Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefsläkaren: Krisen kvar ”en tid framöver”

Chefsläkare Mikael Köhler på Region Uppsalas pressträff.
Mikael Köhler, chefsläkare och Björn Kardell, logistikchef vid Region Uppsala.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stabsläge råder fortfarande i tre av de fem regionerna som drabbats av brist på sjukvårdsmaterial efter ett leverantörsbyte. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har 97 operationer hittills ställts in.

Sjukhuset förlänger stoppet för planerade operationer till nästa vecka och konstaterar att problemen kan fortsätta i upp till tre månader, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Sedan regionerna i Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland bytte leverantör av sjukvårdsmaterial den 1 oktober har det utbrutit kaos då de inte fått de förbrukningsartiklar de behöver för vården. Planerade operationer har ställts in i Uppsala, Dalarna och Västmanland, och tre av fem regioner befinner sig i stabsläge.

På fredagen avblåstes det regionala stabsläget i Region Uppsala, men på Akademiska sjukhuset behåller man stabsläget lokalt.

Mikael Köhler, chefsläkare i Region Uppsala, säger på en pressträff på fredagseftermiddagen att man är i ett läge som är ”fortsatt instabilt” och att det kommer fortsätta vara så under en tid framöver. 

Sjukhuset förlänger stoppet för planerade operationer till nästa vecka och konstaterar att problemen kan fortsätta i upp till tre månader, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Köhler vill understryka att stora delar av vårdarbetet ändå utförs som vanligt.

– Vi utför 80 procent av all planerad kirurgi och utför också alla nödvändiga operationer, alltså de som är tidskritiska, säger han.

Björn Kardell, avdelningschef för transport och logistik på region Uppsala, säger att man fått ”slita” för att få ut gods, även om mängderna inte är vad man hoppats på.

– Vi har kraftsamlat för att kunna distribuera ut till sjukhuset så fort som möjligt, men det är lite svårt att få leveransbesked.

97 inställda operationer

De drabbade regionerna har fått nödhjälp från andra håll i landet, exempelvis rapporterar Sveriges Radio Ekot om att region Skåne har erbjudit material.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått hjälp från Stockholms läns landsting med beställningar och distribution. Hittills har 97 operationer ställts in i Uppsala.

Under fredagsmorgonen har regionordförandena hållit krismöte på telefon.

Monica Johansson (S), ordförande i region Södermanland, berättar att de använt de breda penseldragen då de diskuterat vad som hänt.

– Vi har talat om hur vi ska gå vidare i nästa skede. Vi ska titta på handläggningen och på avtalet, säger hon.

TT: Kommer ni att använda ”nödutgången” i kontraktet och avbryta det i förtid?

– Det vill jag inte spekulera i. Först ska vi lösa den akuta krisen. Vi vill att det ska bli rätt, och vill inte förhasta oss, säger Erik Weiman (M), ordförande i regionstyrelsen i Uppsala.

Han vill inte heller gå in på om regionerna kommer att kräva ut de viten som kontraktet innehåller. Varje försenad artikel innebär ett vite för leverantören på 40 kronor, enligt avtalet.

Bolaget håller tyst

Frågan många ställer sig nu är dock om Apotekstjänst verkligen kommer kunna får ordning på sina leveranser. De första samtalen till Region Uppsala om att det var problem med leveranserna kom omkring 3-4 oktober.

– Då gjorde man bedömningen att detta hörde till när man byter leverantör. Vi trodde att det skulle vända, men det vände inte, säger chefsläkare Mikael Köhler.

I Örebro, där det rått stabsläge sedan i förra veckan, tycker regiondirektör Rickard Simonsson att det börjar närma sig en gräns nu, efter 18 dagars problem.

– Det är normalt med vissa inkörningsbekymmer, men detta är mycket mer än normalt.

TT: Har ni förtroende för att Apotekstjänst klarar att uppfylla avtalet?

– Det börjar närma sig en gräns då leveranser måste ske. Detta är inte acceptabelt, säger Rickard Simonsson.

TT har sökt både Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo och bolagets styrelseordförande Cecilia Verstegh, men ingen av dem vill kommentera.

Chefsläkaren Mikael Köhler om materialbristen i regionen:

”Jag vill be om ursäkt – ledsamt att sitta i den här situationen”