Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chris och Madde flyttar till Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine med familj flyttar hem till Sverige.
De byter alltså New York mot Stockholm inför förlossningen.
Foto: Linda Forsell
Det är snart tre år sedan Madeleine valde att emigrera till USA.
Foto: Alexander Donka

Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill väljer oväntat Sverige som nytt hemland.

Dokumentet från Skatteverket visar att prinsessparet bosätter sig permanent i Sverige.

Hovet bekräftar att planen är att parets andra barn ska födas i Sverige – och tack vare flytten slipper de utlandssvenskar betala uppemot 80 000 kronor för en svensk förlossning.

Det var i mars 2012 som prinsessan Madeleine valde att göra det oväntade beslutet att skriva ut sig från Sverige - emigrera och bosätta sig i USA. Det är snart tre år sedan och Expressen kan nu avslöja dokumenten som visar att prinsessan sedan den 3 februari, i tisdags, är skriven igen i Sverige.

– Madeleine besökte personligen Skatteverket och träffade en handläggare. När du vill skriva in dig igen i Sverige krävs det att du personligen infinner dig på Skatteverket, berättar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på folkbokföring vid Skatteverket.

På ansökan till Skatteverket framgår också att även maken Chris O'Neill, eller Christopher Paul O'Neill som Madeleine har skrivit på dokumentet, också vill invandra till Sverige. Även dottern prinsessan Leonore finns också med i ansökan och under frågan "vad är din avsikt med vistelsen i Sverige?" svarar Madeleine: "Bosättning".

– Vid en sådan här ansökan står det i folkbokföringslagen att längden på vistelsen i Sverige måste vara minst ett år. I alla fall som avsikt, förklarar Tobias Wijk på Skatteverket.

"Basen för familjen"

Prinsessan Madeleine verkar dock ha som ambition att nu stanna i Sverige längre än ett år för under rubriken "Min vistelse i Sverige" har prinsessan kryssat i alternativet "Jag ska bo i Sverige" och skrivit "permanent". Hon kunde också ha valt att tidsspecificera sin vistelse, men väljer just "permanent".

– Ja, det verkar ju vara parets avsikt i och med att de har valt det alternativet i sin ansökan, säger Tobias Wijk.

– Det här är en ganska enkel process. Inget komplicerat, förklarar Tobias Wijk.

Att prinsessan Madeleine nu väljer att avbryta sin emigration och skriva sig i SVerige öppnar flera möjligheter för apret. Framför allt får hon igen tillgång till den i princip kostnadsfria vården i Sverige.

Prinsessan och Chris O'Neill avslöjade i december att de ska bli föräldrar igen till sommaren 2015 och har nu alla möjligheter att genomföra nedkomsten i Sverige – helt kostnadsfritt.

Upp till 80 000 kronor

Om Madeleine hade fortsatt att vara skriven i USA och New York vid födseln hade hon varit tvungen att bekosta nedkomsten med egna medel:

– En födsel utan komplikationer kostar på ett sjukhus i Stockholm kring 50 000 kronor för en utlandssvensk. Ett kejsarsnitt kring 80 000 kronor. Är du utlandssvensk och vill föda hemma i Sverige måste du betala för den vården, förklarar Mikael Blom, ekonomichef för Stockholm Care.

Stockholm Care är ett landstingsägt bolag och har som uppgift att hjälpa sjukhusen att administrera planerad vård som exempelvis en förlossning.

– Förlossningar med utlandssvenskar är inte så vanligt. Senast vi hade en var i december och den kostade 50 000 kronor. Vi brukar ha mellan fem till tio varje år, säger Mikael Blom.

Hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Det stämmer att prinsessan Madeleine är folkbokförd i Sverige sedan den 3 februari.

Varför?

– Därför att man ska vara folkbokförd där man bor.

Hur länge stannar hon i Sverige?

– Nu och framöver är Stockholm basen för familjen.

Ska hon föda i Stockholm?

– Prinsessan planerar att föda sitt andra barn i Sverige, bekräftar Margareta Thorgren.

Vilket sjukhus?

– Det är ännu inte bestämt.

Tvekat tidigare

Chris O'Neill ska tidigare ha ställt sig tveksam till att bosätta sig permanent i Sverige. Han arbetar med finansiella investeringar för andra kapitalstarka personer och anser inte att han skulle kunna sköta sin verksamhet på ett fullgott sätt från Stockholm. Därför skulle en kompromisslösning för paret vara att flytta till en annan europeisk stad. De städer som paret har tittat på har varit Paris, London och Gstaad.

I en intervju med Expressen för två veckor sedan kommenterade han familjens flytt så här:

– Vi är mitt uppe i det. Vi har precis lämnat New York, och det var en ordentlig flytt. Vi håller på att ta ett mer permanent beslut kring vad vi ska göra i Europa, sa Chris O’Neill då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.