Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chockbilderna efter isoleringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bara skinn och ben. De yngsta syskonen av Götenebarnen, Kerstin och Kalle, tvingades att tigga mat på en flyktingförläggning i närheten av Ekbackens barnenhet. Enligt flera vittnen ska barnen också ha fått stryk av Ekbackens personal.

GÖTENE. Barnen tvingades tigga mat för att inte svälta.

Nu berättar vittnen om den svåra vanvården av barnen i Götene.

- De var ledsna och grät och berättade att personalen slog dem och att de inte fick tillräckligt med mat, har ögonvittnet Admon sagt till polisen.

Expressen har i två dagar granskat socialförvaltningens omhändertagande av tre barn i Götene. Anklagelserna om misshandel i hemmet var falska. Barnens helvete började i socialens vård. Chockbilderna på de magra Götenebarnen togs bara ett dygn efter det att föräldrarna hämtat barnen ur socialtjänstens vård. Fler vittnen, flyktingar som bodde intill barnhemmet Ekbacken i Småland, har i förhör berättat att ett syskonpar, en tioårig pojke och en sjuårig flicka, ofta kom över till dem.

"Slå mig inte, slå mig inte" - Jag gav dem mat och de fick godis och choklad av andra flyktingar, säger Admon. Sami, en annan flykting, berättar i polisförhör hur han sett en kvinna ur personalen misshandla pojken. - Pojken skrek "slå mig inte, slå mig inte", säger han. Syskonen placerades på Ekbackens barnenhet i Alvesta i Småland i oktober 2001. Pojken har berättat för Expressen att det aldrig fanns tillräckligt med mat och att de alltid var hungriga. Liselotte Årdh, föreståndare på Ekbacken, säger att vittnena och barnen ljuger: - Barnen har inte blivit slagna. Enligt mitt förmenande har barnen fått tillräckligt med mat här. Det har inte förekommit någon misshandel, hävdar hon. När barnens pappa kom på besök tillsammans med Kjell Andersson från mansjouren i Skaraborg i augusti 2002 hade pojken flera stora blåmärken på kroppen.

Hemlig ort I Kjell Anderssons rapport står det bland annat: "Barnens kläder var utslitna och trasiga." "Barnen har inte fått gå till tandläkaren. Barnen såg magra och nedstämda ut." Dagen efter pappans besök flyttades barnen till hemlig ort. Men där söktes de upp av de två personer på Ekbacken som polisanmälts för misshandeln. - De sa till oss att om vi sa någonting om att vi blivit slagna så skulle vi aldrig mer få komma hem, har pojken berättat för Expressen. Trots uppgifterna i förhören har åklagaren Anna Karin von Schoultz i Växjö lagt ner fallet. Enligt henne kunde inte brott styrkas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.