Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Christer Pettersson hade medhjälpare mordkvällen"

Vittnet är döende. Palmevittnet Roger Östlund rörde sig i samma kretsar i Stockholms undre värld. Nu berättar Östlund om natten då Palme mördades. "Den här kvällen var det kaos. Det var oro och krig." BILDSPECIAL: Här fanns den andre mannen
Roger Östlund, 56, kände Christer Pettersson och vittnade mot honom i rättegången.
Svårt sjuk och döende avslöjar han okända uppgifter om Palme-mordet.
Christer var inte ensam när han sköt Olof Palme. Han hade en medhjälpare, säger Roger Östlund.
Mordplatsen. Här, på Sveavägen i Stockholm, fanns Christer Pettersson, hans medhjälpare och Roger Östlund när makarna Palme kom förbi.
Han var inte ensam. Det var en hämndaktion som utlöste statsministermordet. Christer Pettersson och en medhjälpare var på jakt efter en annan person då Palme sköts – av Pettersson, enligt vittnet Roger Östlund.

BILDSPECIAL: Här fanns den andre mannen

Mordkvällen 28 februari var Roger Östlund på Sveavägen. Han var i närheten av paret Palme. Roger Östlund såg även Christer Pettersson utanför biografen Grand minuter innan Olof Palme sköts till döds klo- ckan 23.21 vid affären Dekorima. Roger Östlund säger själv via Expressenmedarbetaren och filmaren Mikael Hylin: – Det var inte meningen att Olof Palme skulle skjutas. Den här kvällen var det kaos. Det var oro och krig.

Maktkamp bland kriminella

Mikael Hylin håller på att slutföra en dokumentärfilm om Palmemordet. Filmen skildrar vad som hände månaderna, dagarna och minuterna före mordet och vad som skedde kort efteråt. Filmen är en samproduktion mellan svensk och dansk tv och produceras av det danska bolaget Offshore Productions a/s. Personerna som intervjuas i Mikael Hylins film hävdar att det pågick en maktkamp inom en viss kriminell grupp i Stockholm vid tidpunkten för mordet. – Det var extremt tomt på gatorna den kvällen och det framkommer också varför i filmen, säger Mikael Hylin.

Levt under mordhot

I den kyliga februarinatten var Christer Pettersson på jakt efter en viss person, tillsammans med sin medhjälpare. Roger Östlund fanns också i närheten. – Dagarna efter mordet blev Roger dödshotad och har levt under mordhot sedan dess, säger Mikael Hylin. – De människor som jag talat med påstår att den här kvällen, 28 februari, skulle en hämndaktion genomföras mot en viss person, säger Mikael Hylin. Christer Pettersson ska ha varit en av flera personer som skulle genomföra hämnden. – Roger säger att Christer Pettersson hade en medhjälpare, säger Mikael Hylin. Den mannen, medhjälparen, fanns alldeles i närheten av Dekorima. – Roger berättar i filmen att han såg medhjälparen, säger Mikael Hylin. I filmen pekar Roger Östlund ut medhjälparen och avslöjar dennes namn. Medhjälparen lever fortfarande.

Lisbet såg mannen

Christer Petterssons medhjälpare kan vara den man som Lisbet Palme såg stå ett tiotal meter från mordplatsen några minuter efter att Olof Palme skjutits till döds. Frågan är vad visste medhjälparen? Kände han till att Pettersson skulle skjuta ihjäl någon? Eller trodde han att det bara handlade om ett överfall? Mikael Hylin har i snart fyra år levt och umgåtts med Christer Petterssons vänner, bekanta och fiender i Stockholms undre värld. Roger Östlund är en av dessa personer. Han är en skygg person men under de senaste åren har han fått ett unikt förtroende för Mikael Hylin. – Gradvis har Roger börjat kunna minnas vad som hände och man ska också komma ihåg att i de här kretsarna golar man inte, säger Mikael Hylin. Roger Östlund var precis som Christer Pettersson missbrukare vid den här tiden. De rörde sig i samma kriminella kretsar i Stockholms undre värld. I Mikael Hylins kommande dokumentärfilm om mordet på Olof Palme berättar för första gången bland annat Roger Östlund men också ett tiotal andra personer om vad som verkligen hände.

Vittnet är döende

Roger Östlund är i dag döende i sjukdomen MRSA, en livshotande bakterierisjukdom. Nyligen var han nära att mista livet och låg på sin dödsbädd. Efter att ha fått akutvård på sjukhus är hans tillstånd för tillfället mer stabilt. – Han är mycket svårt sjuk och är i praktiken döende säger en nära vän till honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.