Enligt Anders Gerdin försökte LO:s Wanja Lundby- Wedin påverka debatten och nyhetsinnehållet i Aftonbladet. Foto: Suvad Mrkonjic
Enligt Anders Gerdin försökte LO:s Wanja Lundby- Wedin påverka debatten och nyhetsinnehållet i Aftonbladet. Foto: Suvad Mrkonjic

Chefredaktör: Wanja försökte tysta Aftonbladets krönikörer

Publicerad
Uppdaterad
Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein har kritiserats för att gå LO:s ärenden.
Nu träder förre chefredaktören Anders Gerdin fram och avslöjar hur LO försöker styra krönikörerna.
- Man ville tysta röster som avvek från det de tyckte var den rätta linjen, säger Anders Gerdin till Expressen.
AMF-skandalen rullar vidare och Wanja Lundby-Wedin kämpar för sitt politiska liv.
Kritiken mot LO växer inom arbetarrörelsen, men det finns en förstående röst. "Protokollen ger LO-ordförande stöd", skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein.
Klein är utsedd av just LO, som fortfarande äger 50,1 procent av Aftonbladet. Tidningen betecknar sig som oberoende socialdemokratisk, och i socialdemokraternas verkställande utskott sitter för övrigt Wanja Lundby-Wedin.
Kopplingarna mellan LO och Aftonbladet kritiseras på debattsajten Newsmill, där Rolf van den Brink under rubriken "Aftonbladets Helle Klein sitter snärjd i LO-Wanjas miljonfallskärm" berättar att chefredaktören dessutom är "personlig vän" med LO-ordföranden.
Proteststormen mot LO för AMF-skandalen har bland annat handlat om alla styrelseuppdrag som LO-topparna Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson har. Många har undrat om exempelvis Lundby-Wedin verkligen hinner engagera sig i alla 24 styrelseuppdrag?
Men Aftonbladet verkar LO-basarna ha tid med. I går kväll avslöjade Resumé att Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson, som båda sitter i Aftonbladets styrelse sedan många år, ska ha krävt att två av tidningens profilerade krönikörer skulle tystas.
Det handlar om debattredaktören Lotta Gröning och politiska kommentatorn Lena Mellin.
Anders Gerdin, Aftonbladets förre chefredaktör, sa i går kväll till Expressen:
- Lotta Gröning var inte ett populärt namn hos de LO-representanter som satt, och fortfarande sitter, i Aftonbladets styrelse. LO tyckte inte att Gröning skulle representera Aftonbladet utåt.
- Wanja och Erland ville ha en sosse man kunde lita på som debattredaktör. Det var inte Lotta Gröning. Man tyckte att sossarnas och LO:s synpunkter inte kom fram tillräckligt. Man ville i stället ha en ny debattsida i anslutning till ledarsidan. Detta var jag stark motståndare till. Jag ville inte ha en debattsida som styrs och är beställd av ägarna, fortsätter Gerdin.
LO ville också påverka nyhetssidorna:
- Synpunkterna på Lena Mellin gick ut på att hon på allmän plats fick framföra åsikter som de tyckte gick stick i stäv med sossarnas och LO:s linje, och avvek från ledarsidans mer vänliga hållning till partiet och LO, säger Anders Gerdin.
Anders Gerdin riktar stark kritik mot LO.
- Det är anmärkningsvärt tycker jag att man försöker påverka ansvarig utgivare och chefredaktören på ett sånt sätt. Man vill tysta röster som avviker från det de tycker är den rätta linjen.
- Att en av ägarna till Skandinaviens största tidning av partipolitiska skäl vill tysta röster som inte ställer in sig i ledet är allvarligt och beklämmande.
Bland annat ville LO införa en ny, LO-vänlig debattsida i Aftonbladet.
I dag är Jan Helin chefredaktör för Aftonbladet, och han säger till Expressen:
- Det här får stå för Anders. Han refererar till samtal han haft med LO. Det känner jag inte till.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som i går satt i styrelsemöte med just Aftonbladet, hälsar genom Ulla Johansson, pressekreterare på LO:
- Vad jag känner till finns det ingen sanning i det Resumé skriver. Det finns inget intresse från LO att tysta någon media.
Anders Gerdin säger om Lundby-Wedins uttalande:
- Det är tydligen mycket Wanja inte känner till nu för tiden. Om hon vill kan jag friska upp hennes minne med datum när våra möten hölls. Jag informerade dessutom redaktionsledningen om påtryckningarna från Wanja och Erland Olauson. Jag har inte fört henne bakom ljuset, det kan jag försäkra.
Lotta Gröning säger om uppgifterna att LO velat byta ut henne:
- Om det är sant är det sorgligt. Det är ingen på tidningen som har sagt något till mig, jag upplever att jag har ett jättestarkt stöd på tidningen.
Expressen har sökt Helle Klein och Erland Olauson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag