Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chocken i Akademien: ”Är verkligen bestört”

Författaren och akademiledamoten hittad död i sitt hem på lördagen.
Per Wästberg, nära vän till Kristina Lugn i Svenska akademien.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jila Mossaed säger att Kristina Lugn var en ”underbar poet och en stor humorist”,Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Malm, ständig sekreterare i Akademien.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf och Kristina Lugn.Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Svenska Akademie-kollegerna och resten av kultursverige sörjer Kristina Lugn, som dött, 71 år gammal.

– Jag är verkligen bestört. Mer så därför att hon var bland mina absolut närmaste vänner – den allra närmaste i Svenska Akademien, inte minst, säger författaren Per Wästberg.

Kung Carl XVI Gustaf säger i ett uttalande: 

”Jag och min familj kommer särskilt att minnas Kristina Lugn genom hennes 'Vilar glad. I din famn', som framförts vid flera av våra familjehögtider de senaste åren.” 

I Svenska Akademien är sorgen stor efter att Kristina Lugn hittats död i sitt hem på lördagen. De senaste 14 år har hon suttit på stol 14 under gruppens alla sammanträdanden. 

Akademiledamoten och författaren Per Wästberg, 86, säger att han har förlorat en av sina närmaste vänner. Han och Kristina Lugn förenades i humorn.

– Vi hade lite samma galghumor. Jag gladdes åt hennes improviserade humor med mörker och skämtsamhet på samma gång. Hon sade: Det är ett sorgearbete att leva. Det var ett av hennes valspråk. Hon såg nog i mig någon som kunde stödja henne, och en trygghet. 

Horace Engdahl: ”En stjärna har släckts”

Litteraturhistorikern Horace Engdahl stod Kristina Lugn mycket nära. Han säger till TT: 

– Det är verkligen som att en stjärna har släckts. Hon gav en särskild sälta till Akademien som är oersättlig. Ingen kan vara Kristina Lugn, säger Engdahl. Hon var väldigt omtyckt och jag tror att alla tyckte det var lite tråkigt de torsdagar hon inte dök upp på ett sammanträde.

Även författaren Stig Larsson var en mångårig vän till Lugn. 

– De flesta människor missförstod Kristina. De tyckte att hon pratade långsamt, men hon var fruktansvärt intelligent. Jag skulle vilja säga att hon var den främste kritiker vi haft efter andra världskriget. Hon såg det som var bra – och det som var dåligt. Detta är en enorm förlust, framför allt för Svenska Akademien. Hon hade stor betydelse för Nobelpriset i litteratur.

Svenska Akademien informerades om Kristina Lugns bortgång på lördagseftermiddagen. Ledamoten Kjell Espmark säger till Dagens Nyheter

– Kristina Lugn var det oväntades poet. Hon kunde med ett par penseldrag fånga en människa eller en situation så att man tyckte sig ha gjort en förbluffande upptäckt. 

Kungens ord om dödsbeskedet

Kung Carl XVI Gustaf skriver om dödsbeskedet i ett uttalande: 

”Kristina Lugn var en framstående poet och dramatiker, med en unik slagfärdighet som rymde både humor och djupt allvar”

När kronprinsessan Victoria gifte sig med prins Daniel framfördes verket ”Vilar glad. I din famn” som Kristina Lugn skrivit och som Benny Andersson tonsatt. 

Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf och Kristina Lugn.Foto: Pressbild

Det minnet kommer att finnas kvar hos kungen, skriver han: 

”Jag och min familj kommer särskilt att minnas Kristina Lugn genom hennes 'Vilar glad. I din famn', som framförts vid flera av våra familjehögtider de senaste åren.”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar beskedet för TT:

”Hon var framstående i sitt författarskap, som poet och dramatiker. Jag tänker på hennes familj och närstående.”, skriver han till nyhetsbyrån.

”Hon betydde otroligt mycket”

Mats Malm, Akademiens nuvarande ständige sekreterare, beskriver för DN en poet som kunde överraska. 

– Kristina Lugn var en fantastisk bekantskap, det var inte så länge sedan vi lärde känna varandra men det är något som jag är djupt tacksam för. Hon betydde otroligt mycket för Akademien, det var en väldig glädje att tala med henne. 

Ledamoten Anders Olsson skriver i ett sms till Expressen:

”Vi visste hur skör Kristina var, ändå kom detta besked som en chock för mig. Jag stod henne mycket nära i Akademien och känner sorg och saknad.  Alla känner till hennes enastående, intelligenta humor, få vet vilken utomordentlig läsare hon var. Ingen var lojalare än hon, hon hade ett stort mod och ett stort hjärta.”

Kulturministern: ”En stor poet”

Efter metoo-hösten avgick flera ledamöter i Akademien och nya tog deras platser. En av dessa var poeten Jila Mossaed, 72, som lärde känna Kristina Lugn efter sitt inträde i Akademien 2018.

– Hon var en underbar poet och en stor humorist. Det var härligt att lära känna henne. Jag har inte haft tillräckligt med tid att bli nära vän med henne, men jag tyckte mycket om henne, säger Mossaed.

Dödsbeskedet vållade stora reaktioner i svenskt kulturliv, även utanför Svenska Akademien. 

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, MP, skriver på Twitter att Kristina Lugns ”ord nådde in”. 

https://twitter.com/amandalind_/status/1259136492552835072

Skådespelaren och regissören Staffan Westerberg, 85, arbetade i många år nära Kristina Lugn.

– Den viktigaste tiden i mitt liv var att få spela teater med henne på Teater Brunnsgatan 4. Hon är den mest fantastiska lekkamrat jag haft. Jag saknar henne enormt mycket. Hon var en stor människa, en stor poet och stor dramatiker, säger han.

Sara Giese regisserade Kristina Lugns pjäs ”Hej det är jag igen” på Dramaten 2014.

– Det var en utmanande text, regiarbetet var lite av ett detektivarbete för att hitta tonen. Det var lätt att gå vilse, säger hon. 

– I en text av Kristina Lugn måste man jobba med rytm, hitta tajmingen, humorn och djupet. Det handlar mer komposition än ett linjärt berättande.

Expressens kulturredaktör minns den svenska poeten och akademiledamoten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.