Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefredaktören: Jag ångrar inte teckningen

Nu inleds rättegången mot Charlie Hebdo
Corinne Rey släppte, under vapenhot, in terroristerna.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chefredaktör Laurent Sourisseau.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amedy Coulibaly, en av terroristerna. Han dödades av polisen.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT VIDEO

Laurent Sourisseau ångrar inte beslutet att låta magasinet Charlie Hebdo publicera Mohamed-karikatyrer.

Under rättegången mot de 14 personer som hjälpte skytten berättar chefredaktören om attacken där tio personer dog. 

Rättegången mot de 14 personer som misstänks ha ha tillhandahållit vapen samt ha finansierat och medverkat till terrorattackerna i Paris 2015 pågår. 

Charlie Hebdo, som gjort sig känd för sin satir, återpublicerade teckningarna när rättegången inleddes i början av september. Och när chefredaktör Laurens Sourisseau, målsägande, berättade om attacken försvarade han återigen tidningens beslut att avbilda profeten Mohamed. 

– Vad jag ångrar är att se hur lite människor kämpar för att att försvara yttrandefriheten. Om vi inte lämpar för vår frihet lever vi som slavar och vi främjar en dödlig ideologi, sa han i rätten och förklarade varför tidningen återpublicerade karikatyrerna:

– Om vi hade slutat publicera karikatyrerna skulle det betyda att vi gjorde fel i första läget. 

17 personer dödades

Sourisseau skadades svårt i attacken och lever i dag – fem år efter attacken – fortfarande med polisbevakning dygnet runt. 

Simon Fieschi, som också överlevde terrordådet, sköts i nacken. Han vittnade tidigare under rättegången. 

– Jag kommer ihåg att dörren öppnades våldsamt och ljud av skott. Jag kommer ihåg att en man sa ”Allahu akbar” och sen: Vi dödar inte kvinnor.  

Terroristerna tog sig in på redaktionen genom att hota medarbetaren Corinne Rey, 38, med vapen. 

Under tre dagar dödades 17 personer, de flesta satirtecknare på Charlie Hebdo av islamistiska extremister. Attacker utfördes även mot en judisk matbutik och fransk polis.

Bröderna Saïd och Chérif Kouachi och kumpanen Amedy Coulibaly, som dödades i polisinsatser den 9 januari 2015, skulle senare visa sig ha kopplingar till både Islamska Staten och Al-Qaeda. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.