Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julia Kronlid: ”Hederskultur förhindrar kvinnors frihet”

SD:s vice partiledare Julia Kronlid.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Christer Nylander talar på Järvaveckan. Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avbokade talet på Järvaveckan – och ersattes av vice partiledare Julia Kronlid. 

Fokus låg på problemen i utsatta områden. 

– Splittringen i Sverige finns mellan de som förstöra landet och de som vill bygga landet, sa hon. 

Under fredagskvällen talade SD:s vice partiledare, Julia Kronlid, på Spånga idrottsplats under Järvaveckan. 

– Vi har en regering som totalt har misslyckats med integrationspolitiken, sa Julia Kronlid, och utvecklade sin uppfattning om ett splittrat Sverige:

– Splittringen i Sverige handlar inte om vilket kön du har, var du är född. Det handlar inte om du bor här i Spånga eller i en villa i Djursholm. Den handlar inte om vilken sexuell läggning du har, vilken ålder eller tro du har. Splittringen i Sverige finns mellan de som vill förstöra landet och de som vill bygga landet. Mellan de som vill bränna bilar eller bygga bilar.  

Hon lyfte fram kriminaliteten som något som skapar otrygghet i utsatta områden, för främst kvinnor och barn, och hänvisade till en undersökning från Stockholms län. 

”Kvinnor ska själva få välja vem de vill gifta sig med” 

– Undersökningen visar att var tredje person har avstått från aktiviteter för att slippa bli utsatta för brott. Det är dags att vi med kraft stoppar den ökande kriminaliteten i förorten. 

Partiet föreslår bland annat skärpta straff för sexualbrott och att polisen och kommuner upprättar en nationell handlingsplan. 

– Kvinnor ska själva få välja vem de vill gifta sig med, vem de vill bli ihop med, vilken utbildning de vill gå och vilken karriär de vill göra. Men tyvärr förlamar och förhindrar hederskulturen kvinnors frihet och hotar deras säkerhet i deras eget hem och i deras egen familj, sa Julia Kronlid. 

Christer Nylanders tal om destruktiva gemenskaper

Innan Julia Kronlid hade Christer Nylander talat på Spånga idrottsplats – om destruktiv gruppmentalitet.        

Christer Nylander (L), vice partiordförande, var tippad som kandidat till partiledarposten men avböjde att ställa upp. 

Christer Nylander lyfte fram våldsamma fotbollshuliganer och fredliga fotbollsfans som symboler på destruktiv och positiva gruppgemenskaper. 

Ville inte göra snabba utspel

– I 99 och en halv procent av människans historia har vi varit jägare. VI har jagat i små grupper som hjälp varandra, sa Christer Nylander, som menade att människans behov av att vara delaktig grupper inte har förändrats – men det har omvärlden. 

– Vi har ungefär samma instinkter och reflexer men vi lever i en helt annan värld än vad de gjorde för tusentals år sedan.  

Han menade att politiker som talar under Järvaveckan förväntas göra snabba utspel i korta meningar, vilket han inte ville göra. 

”Vi måste tala om vad som händer när vi umgås i grupper”

– Vi måste tala om vad som händer när vi umgås i grupper. När vi ställs mot dem. Det finns inget som svetsar samman ett gäng så mycket som en gemensam fiende. Det har skapat de största katastroferna i människans historia någonsin. Ändå fortsätter vi så eftersom det gynnar vårt gäng. 

Christer Nylander argumenterade för att Liberalernas uppgift är att värna gemenskaper som är självvalda. Men hjälpa dem som vill lämna gemenskaper som de tvingats in i, som kriminella gäng, klaner, eller sekter. 

– Liberalerna ska värna gemenskaper men aldrig acceptera den ofrihet det innebär att vara kvar i en gemenskap som drabbar dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.