Trebarnspappan Christoffer, av alla kallad Chrillan, omkom i en trafikolycka den 8 februari. Foto: PrivatTrebarnspappan Christoffer, av alla kallad Chrillan, omkom i en trafikolycka den 8 februari. Foto: Privat
Trebarnspappan Christoffer, av alla kallad Chrillan, omkom i en trafikolycka den 8 februari. Foto: Privat
Bröderna Jimmy, Daniel, Christoffer, Gustav och Robin. Foto: PrivatBröderna Jimmy, Daniel, Christoffer, Gustav och Robin. Foto: Privat
Bröderna Jimmy, Daniel, Christoffer, Gustav och Robin. Foto: Privat

Chrillan dog i halkan – sambon om sorgen

Publicerad

Jonna minns tydligt när polisen kom till lägenheten den där februarimorgonen.

Hennes sambo och kärlek Christoffer, eller Chrillan som alla kallade trebarnspappan, var död.

– Han var den jag skulle dela resten av mitt liv med, säger sambon Jonna om saknaden.

Ett par veckor innan 28-åriga Christoffer Annbjer slets från familjen i Borlänge var han och spelade bowling och åt tillsammans med kärleken och sambon Jonna, 26, och deras tre döttrar. Just det minnet har satt sig extra hårt.

– Det var ett otroligt fint minne med barnen, vi var på discobowling och han fick vinna. När han förlorade blev han så jävla sur, skrattar Jonna när hon sitter tillsammans med familjen och berättar om sin sambo.

Samma dag som Chrillan försvann var han och tränade på gymmet med sin yngste lillebror Gustav.

– Vi skulle träna igen på måndagen efter jobbet, det sista jag sa till honom var "bra kört, syns i morgon", berättar Gustav.

Kom aldrig hem från jobbet

Men Chrillan kom aldrig hem från jobbet på måndagen, eller ens fram. Vid klockan 05.31 fick polisen och räddningstjänsten in ett larm om en våldsam bilolycka utanför Borlänge. En lastbils släp hade glidit ut i motsatt körfält när lastbilen bromsade in på den hala vägen - där kom Chrillan på väg till jobbet.

Christoffer omkom när han krockade med en lastbil utanför Borlänge.Foto: Fredrik Gustafsson/FOTO-MIKE

– Polisen kom och knackade på dörren tidigt på morgonen och berättade för mig vad som hade hänt, berättar Jonna om händelsen den 8 februari.

Chrillan var död.

– Vi har försökt vara med familjen så mycket som möjligt, hållit samman. Vi har varit mycket där, vid olycksplatsen. Tänt ljus och satt blommor, satt upp bilder, berättar Jonna om dagarna efter dödsfallet då hon och familjen tog sig till graven varje dag och tände ljus.

– Det är jättemycket blommor och ljusen brinner alltid, varje gång man är där.

Yngsta barnet är nio månader

Kvar efter Chrillan finns sambon Jonna, deras tre döttrar - fem år, tre år och nio månader gamla - Chrillans sex syskon och föräldrarna.

Christoffer hade nyligen repmånad.Foto: Privat

– Jag blev upphämtad på jobbet och bad om att få åka hem och sitta för mig själv i några timmar först, innan jag träffade någon, säger brodern Jimmy.

– I början var det väldigt svårt för mig, man accepterade inte det. Jag vet inte om jag gör det än, säger brodern Robin om broderns - "Kung Chrillans" - död.

– Jag har inte förstått det här än. Jag har inte accepterat det alls, säger mamma Marie.

De alla beskriver Chrillan som den som länkade samman familjen.

– Han var otroligt givmild och kärleksfull, det är ett stort hål i hjärtat som aldrig kommer kunna fyllas igen, säger systern Sarah.

Skulle snart vara pappaledig

Den sista tiden pratade Chrillan mycket om den kommande pappaledigheten. En bit in i mars skulle Jonna återgå till arbetet och Chrillan skulle börja tillbringa hela dagarna med döttrarna.

– Han gick hemma och räknade ner dagarna. "Nu är det bara 20 dagar kvar." Det var verkligen någonting han såg fram emot. När han kom hem från jobbet var det första han gjorde att lägga sig på golvet och alla ungarna hoppade på honom, berättar Jonna.

Christoffer och sambon Jonna planerade att gifta sig.Foto: Privat

Nu blir det inte så. I stället står Jonna inför en situation hon inte riktigt vet hur hon ska hantera. Barnen fick reda på vad som hänt Chrillan direkt samma morgon som polisen knackade på.

– De har inte tagit det så bra att pappa inte kommer komma hem igen. Speciellt inte den äldsta, hon frågar när pappa ska komma hem igen.

Brodern Jimmy har lagt ut en video på Youtube med bilder på Chrillan och familjen.

– Flickorna tittar om och om igen på den. Jag vet inte vad man ska säga, det går upp och ner dag för dag. Vissa dagar så pratar de inte om honom alls, då har de inte tid att tänka på det. Andra dagar sköljer det bara över dem att pappa inte kommer komma hem något mer. Jag vet inte vad jag ska säga... det är skitjobbigt, säger Jonna.

Det är fortfarande är en chock, berättar hon, som en dröm, som om Christoffer fortfarande ska komma hem.

Var oskiljaktiga

Att tänka sig ett liv utan honom går inte. Han var hennes själsfrände.

Torsdagen tre dagar efter olyckan skulle de titta på ett hus, och ytterligare 15 dagar senare skulle de ha firat nio år som par.

– Vi hade sagt att när vi väl köper hus så ska vi gifta oss, vi skojade en del om det men jag vet att han innerst inne ville gifta sig. "När vi köpt huset ska vi gifta oss på gården där", säger Jonna och fortsätter:

– Vi träffades på en fest, sen blev jag aldrig av med honom efter det. Han bara hängde kvar där på något vis. Sen dess har vi varit oskiljaktiga. Han gjorde repmånad efter lumpen i två veckor nu ganska nyligen, den tiden var den längsta vi har varit borta från varandra någonsin. Han var min bästa vän också. Han var den jag skulle dela resten av mitt liv med.

Fem andra dödsolyckor 2016

Deras bil får sladd i halkan

Familjen förolyckades.Foto: Privat

Pappa Aziz, mamma Zekiye och sonen Michel Altunkaynak var på väg mellan Norrköping och Örebro på eftermiddagen lördagen den 2 januari. De hade firat nyår och skulle möta upp en stor del av släkten för att fira Aziz 60-årsdag med en överraskningsfest.

I höjd med Viala, mellan Katrineholm och Vingåker, fick de sladd på bilen i den svåra halkan. De gled över på motsatt körfält och frontalkrockade med en annan bil. Ingen av de tre familjemedlemmarna överlevde.

– Vi tar en dag i taget och även om vi aldrig kommer bli hela i själen så kämpar vi på, säger Zekiyes bror Elias Cakar snart fyra månader efter olyckan.

Bil med fem personer kör ner i å

Ronnebyån.Foto: Björn Hansson

En bil med fem personer i kraschade rakt ner i Ronnebyån i Kallinge tidigt på nyårsdagens morgon. Två personer lyckades själva ta sig upp och larma räddningstjänst - men tre andra blev kvar i bilen. Ett 15-tal brandmän, inklusive dykare, larmades. Efter en stund kunde dykarna bärga de tre personer som fortfarande var kvar i bilen.

De tre personerna fördes omedelbart till sjukhus och deras tillstånd beskrevs som kritiskt. En av dem, en man i 40-årsåldern, var så illa skadad att hans liv inte gick att rädda.

Brandman blir påkörd

Anders Swärd.Foto: Hillsong Church

Tidigt på måndagsmorgonen den 8 februari larmades räddningstjänsten om en trafikolycka i Sigtuna. När räddningstjänsten påbörjade arbetet kom en annan bil - och körde på en av brandmännen. Brandmannen, 40-årige Anders Swärd, fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter där han vårdades med allvarliga skador. Dagen därpå kom det tragiska beskedet: Han hade dött.

I samband med en minnesgudstjänst för honom berättade kollegan och vännen Benny Gransten om sin förlorade vän:

"Anders satte alltid andra före sig själv. Han var en extremt duktig yrkesman och väldigt respekterad både för sitt yrkeskunnande och sitt sätt att vara. En positiv levnadsglad kille, full av energi. Man trivdes att vara med honom."

Äldre kvinna blir påkörd

Strax innan klockan 20.30 på kvällen den 7 februari blev en kvinna i 60-årsåldern påkörd av en bil vid ett övergångsställe i centrala Linköping. Den svårt skadade kvinnan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Senare under kvällen gick polisen ut med att kvinnan dött av sina skador.

Även bilföraren, en man i 25-årsåldern, skadades allvarligt och fördes till sjukhus för vård - misstänkt för rattfylleri och vållande till annans död

Brittiskt popband kör av bro

Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES

Sångaren Kris Leonard, gitarristen River Reeves, basisten Tomas Lowe, trummisen Jack Dakin och managern Craig Tarry i det brittiska popbandet Viola Beach var på väg från Norrköping till Stockholm och Arlanda när olyckan inträffade. Natten till lördagen den 2 februari körde de av motorvägsbron i Södertälje med sin hyrbil. Alla fem dog i kraschen som tog bilen genom en bom på bron, rakt in i en av brodelarna som slet sönder bilen, innan den störtade ner i kanalen.

– Alla vänner är helt förstörda. Stämningen här inne är hemsk, som du säkert förstår, har en av vännerna, som inte ville bli citerad med namn, sagt till Expressen på plats i hemstaden Warrington, England.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag