Prinsessan Madeleine med familj flyttar hem till Sverige.Prinsessan Madeleine med familj flyttar hem till Sverige.
Prinsessan Madeleine med familj flyttar hem till Sverige.
De byter alltså New York mot Stockholm inför förlossningen. Foto: Linda ForsellDe byter alltså New York mot Stockholm inför förlossningen. Foto: Linda Forsell
De byter alltså New York mot Stockholm inför förlossningen. Foto: Linda Forsell
Det är snart tre år sedan Madeleine valde att emigrera till USA. Foto: Alexander DonkaDet är snart tre år sedan Madeleine valde att emigrera till USA. Foto: Alexander Donka
Det är snart tre år sedan Madeleine valde att emigrera till USA. Foto: Alexander Donka

Chris och Madde flyttar till Sverige

Publicerad

Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill väljer oväntat Sverige som nytt hemland.

Dokumentet från Skatteverket visar att prinsessparet bosätter sig permanent i Sverige.

Hovet bekräftar att planen är att parets andra barn ska födas i Sverige – och tack vare flytten slipper de utlandssvenskar betala uppemot 80 000 kronor för en svensk förlossning.

Det var i mars 2012 som prinsessan Madeleine valde att göra det oväntade beslutet att skriva ut sig från Sverige - emigrera och bosätta sig i USA. Det är snart tre år sedan och Expressen kan nu avslöja dokumenten som visar att prinsessan sedan den 3 februari, i tisdags, är skriven igen i Sverige.

– Madeleine besökte personligen Skatteverket och träffade en handläggare. När du vill skriva in dig igen i Sverige krävs det att du personligen infinner dig på Skatteverket, berättar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på folkbokföring vid Skatteverket.

På ansökan till Skatteverket framgår också att även maken Chris O'Neill, eller Christopher Paul O'Neill som Madeleine har skrivit på dokumentet, också vill invandra till Sverige. Även dottern prinsessan Leonore finns också med i ansökan och under frågan "vad är din avsikt med vistelsen i Sverige?" svarar Madeleine: "Bosättning".

– Vid en sådan här ansökan står det i folkbokföringslagen att längden på vistelsen i Sverige måste vara minst ett år. I alla fall som avsikt, förklarar Tobias Wijk på Skatteverket.

"Basen för familjen"

Prinsessan Madeleine verkar dock ha som ambition att nu stanna i Sverige längre än ett år för under rubriken "Min vistelse i Sverige" har prinsessan kryssat i alternativet "Jag ska bo i Sverige" och skrivit "permanent". Hon kunde också ha valt att tidsspecificera sin vistelse, men väljer just "permanent".

– Ja, det verkar ju vara parets avsikt i och med att de har valt det alternativet i sin ansökan, säger Tobias Wijk.

– Det här är en ganska enkel process. Inget komplicerat, förklarar Tobias Wijk.

Att prinsessan Madeleine nu väljer att avbryta sin emigration och skriva sig i SVerige öppnar flera möjligheter för apret. Framför allt får hon igen tillgång till den i princip kostnadsfria vården i Sverige.

Prinsessan och Chris O'Neill avslöjade i december att de ska bli föräldrar igen till sommaren 2015 och har nu alla möjligheter att genomföra nedkomsten i Sverige – helt kostnadsfritt.

Upp till 80 000 kronor

Om Madeleine hade fortsatt att vara skriven i USA och New York vid födseln hade hon varit tvungen att bekosta nedkomsten med egna medel:

– En födsel utan komplikationer kostar på ett sjukhus i Stockholm kring 50 000 kronor för en utlandssvensk. Ett kejsarsnitt kring 80 000 kronor. Är du utlandssvensk och vill föda hemma i Sverige måste du betala för den vården, förklarar Mikael Blom, ekonomichef för Stockholm Care.

Stockholm Care är ett landstingsägt bolag och har som uppgift att hjälpa sjukhusen att administrera planerad vård som exempelvis en förlossning.

– Förlossningar med utlandssvenskar är inte så vanligt. Senast vi hade en var i december och den kostade 50 000 kronor. Vi brukar ha mellan fem till tio varje år, säger Mikael Blom.

Hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Det stämmer att prinsessan Madeleine är folkbokförd i Sverige sedan den 3 februari.

Varför?

– Därför att man ska vara folkbokförd där man bor.

Hur länge stannar hon i Sverige?

– Nu och framöver är Stockholm basen för familjen.

Ska hon föda i Stockholm?

– Prinsessan planerar att föda sitt andra barn i Sverige, bekräftar Margareta Thorgren.

Vilket sjukhus?

– Det är ännu inte bestämt.

Tvekat tidigare

Chris O'Neill ska tidigare ha ställt sig tveksam till att bosätta sig permanent i Sverige. Han arbetar med finansiella investeringar för andra kapitalstarka personer och anser inte att han skulle kunna sköta sin verksamhet på ett fullgott sätt från Stockholm. Därför skulle en kompromisslösning för paret vara att flytta till en annan europeisk stad. De städer som paret har tittat på har varit Paris, London och Gstaad.

I en intervju med Expressen för två veckor sedan kommenterade han familjens flytt så här:

– Vi är mitt uppe i det. Vi har precis lämnat New York, och det var en ordentlig flytt. Vi håller på att ta ett mer permanent beslut kring vad vi ska göra i Europa, sa Chris O’Neill då. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag