Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chockhändelserna som skakar Vetlanda

Brutal knivattack och tragisk olycka på mindre än ett halvår i Vetlanda.
Sen attacken i våras har Vetlanda kommun jobbat med trygghetsskapande åtgärder. Bland annat nattvandrare, samarbete med polisen och kameror vid resecentrum.
Foto: SVEN LINDWALL
Hugo Starck och Jakob Norrlin minns sina vänner utanför bandyhallen.
Foto: SVEN LINDWALL
Filip Johansson och Hugo Gustafsson tänder ett ljus för sina vänner vid olycksplatsen.
Foto: SVEN LINDWALL

VETLANDA. Invånarna hade ännu inte hunnit hämta sig efter den brutala knivattacken i våras när nästa omskakande besked kom:

Tre tonårskillar från Vetlanda hade omkommit i en olycka.

Sorgen och förtvivlan i kommunen är påtaglig.

– Det blir väldigt mycket känslor som är svåra att hantera. Men vi sluter upp och finns för varandra, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S).

Eftermiddagen den 3 mars inträffade ett vansinnesdåd som skakade om hela Sverige:

En ung man, Tamim Sultani, gick till attack med kniv i centrala Vetlanda – och skadade totalt sju personer mitt på öppen gata.

Han dömdes i somras till livstids fängelse för sju fall av mordförsök.

Men de sår som hade hunnit börja läka revs up igen när Sultani överklagade i slutet av juli, och i fredags inleddes de nya förhandlingarna i hovrätten.

Minnesplats efter knivattacken i Vetlanda i mars.
Foto: SVEN LINDWALL
Polisens tekniker på plats efter knivattacken. Nu har hela Vetlanda drabbats av chock och sorg för andra gången på drygt sex månader.
Foto: Mikael Fritzon / TT NYHETSBYRÅN

Dödsolycka i Vetlanda

Ungefär samtidigt riktades än en gång hela Sveriges blickar mot Vetlanda, en liten kommun med 27 500 invånare i norra Småland.

Än en gång inträffade en händelse som skakar om hela kommunen.

Än en gång har invånarna försatts i chock, och djup sorg.

I torsdags eftermiddag frontalkrockade två bilar strax norr om Lindshammar, precis på gränsen mellan Vetlanda och Uppvidinge kommun.

Tre killar – 17-årige Erik Malmberg och en 16-åring och en 18-åring – omkom. Alla hörde hemma i Vetlanda.

Det är många sammanhang i Vetlanda som har blivit berörda, där de flesta känner varandra på ett eller annat sätt. Här syns vägen där olyckan skedde.
Foto: SVEN LINDWALL

”Man märker att det är ett litet samhälle”

Andreas Söderman är vice ordförande i Vetlanda Bandyklubb, där 18-åringen spelade i juniorlaget.

– Det här är två händelser man aldrig riktigt kan föreställa sig ska kunna ske, och när de väl sker är det så otroligt tungt. Då märker man att Vetlanda är ett litet samhälle, alla blir berörda, säger han.

I Vetlanda är steget aldrig långt till någon drabbad. Många upplever att ”alla känner alla”.

– Alla har en koppling. Man blir berörd för det kommer så nära en, och det är lätt att relatera. Man har gått på den där gatan där de blev nedhuggna i våras, man har kört den där vägen där olyckan inträffade och man har varit 18 år och suttit i en bil på väg till något roligt, säger Andreas Söderman.

Inom loppet av drygt sex månader har två händelser som skakat om hela Sverige drabbat den lilla kommunen Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL

Förtvivlan och sorg

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) uppger att Vetlanda just nu är ett samhälle som inte mår bra.

Det är för mycket förtvivlan och sorg.

– Det blir jättemycket känslor och är otroligt svårt att ta in. Samtidigt är den tidigare händelsen ännu inte bearbetad hos alla. Den ligger lite som en våt filt över oss, säger Tvarnö.

Kommunens Posomgrupp har kallats in efter olyckan, och enligt kommunalrådet har Vetlanda också ett starkt civilsamhälle med mycket föreningsliv.

Och klubbarna har visat sitt stöd.

– Styrkan med att vi är en liten kommun är att vi känner varandra och rår om varandra. Det värmer att se den omtanke ungdomarna nu visar. Det blir ändå den lilla solstrålen i allt det mörka, för det är ju tufft. Det här får bara inte hända och så händer det ändå, säger Henrik Tvarnö.

”Det blir väldigt jobbigt, men samtidigt möter man många som är ödmjuka inför livet. Man inser lite vad som är viktigt”, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö om de två händelser som har skakat om Vetlanda det senaste dryga halvåret.
Foto: SVEN LINDWALL

Gemenskap i Vetlanda

Han kallar det ”ogreppbart” med två så här omskakande händelser i Vetlanda kommun på kort tid.

– Det ska knappt, statistiskt sett, kunna hända. Vi har inte hunnit bearbeta den tidigare händelsen och så får vi det här också.

Vetlandabor vittnar om starka känslor. Rödgråtna tonåringar tröstar varandra, erbjuder varandra sovplats och finns till för varandra.

För det finns mycket som är svårt att hantera – men också en kärlek och gemenskap.

– Och vi är tacksamma för att vi inte är mitt i pandemin. En utmaning i mars var att vi inte riktigt fick mötas och inte kunde öppna upp på samma sätt. Många har inte riktigt kunna träffa någon och prata om det som hände då, och så kommer det här med olyckan och läggs ovanpå, säger Henrik Tvarnö.

Vänner minns de tre killar som dog i olyckan i torsdags. På olycksplatsen har det nu blivit minnesstund.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vetlandabor vittnar om sorg och förtvivlan, men också om en gemenskap och om hur de funderar mycket på livet och dess mening.
Foto: SVEN LINDWALL

”Alla kommer att minnas”

Nu ska staden försöka resa sig igen.

På en fråga om framtiden svarar kommunstyrelsens ordförande:

– Vi är ett starkt samhälle och det viktigaste är att vi finns för varandra. Det finns ingen universallösning för hur man ska resa sig utan vi kommer alltid bära med oss det som har hänt: minnet, sorgen och chocken.

– Det är olika hur man bär det med sig men jag skulle säga att alla kommer att minnas de här två händelserna eftersom de är så traumatiska.

Så minns lagkamraterna de omkomna: ”Väldigt glada killar”

Filip Johansson och Hugo Gustafsson förlorade vännerna i olyckan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.