Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chris O'Neill nobbar prinsparets lysning

Chris O'Neill är upptagen med andra åtaganden på söndag. Foto: Robert Eklund
Foto: Mattias Edwall/Kungahuset.se

Chris O'Neill väljer att hoppa över Carl Philips och Sofia Hellqvists stora dag nu på söndag.

När kungafamiljen samlas i Slottskyrkan inne på Stockholms slott för lysning är det bara Madeleines make som inte finns med i kyrkbänken - alla andra i familjen, även den höggravida prinsessan ska vara med på högtiden inför bröllopet.

- Chris O'Neill har andra privata åtaganden, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Lysningsgudstjänsten

Lysningsgudstjänsten på söndag är en gammal kunglig tradition och även tidigare en tradition i Sverige. Fram till 1969 skulle det ske lysning tre söndagar i månaden - för att se om det fanns några hinder för äktenskapet. Numera är det ersatt av hindersprövning.

Sofia Hellqvist kommer vid bröllopet även att byta efternamn till Bernadotte och få prinsesstiteln. Hon kan även bli hertiginna av Värmland då Carl Philip är hertig av Värmland.

Hovet skriver själva om lysningen på söndag:

"Lysningen äger rum vid en gudstjänst i Slottskyrkan kl. 11.00. Gudstjänsten är öppen för allmänheten i mån av plats. En lysningsmottagning äger därefter rum kl. 14.00 på kungliga slottet för inbjudna gäster.

I samband med giftermålet har Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist bildat en stiftelse, Prinsparets stiftelse. Syftet med stiftelsen är att främja och stötta barn och ungdomar i omsorgs- och utbildningsfrågor. Ändamål som engagerar och ligger Prinsparet varmt om hjärtat. För de som önskar uppvakta prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist med en gåva, önskar brudparet att man i första hand tänker på ett bidrag till prinsparets stiftelse."

Söndag är en stor dag för prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Precis som inför kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop och även prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop blir det nu en lysningsgudstjänst och en efterföljande mottagning uppe på Stockholms slott.

För kungafamiljen och det blivande brudparet är lysningsgudstjänsten viktig ur flera aspekter:

Det är en av de sista gångerna inför bröllopet den 13 juni som hela familjen är samlad.

Symboliskt är lysningsgudstjänsten viktig för kungafamiljen. Det är en tradition att inom kungafamiljen ha lysning inför ett kungligt bröllop och då viktigt att alla familjens medlemmar är samlade.

Men alla i familjen är inte samlade. Hovet bekräftar för Expressen att prinsessan Madeleines make Chris O'Neill inte ska vara med på söndag.

- Nej, han kan inte vara med, säger Margareta Thorgren.

Varför?

- Han har sedan länge andra privata åtaganden.

Vad för åtaganden?

- Det är privat, säger Margareta Thorgren.

- Han skulle gärna velat vara med, men nu går det inte att genomföra, säger Margareta Thorgren.

Vill inte avslöja varför

En detalj i sammanhanget är att Chris O'Neills mor Eva O'Neill fyller 73 år dagen före lysningsgudstjänsten och -mottagningen.

Hovet vill dock inte avslöja vad Chris O'Neill i stället gör på söndag och på sin hemsida bekräftas nu att han inte är med på lysningsgudstjänsten. Under kalenderrubriken "Lysning för Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist i Slottskyrkan med efterföljande mottagning" står följande medlemmar uppsatta:

Kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, Sofia Hellqvist och prinsessan Madeleine.

Alltså, ingen Chris O'Neill.

För bara två veckor sedan skulle Chris O'Neill ha varit med vid prins Carl Philips svensexa i Grekland, men i sista stund hoppade han av och dök aldrig upp till festen i Aten.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.