Han har berättat att Christer hade skjorta och slips, men var småvild och blev relegerad.

 Även om skådespelarutbildningen tog slut snabbt fortsatte Christer Pettersson att slänga i väg repliker från sin egen teaterpjäs. Ibland lärda, eller låtsaslärda, alltid aggressiva.

 Som till advokat Leif Silbersky i tv:

 - Sluta med den där jävla liksom provocerande och aggressiva tonen mot mig, vet du! Passa dig jävligt noga!

 Spriten, knarket och våldet fyllde Christer Petterssons liv. Som 23-åring dömdes han till sluten psykvård, men rymde och dräpte en 22-åring med bajonett på Kungsgatan två dagar före julafton 1970. Han satt i fängelse. Han misstänktes 1977 att ha mördat sin egen far i köket i Solna. Det var en olycka; pappan föll och slog - även han - huvudet så illa att han avled.

 Huruvida Christer Pettersson sköt Olof Palme tänkte han eventuellt berätta för Mårten Palme om han hade fått möjlighet att träffa honom. Till journalisten och vännen Gert Fylking sa han åtminstone en gång, när de satt och samtalade vid den gamla hoppbacken vid Fiskartorpet i Stockholm, att det var han som släckte Palme.


Annars nekade han mest. Sa att bara två visste hur det låg till. Mördaren och han. Och om man trodde på Gud var det tre som visste.

 Även om han när HD nekade riksåklagaren resning i målet grät i tv och sa:

 - Högsta domstolen i Sveriges land har gjort en riktig bedömning, för jag är inte Palmes mördare.

 Jag tror inte att Christer Pettersson själv var helt säker på om han gjorde det han gjorde den där februarikvällen 1986 på Sveavägen i Stockholm. Nu ligger han här under ett hjärta av sten.

 Förutom det avlägsna bruset från motorvägen är det enda som hörs på den folktomma begravningsplatsen en talgoxe som sitter i en av lönnarna och gnisslar om bättre tider.

FAKTA

PKK-SPÅRET Huvudspår för första spaningsledaren Hans Holmér, som var övertygad om att de skyldiga fanns inom den kurdiska terroristorganisationen PKK. Flera razzior gjordes, ingen person åtalades.
CIA Ett flertal uppslag har utretts där den amerikanska underrättelsetjänsten utpekas som inblandad i mordet. Bland annat hölls tio förhör med jugoslaven Ivan, som påstods ha jobbat för en underavdelning inom CIA.
33-ÅRINGEN Palmehataren Victor Gunnarsson var nära mordplatsen, misstänktes, häktades men släpptes. Mördades själv 1994 i North Carolina, USA. En möjlig syndabock i en större komplott, enligt vissa teorier.
IRAN/IRAK Säpo utredde under första året en lång rad tips om en mördare från Iran eller Irak. 28 februari pågick en demonstration i Stockholm mot kriget. Flera tänkbara gärningsmän och spår granskades utan resultat.
SYDAFRIKA Komplicerat spår, många inblandade, 15 pärmar i förundersökningen. Motiv: Palmes fördömande av apartheid. Craig Williamson, sydafrikansk agent, var i Stockholm mordnatten, enligt chefsåklagare Jan Danielsson.
MELLANÖSTERN/ISRAEL Flera tips om personer som liknade fantombilden. Några uppslag ledde till omfattande utredning. En efterlyst palestinier, Hisham K, misstänktes, men avfördes. En sprängutbildad palestinier, Jocop M, togs in till förhör.
EAP Flera personer med anknytning till Europeiska arbetarpartiet förhördes, bland annat på grund av dokumenterat Palmehat. Säpo tog hjälp av FBI under utredningen av dessa uppslag, men hittade inget konkret.
TERRORISTER/SÄKERHETSPOLIS Uppslagen i förundersökningen är: DINA (Chile), Röda brigaderna (Italien), Röda Armé-fraktionen, (Västtyskland), ETA (Spanien), Sendero Luminoso (Peru), Mossad (Israel), PIRA (Nordirland) och ASALA (Armenien).
BASEBOLLIGAN Misstänkta: poliser med högerextrema åsikter. En rad tips flöt in om polispatrullers mystiska agerande under mordnatten, flera med kopplingar till den ökända Basebolligan inom Norrmalmspolisen.
BEVARA SVERIGE SVENSKT Tre högerextremister inom den rasistiska organisationen BSS (där Sverigedemokraterna har sina rötter) förhördes. De festade i BSS-lokalen på Södermalm mordkvällen, en av dem liknade fantombilden.
WORLD ANTI-COMMUNIST LEAGUE Flera personer förhördes. Spåren: ett felringt telefonsamtal som tio minuter efter mordet meddelade att Olof Palme var död, och ett brev om att Palme var död, lämnat till regeringskansliet åtta dagar före mordet.
MIRO BARESIC Flera i Palmekretsen nämnde Miro Baresic och extremnationalistiska kroater som en hotbild. Baresic satt i fängelse när Palme sköts, men delgavs misstanke om medhjälp till mord i januari 1987. Han avled 1991.
NORDISKA RIKSPARTIET Några förhör och en husrannsakan gjordes, men i mars 1990 konstaterades i en promemoria att det saknades konkreta uppgifter som förde nazisterna i NRP närmare mordet och mordplatsen.
SVERIGES NATIONELLA FÖRBUND Utredningen fokuserade på Ulf H, ordförande i den nazistiska organisationen SNF. En annan medlem hade före mordet utfärdat en belöning på 10 000 dollar till den som mördade Palme. Ulf H avled 1993.
VAPENHANDEL BOFORS Ett motivrelaterat spår, som bygger på att mordet har att göra med export av vapen. Antingen Bofors försäljning av 410 fälthaubitsar till Indien 1986 eller påstådd export av vapensystemet Robot 70 till Iran.
BOMBMANNEN Den för bombattentat livstidsdömde Lars Tingström pekades ut 1996, tre år efter sin död. Advokat Pelle Svensson presenterade uppgifter om att Christer Pettersson sköt Palme - på uppdrag av Tingström.
MOCKFJÄRDSREVOLVERN Ett av de troliga mordvapnen, eftersökt i 20 år. Hittades 2006 i sjön Djursjön av Expressens dykare, men var i för dåligt skick för att det skulle kunna avgöras om det hade använts vid mordet på Palme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.