Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chrishanthi våldtogs av serieförbrytaren

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Chrishanthi träffade Markus Halvorson på en sugardatingsida på nätet.
Foto: SVT
SVT har intervjuat Halvorson i fängelset i Norge.
Foto: SVT
”Det har varit en stark känsla av skam”, säger Chrishanthi i en intervju med Expressen.
Foto: SVT

Markus Halvorson, 66, utgav sig för att vara en förmögen affärsman och lovade kvinnorna pengar och lyxiga resor – på en nätsajt påstod han sig kunna bli deras ”sugardaddy”.

I själva verket var han storbedragare med flera fängelsedomar i bagaget.

När kvinnorna kom till hans hem i Värmland blev flera av dem våldtagna.

– Det var en känsla av skam och total skräck, säger Chrishanthi, 38, som medverkar i SVT:s reportageserie ”Sugardaddyn och hans offer”.

Serievåldtäktsmannen och bedragaren Markus Halvorson tog kontakt med kvinnorna på sajten Sugardaters.

Han utgav sig för att vara en framgångsrik och förmögen affärsman och hävdade att han hade fastigheter och skönhetskliniker utomlands. Han påstod att kvinnorna skulle få lyxiga resor och tusentals kronor i ersättning för att träffas regelbundet.

I reportageserien ”Sugardaddyn och hans offer” av SVT Nyheter Väst och Värmland berättar flera kvinnor om vad de utsatts för. Även Halvorson själv träder fram i en intervju gjord i fängelset.

Markus Halvorson var tidigare känd som solochvårare under namnet Frank Sandberg. Här intervjuas han i fängelset i Norge av SVT.
Foto: SVT

Sommaren 2022 dömdes han för en rad våldtäkter till 4,5 års fängelse. En dom som skärptes av hovrätten till fem års fängelse. Han hade gjort sig skyldig till 13 våldtäkter mot nio kvinnor, köp av sexuell tjänst vid 11 tillfällen, två bedrägerier och grovt bedrägeri.

Och det var inte första gången Markus Halvorson, som tidigare hette Frank Sandberg, dömdes för allvarliga brott. Han har i decennier lurat kvinnor och har en lång historia av fängelsedomar bakom sig, totalt 15 år. Det har handlat om bedrägerier och koppleri.

”En stark känsla av skam”

En av kvinnorna som utsatts för övergrepp av Markus Halvorson är Chrishanthi. Halvorson har dömts för två fall av våldtäkt mot henne.

– Självklart skuldbelägger man sig. Det har varit en stark känsla av skam. Det är känslor av att inte ha något som helst värde. Jag kände mig så fruktansvärt liten när det hände. Det var total skräck. Jag blev som förstenad. Chockad. Jag som normalt sett är en tuff tjej med skinn på näsan, säger hon till Expressen.

Chrishanthi var först tveksam till att anmäla våldtäkterna men fann styrka att gå vidare.
Foto: SVT

Sugardating beskrivs som en relation där den ena personen betalar den andra för umgänge, ofta sexuellt. Sajten Sugardaters har kritiserats för att även användas som en handelsplats för prostitution.

Men sex har aldrig varit inblandat när Chrishanthi träffat män från sajten, menar hon.

Hon beskriver hur hon och ”ett tjejgäng” började med sugardating. De var trötta på det vanliga dejtandet, var nöjda med jobb, vänner och familj och ville egentligen ha en relation ”att plocka fram när det passar”.

– Vi började titta på alternativet med sugardating, där man faktiskt talar klarspråk, där man är uppriktig med vad man vill och vad man vill få ut av det. Man har en överenskommelse.

Träffat chefer och företagare

Chrishanthi säger att hon, innan hon mötte Markus Halvorson, hade träffat män som varit högt uppsatta chefer och egna företagare som sökt sällskap.

– Det har handlat om att vara med på resor och vara sällskapsdam på events. Men jag är inte blåögd och tror att de bara betalar för sällskap utan en del har klart en tanke om att det ska leda längre. Men där har jag sagt stopp. Jag har enbart träffat män vid specifika tillfällen och hållit det till resor i Europa och bott i eget hotellrum. Det har varit roliga tillställningar, gratis shopping och ett ekonomiskt arvode.

– Det har förekommit skamliga förslag och erbjudanden men jag har satt min gräns. Det har inte varit sex inblandat.

Hösten 2020 fick hon kontakt med Markus Halvorson.

– Han utgav sig för att vara precis den typen av män som jag valt ut. Fastighetsägare, advokat, hade skönhetskliniker runtom i Europa. Vår kontakt handlade om att lära känna varandra för att se om vi skulle kunna ha en sån typ av relation, att jag kunde vara någon som följde med på resor och middagar.

De bestämde sig för att träffas och Chrishanthi kunde snabbt konstatera att han var betydligt äldre än de 48 år han sagt att han var.

Halvorsons hus i Värmland där våldtäkterna skedde.
Foto: SVT

Han hade ändrat planerna på att träffas ute på restaurang och tog med henne hem till sitt hus i Värmland. Där våldtog han henne två gånger.

Först beslutade hon sig för att inte anmäla våldtäkterna.

– Jag orkade inte gå igenom processen. Men jag berättade om händelsen för mitt ex som jobbar på advokatbyrå. Han gjorde efterforskningar och kunde se att Markus Halvorson var häktad och att det handlade om fler tjejer. Många fler.

– Att jag inte var ensam, det gav mig modet att anmäla. Jag hade tagit bilder i huset, hade registreringsnumret på bilen och mycket information som jag ville dela med mig av i rätten.

Lurade kvinnorna medvetet

När Markus Halvorson låter sig intervjuas av SVT och svarar på frågan om han visste att han skulle lura kvinnorna när han kontaktade dem säger han:

– Ja, det visste jag.

Han erkänner bedrägeri men förnekar fortsatt våldtäkt.

I polisförhör under utredningen medgav han att han ljugit för kvinnorna och lurat dem till sex utan att betala dem.

– Jag vill ha bekräftelse hela tiden. Jag vill ha psykiatrisk hjälp. För när jag börjar med någonting klarar jag inte av att sluta. Men det har ingenting med våldtäkt att göra. Det är att jag vill ha bekräftelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.