Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris: "Är jag som försörjer familjen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Chris O'Neill säger att han är tacksam över att ha blivit en del av kungafamiljen: "Madeleines föräldrar är de mest generösa människor som finns.
Foto: David Sica
Madeleine och Chris O'Neill under Victorias födelsedagsfirande på Sollidens slott på Öland den 14 juli.
Foto: David Sica
Paret bodde under flera år i New York.
I maj blev det känt att Chris hade skrivit sig i England och i höst ska hustrun prinsessan Madelene och parets två barn flytta efter.
Foto: Willi Schneider/Rex Shutterstock
Madeleine och Chris tillsammans med bland andra kronprinsessan Victoria och Estelle under Leonores dop i juni 2014.
Foto: Cornelia Nordström

SOLLIDEN. Kungafamiljen njuter av semestern på Öland.

För prinsessan Madeleine och Chris O'Neill är det första sommaren som tvåbarnsföräldrar - och lugnet före stormen.

I höst väntar prins Nicolas dop och hela familjens flytt till London.

Chris O'Neill berättar nu om valet att lämna Sverige - och varför han tvingats ställa in flera kungliga engagemang.

– Det är jag som försörjer familjen och ska sätta maten på bordet. Jag har ett arbete där jag inte alltid kan bestämma månader i förväg att jag ska vara med på ett officiellt uppdrag, säger Chris O'Neill.

Chris O'Neill, 41, befinner sig sedan en kort tid tillbaka på Sollidens slottsområde på Öland. Där tillbringar han semestern med hustrun prinsessan Madeleine, 33, och barnen prinsessan Leonore, 1, och drygt en månad gamle prins Nicolas.

Men så snart semestern är över inleds en hektisk tid för familjen, som har flera viktiga händelser framför sig. Tidigare i år blev det känt att Chris, Madeleine och deras två barn efter flytten till Europa från New York nu ska bosätta sig i Storbritannien.

– Ja, jag har ju redan flyttat. Jag flyttade i april och resten av familjen ska komma efter till London, säger Chris O'Neill.

I maj blev det känt att Chris redan hade skrivit ut sig från Sverige efter att ha varit folkbokförd i bara några månader.

– Komma till Sverige var bara tillfälligt. Det var aldrig meningen att flytta till Sverige. Planen från början var att vi skulle bo i London, men så kom födseln och då planerade vi att vara i Stockholm under den perioden.

Varför vill ni inte bo i Sverige?

– Vi skulle absolut bo i Sverige om det hade gått med mitt jobb, men nu har jag ett nytt jobb som kräver att jag är i London. Fram tills nu har jag haft tre till fyra flygresor i veckan i Europa, mest till London. Det fungerar inte i längden.

– På slutet i New York låg jag och pendlade mellan London och New York. Det håller inte heller i längden. Jag hade ett tag tolv dagar i månaden från New York till London.

Han fortsätter:

– Jag och Madeleine har nu tagit beslutet att vi ska bo i London för att jag ska kunna sköta mitt jobb. Jag vill inte på kvällen komma hem till ett hotellrum själv. Jag vill komma hem till familj och äta middag tillsammans. Allt annat är inte viktigt. Det är jag som sätter maten på bordet. Jag måste i första hand tänka på vår lilla familj.

När flyttar Madeleine och barnen?

– Det blir inte om ett par veckor, men inte längre än ett par månader, det blir tidigt i höst.

Var ska ni bo?

– Vi har ett hem som vi håller på och färdigställer.

Är det samma hus som din mor Eva O'Neill köpte och har renoverat?

– Nej. Jag vet att den uppgiften har förekommit, men det är inte det huset. Där vi ska bo är ett helt annat ställe.

Hur länge ska ni bo i London?

– Det blir nu minst ett par år framöver. Jag vill naturligtvis att Madeleine och mina barn ska vara i Sverige så mycket som möjligt. Vi kommer spendera mycket tid i Sverige och Madeleine kommer vara i Sverige hela tiden på officiella saker. Det blir en bra lösning för alla inblandade.

Vad är ditt nya jobb?

– Mellan jag var 22 till 38 år satt jag över tolv timmar per dygn framför fyra datorskärmar och gjorde affärsanalyser. Det pågick i 16 år och är ett slitigt jobb. Det jag gör nu är ett nytt bolag med ett antal partners där vi gör olika affärslösningar för storföretag i Europa.

– Bolaget heter Wilton Payments och i korta ordalag går det ut på att vi ordnar olika betallösningar för en rad stora bolag. Hjälpa stora företag att säkra nya affärer till lägre kostnader. Det handlar om långtidskontrakt som vi säkrar och nyligen fick vi ett sådant i England. Elektroniska betallösningar.

Är chef på brittiskt företag

Chris O'Neill är sedan juli 2013 "Director" - chef, direktör - på Wilton Payments Limited, registrerat i Storbritannien. Hans svåger John D'Abo står som ägare och är den ende aktieinnehavaren.

Hur många andra bolag har du? När Expressen skrev om dig och dina bolag var prinsessan Madeleine delägare i flera av dem. Är hon fortfarande det?

– Jag har ägarintressen i flera bolag, något som är helt normalt för en investerare. Prinsessan Madeleine har inga ägarintressen eller position i något bolag som ger utdelning eller är aktivt i Europa. Jag har redan tidigare förklarat de bolagen där hon har en passiv roll.

Chris O'Neill har under våren varit borta från flera stora kungliga högtider, bland annat kungens födelsedag på valborgsmässoafton och nationaldagsfirandet på Skansen:

– Det kanske är svårt att förstå, men jag kommer inte kunna vara med på alla stora officiella saker. Jag har mina bolag som jag arbetar stenhårt med och där kan det vara så att en storkund kan ett visst datum som kanske krockar med ett kungligt officiellt tillfälle. Vad ska jag då göra? De här kunderna har inte framförhållning på en månad, det kan handla om att jag får vara tacksam för att jag får en liten lucka i deras schema kommande dagarna, säger Chris O'Neill och fortsätter:

– Jag ska framöver fortsätta göra mitt bästa för att stötta min fru och hennes familj i den utsträckning det är möjligt.

Varför uppfattar vissa dig som "bad boy"?

– Johan, säg mig. Jag vet inte. De känner inte mig. De har ingen aning om vem jag är.

– Det jag dock kan ångra är att jag har varit så privat från början. Jag skulle ha varit mer öppen, men samtidigt har jag inte samma officiella roll som Madeleine. Det är inte min roll att förklara mig.

– Det är som i övriga livet, en massa plus- och minussidor. Jag måste dock vänja mig vid att vara en offentlig person.

Ångrar du dig?

– Aldrig. Om jag skulle göra det igen och bli en del av familjen? Så klart. En miljon gånger igen. De är de mest generösa människor jag har träffat.

Grattis, till födseln, förresten! Var du med på BB hela tiden?

– Ja, från start till början. Det var både fantastiskt och otäckt, som det kan vara vid förlossningar. Så mycket kan gå fel, så att stå bredvid är en stor ansträngning, men jag var med.

Du klippte navelsträngen?

– Ja, och det var ju också naturligtvis helt magiskt. Fantastiskt. Jag måste ta tillfället i akt och tacka alla fantastiska läkare och sköterskor på Danderyds sjukhus. De tog hand om oss på ett fantastiskt sätt.

Var fick ni namnen från? Nicolas Paul Gustaf.

– Paul efter min framlidna far och Gustaf förstår väl alla var det kommer från. Nicolas var det faktiskt Madeleine som hade kommit på från början och det passade mig bra. Jag hette faktiskt i mindre än ett dygn Nicolas.

Berätta!

– Jag kom till världen och min pappa var med på kvällen. Sedan var han tvungen att åka i väg och kom hem dagen efter. Då sa min mor Eva att jag skulle heta Nicolas, att det var namnet hon hade kommit på. Då sa min pappa: "Glöm det, han är en Christopher". Och så blev det Christopher.

Har ni börjat titta på dopet av lilla Nicolas?

– Ja, det finns flera datum vi tittar på. Nu är det inte bara vi som bestämmer för det är så många människor inblandade i dopet och datumen måste stämma för att alla ska kunna vara med.

Var blir det? Sverige eller England?

– Definitivt Sverige. Det blir inte på Öland, men i Stockholm eller Drottningholms slottskapell där vi döpte Leonore. Det lutar åt Drottningholm. Dopet av Nicolas kommer bli något liknande som Leonores. Vi var oerhört tacksamma efter det dopet. Och glada för att det gick så bra.

Bor Madeleine och barnen kvar i Sverige när dopet är?

– Nej, då har de absolut flyttat till England. Nu är vi alla tillsammans på Öland och firar sommar. Jag ska snart tillbaka till London och jobba, men först ska vi hem till Stockholm och sedan åker jag vidare till England.

Umgås dagligen

På Öland bor de på Sollidens slottsområde och Chris O'Neill berättar att de umgås dagligen med de andra medlemmarna i kungafamiljen.

Så ni sitter inte och trycker för er själva?

– Nej, absolut inte. Vi umgås med de andra till 80 procent av tiden.

Berätta, vad gör ni egentligen där inne på slottsområdet på dagarna?

– Vi har fantastiska dagar. Vi cyklar, gör utflykter. Leonore upptäcker den fantastiska fruktträdgården. Vi har underbara dagar. Sedan leker kusinerna med varandra och trivs ihop.

Låter som vilken familj som helst?

– Ja, det är inte konstigare än någon annan familj. Jag skulle bara önska att fler insåg det.

Hur titulerar du kungen?

– Jag säger King, His Majesty eller Sir. Aldrig Carl Gustaf. Madeleines föräldrar är de mest generösa människor som finns. Älskvärda, som har släppt in mig i familjen på ett fantastiskt sätt. Jag är oerhört tacksam över att jag har fått träffa dem.

Till sist, den stora frågan. Hur går det med svenskan?

– Sakta, men säkert, dock lite långsamt på grund av alla mina resor. Men jag och Leonore lär oss tillsammans!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.