Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Chevamannens” nya uppgifter om Palmemordet

Leif Ljungqvist, 74, var ett av huvudvittnena till mordet på Olof Palme. Foto: CLAES SÖDERBERG / MITTMEDIA
Leif Ljungqvist blev i medierna känd som ”Chevamannen”. Här vid en rekonstruktion.Foto: TOMAS ONEBORG / SVENSKT PRESSFOTO
Platsen där Olof Palme mördades den 28 februari 1986.Foto: BJÖRN ELGSTRAND / SCANPIX SWEDEN

Leif Ljungqvist – ett av polisens huvudvittnen – pekar ut Skandiamannen på mordplatsen.

Men inte som mördare.

– Han kom fyra eller fem minuter efter mordet och kan inte ha gjort det, säger Ljungqvist, känd som ”Chevamannen”, som nu lämnar helt nya uppgifter.

Leif Ljungqvist, 74, var ett av huvudvittnena till mordet på statsminister Olof Palme för 32 år sedan. 

I media blev han känd som ”Chevamannen” sedan han kommit åkande med sin bil med en vän på Sveavägen precis i samband med första skottet.

Han körde upp nära mordplatsen och såg gärningsmannen fly.

Ljungqvist har följt rapporteringen kring Skandiamannen, Stig Engström, som nu utreds av Palmegruppen efter avslöjanden i magasinet Filter.  

 

LÄS MER: Skandiamannen Stig Engström utreds som Olof Palmes mördare 

 

Engström, som tidigare aldrig utretts i detalj, var på på mordplatsen och kan genom sin bästa vän haft tillgång till vapen och ska dessutom ha tränat pistolskytte.

Leif Ljungqvist blev i medierna känd som ”Chevamannen”. Här vid en rekonstruktion.Foto: TOMAS ONEBORG / SVENSKT PRESSFOTO

”Chevamannen”: Stig Engström otänkbar som Palmes mördare

Leif Ljungqvist menar dock att Skandiamannen är helt otänkbar som gärningsman.

Som första vittne från mordplatsen träder han nu fram och berättar att han faktiskt sett Skandiamannen Stig Engström på mordplatsen – men först flera minuter efter mordet.

Leif Ljungqvist säger att han sett Stig Engström på mordplatsen – men först flera minuter efter mordet.Foto: POLISEN

– Han kom gående från Skandiahållet fyra eller fem minuter efter mordet. Då kom han och ifrågasatte vad som hände på platsen.

Fyra minuter efter mordet skulle betyda att det tagit runt sex minuter för Stig Engström att ta sig den korta sträckan från Skandias entré till mordplatsen.

 

LÄS MER: Det talar för och emot Stig Engström som Olof Palmes mördare 

 

Den första polispatrullen ska ha kommit till platsen 23.24 sedan mordet skett 23.21. Stig Engström gick ut från Skandia 23.19. Leif Ljungqvist bedömer att Engström kom ungefär samtidigt som polisen.

– Ja polisen kom ju till platsen och då kom han väl ungefär samtidigt som det. Men han var inte närvarande när mordet skedde, det är huvudsaken. Jag är 100 procent säker på det.

Lämnade en annan version i förhör 1986

Leif Ljungqvist försökte larma polisen på sin biltelefon under runt två minuter efter skotten. Någon gång efter det ska han ha sett Stig Engström.

– Jag satt och väntade på att polisen skulle svara i telefon. Jag satt i två minuter och väntade på svar men fick inget svar och ledsnade.

Olof Palme 1984.Foto: TOBBE GUSTAVSSON / PRESSENS BILD

Han säger också att han pratade med Engström:

– Vi pratade hastigt men jag minns inte vad som sades, det är för längesen.

Leif Ljungqvist lämnade dock en helt annan version i förhör 1986.

Då fick han flera frågor om vilka personer han sett på platsen och nämnde inte Engström.

 

LÄS MER: Nya fyndet: Palmegruppen undersöker patronhylsa från .357 Magnum 

 

Han fick också vad som tycks vara en specifik fråga om Engström och den klädsel han hade under kvällen, "en man iklädd en mörkblå rock, keps och glasögon" som var i "40-50-årsåldern". 

Ljungqvist svarar:

”Jag kan inte minnas att jag har sett honom”. 

Ljungqvist säger i dag till Expressen att minnesbilden om Stig Engström måste kommit senare:

– Ja, det kom väl efter. Det var så mycket omkring det där. Jag höll främst ögonen på gärningsmannen. Men Engström är definitivt inte mördaren. Han kom för sent till platsen.

Beskriver Stig Engström annorlunda

Han har också en annorlunda beskrivning av Stig Engström, vars klädsel med mörk rock, keps, glasögon och handledsväska slås fast av polisen i förundersökningsprotokollet kring Christer Pettersson.

– Jag tyckte att han var mer ljusaktigt klädd och hade nåt beigeaktigt på sig med keps och glasögon. 

Leif Ljungqvist är övertygad om att Christer Pettersson (bilden) mördade Olof Palme.Foto: ARI LUOSTARINEN / AP TT / NTB SCANPIX

– Det kan vara svårt med färger efter så många år, men min bild är inte mörk rock utan att han var ljusare klädd med portfölj i handen. 

 

LÄS MER: Väktaren Henry förhördes om Stig Engströms beteende på mordnatten 

 

Ljungqvist är i stället övertygad om att Christer Pettersson var gärningsmannen.

– Engström är ingen mördare. De är fullständigt ute och cyklar. Det är Pettersson som mördat Palme för jag känner igen kroppsspråket. Han hade avvikande kroppsrörelser. Det sa jag ju från början att han liksom ”älgade” iväg.

– Det fanns bara två personer som avvek från platsen och ingen av dem var Stig Engström. Den ena var den berusade personen som kastade sig in mot Skandiadörren. Den andra var gärningsmannen. Och det var Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.