Chiles president på historisk resa i Sverige

Kungen och president Michelle Bachelet lämnar Hovstallet för kortege till slottet.
Foto: Kungahuset
Under president Michelle Bachelets vistelse kommer ett avtal mellan Chile och Sverige skrivas på.
Foto: Santiago Llanquin / AP
Det är kung Carl Gustaf som bjudit in til besöket.
Foto: Retropix / Splash News
Victoria och Daniel har förberett sig för presidentbesöket.
Foto: BULLS

Här välkomnas Chiles president Michelle Bachelet till Sverige av kungafamiljen.

Besöket är det första i Sverige av en chilensk statschef – och på en bild från välkomnandet syns presidenten med kungen, Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Under president Michelle Bachelets vistelse kommer ett avtal mellan Chile och Sverige skrivas på.

På tisdagseftermiddagen skrivs historia. När statsminister Stefan Löfven tar emot Chiles president Michelle Bachelet för en tvådagarsvistelse är det första gången ett chilenskt statschef officiellt besöker Sverige.

Den chilenska presidenten Michelle Bachelet, socialdemokrat och den första kvinna som blivit landets president, är på besök i Stockholm för att diskutera mänskliga rättigheter, klimat, jämställdhet, frihandel och FN-politik, enligt regeringen.

Michelle Bachelet: "Hoppas kunna lära av Sverige"

Michelle Bachelet vill lära av Sverige, berättar hon i en intervju med SVT.

– Jag hoppas kunna lära av hur ni i Sverige åtgärdat löneskillnader mellan män och kvinnor. Jag är också intresserad av hur man ska få in fler kvinnor i bolagsstyrelser. En EU-studie visar att de länder som hade minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelser klarade den ekonomiska krisen bättre, säger Michelle Bachelet till SVT.

Kungen som bjudit in Michelle Bachelet

Den chilenska presidenten och Löfven kommer även diskutera arbetsmarknaderna i världen – där det kommer skrivas under ett avtal på Rosenbad.

Sverige och Chile kommer skriva under ett samarbetsavtal gällande välfärdsfrågor, där länderna ska ta fram olika modeller för att värna om välfärden.

Det är, som när det gäller officiella statsbesök, kung Carl Gustaf som bjudit in Michelle Bachelet till Sverige. 


Kungahuset på möte med UD

I går, måndag, informerades kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel av UD om aktuella frågor i det sydamerikanska landet.

Till följd av statsbesöket väntas viss trafik i Stockholm begränsas kraftigt under tisdagen, enligt polisen.

Vid 11.30-tiden genomförs en beriden kortege från hovstallet till Slottet, och det är just där framkomligheten beräknas bli hårt begränsad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.