Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christer Pettersson – 
så var hans liv

Sedan gripandet 1988 kom Christer Pettersson för alltid att förknippas med mordet på Olof Palme.
Foto: Jonas Lemberg
Ikväll kommer också TV4:s dokumentär om Pettersson. Journalisterna Karin Swärd och Kajsa Stål har kartlagt Petterssons liv: uppväxten i en välbeställd familj, de tvångsmässiga och återkommande stölderna och den korta skådespelarkarriären.
Foto: Expressen/ Alexander Donka
Sedan gripandet 1988 kom han för alltid att förknippas med mordet på Olof Palme.
Foto: Expressen/ Alexander Donka

Sedan gripandet 1988 kom han för alltid att förknippas med mordet på Olof Palme.

Christer Pettersson har dömts, friats och erkänt - för att sedan ta tillbaka allting.

Ikväll visas TV4:s dokumentär om Christer Pettersson.

"Det ser man vem som är alkoholist. Det är nummer åtta."

Det avgörandet utpekandet, av Lisbeth Palme, kom den 14 december 1988 på riksåklagarens kansli i Stockholm. Utpekandet ledde fram till att Pettersson först dömdes för mordet på statsminister Olof Palme. Senare friades han dock av hovrätten.

Expressen har tidigare i veckan, i en stor serie om spåren i Palmeutredningen, berättat om Petterson. Om knytnävslaget i tonåren som förändrande hans liv, erkännanden och förnekanden, förnedringen när han greps inför klasskamraterna och som födde ett livslångt hat mot samhället.

Tvivlar på Petterssons skuld

Ikväll kommer också TV4:s dokumentär om Pettersson. Journalisterna Karin Swärd och Kajsa Stål har kartlagt Petterssons liv: uppväxten i en välbeställd familj, de tvångsmässiga och återkommande stölderna och den korta skådespelarkarriären. Bland annat beskrivs han också, av en lumparkompius, som en "kommandosoldat".

Många, inte minst tidigare Palme-utredare som Ingemar Krusell, har lyft fram Pettersson som den troliga gärningsmannen i Palme-mordet.

En som dock starkt tvivlar på Petterssons skuld är Palme-experten och författaren Gunnar Wall.

– På många sätt var Christer Pettersson en tragisk person, det är förståeligt att hans livsöde fascinerar människor. Men det är faktiskt också tragiskt att misstankarna mot honom spelat en så stor i Palme-utredningen.

– Innan Lisbet Palme pekade ut honom fanns häpnadsväckande nog ingen bevisning alls på Pettersson. Och hennes utpekande påverkades troligen av att hon på felaktiga grunder leddes att tro att det fanns en missbrukare som var starkt misstänkt.

Gåtan Christer Pettersson sänds i TV 4 i kväll, onsdag, klockan 21.00

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.