Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Chevamannen” säker: Var inte Skandiamannen

Åklagaren: ”Räknar med att presentera en lösning”.
Leif Ljungqvist, 76, blev känd som ”Chevamannen” efter Palmemordet.
Foto: CLAES SÖDERBERG / MITTMEDIA
Olof Palme.
Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES TONI SICA
”Skandiamannen” Stig Engström.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

”Chevamannen” Leif Ljungqvist såg Palmes mördare fly brottsplatsen för 34 år sedan.

Han säger vara helt säker på att det inte var ”Skandiamannen” Stig Engström som sköt statsministern.

– Om de pekar ut honom är det skandal, säger han.

Åklagare Krister Petersson har utlovat att Palmegruppen kommer att ”presentera vad som har hänt” och ”vem som är ansvarig” för mordet innan sommaren.

Utredarna arbetar nu in i det sista med spåret kring Skandiamannen Stig Engström. Enligt uppgifter till Expressen har man i närtid hållit flera förhör med personer i kretsen kring honom.

Men det är ett dött spår, menar mordvittnet Leif Ljungqvist.

– Det är skrämmande. Skandiamannen har inte med mordet att göra. Om de pekar ut honom är det skandal, säger han.

Såg ”Skandiamannen” komma

Ljungqvist, 76, blev i samband med mordet känd som ”Chevamannen”. 

Sent på kvällen den 28 februari 1986 körde han ner för Sveavägen i sin Chevrolet. I höjd med Tunnelgatan stannade han vid ett rödljus.

– Jag hör första skottet. Andra skottet går av när det blir grönt ljus. Då svänger jag av och ringer på mobilen att det är mord på Sveavägen. Jag kommer fram till LAC (Länsalarmeringscentralen, reds anm) som kopplar mig vidare till polisen. De svarar inte på två minuter och då lägger jag på luren och går ur bilen, säger Ljungqvist och fortsätter:

– Jag går fram till Lisbet Palme och frågar ”men snälla frun, varför sköt han?” Hon vände sig mot mig, var upprörd och sa att de behövde få dit läkare och ambulans.

Det var i det skedet, menar Ljunqvist, som Skandiamannen anlände till brottsplatsen.

Är säker: ”Helt hundra”

– Han kommer från Skandiahållet ungefär tre minuter efter mordet. Han pratar med någon, sen springer han in i gränden och det är det sista jag ser av honom.

Du är säker på att det var Stig Engström du såg?

– Helt hundra. Absolut helt hundra. Jag ser honom framför mig med keps, långrock och handväska. Lite beigefärgat alltihop. Jag har sett att han själv har sagt att han var bland de första på platsen men det är helt galet.

Leif Ljunqvist hör inte till de som har förhörts av Palmegruppen i närtid. Han säger att det senaste förhöret var för ”tre-fyra år sedan”.

De vittnesförhör som offentliggjordes i samband med rättegången mot Christer Pettersson ger sammantaget ett spretigt signalement av gärningsmannen. Leif Ljungqvist håller än i dag fast vid den beskrivning han gav för 34 år sedan.

– Mördaren var barhuvad, kraftig hårväxt, mörkblå täckjacka, mörka byxor som var något korta för jag såg anklarna när han sprang. Och så hade han lågskor på sig.

Mårten Palme kommenterade de nya uppgifterna om mordet på Olof Palme i Expressen TV.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.