Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chefernas mörkläggning – ville inte berätta om döda

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jeanette Gustafsdotter, medierättsjurist och tidigare vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.
Foto: Jonas Hellsén
OBS! Genrebild.
Foto: SOFIA SABEL / DN

Kommunchefer i Region Sörmland har, enligt lokala medier, försökt mörklägga smittspridning och antal döda i regionen. 

I mejlkorrespondens som tidigare begärt ut framgår det att kommunerna söker skäl att inte lämna ut uppgifter.

– Det är rentav hårresande, säger Jeanette Gustafsdotter, medierättsjurist och tidigare vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, till Sörmlands Nyheter

Det är Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter som granskat kommunikationen mellan flera kommunchefer i Region Sörmland. 

Sörmland är en av de mest drabbade regionerna i landet, relativt till befolkningsmängd, enligt Folkhälsomyndigheten. När lokala de medier försökte reda ut varför – bland annat genom att begära ut uppgifter om antalet döda och smittade på äldreboenden – blev det stopp.

Nyköpings kommundirektör Mats Persson tog kontakt med övriga sörmländska kommundirektörer och till ledningen för att synkronisera ett svar. 

”Vänta två dagar” 

I mejlkonversationer resonerar därefter kommunchefer hur de ska hantera mediernas förfrågningar. Kommunjurister tipsar bland annat om att ”vänta två dagar med att meddela beslutet”, enligt Sörmlands Nyheter ett ”uppenbart sätt att förhala processen”. 

Efter ett möte kommer kommunikationscheferna överens om en strategi, som de meddelar regiontoppar via mejl.

1. Dagens mediebegäran – ska inte svaras på onsdag (skjuta det framför oss)

2. Två alternativa svar: går inte att ge ut då det inte finns som en allmän handling samt för liten kommun – riskerar att avslöja patientsekretess

3. XX vill svara på Eva Burmans (chefredaktör reds. anm.) krönika (om att det inte går att hävda sekretess) 

4. Kommuncheferna (+ du Janne) skriver under en debattartikel som Nyköping tar på sig att skriva.

5. Respektive kommunikationschef ska kommunicera detta med sin kommunchef. 

– Det var ett olyckligt ordval att säga att vi ”ska skjuta det framför oss”, säger Maria Karlsson, Regions Sörmlands kommunikationsdirektör, till Sörmlands Nyheter. 

Skarp kritik

Jeanette Gustafsdotter, medierättsjurist och tidigare vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, riktar skarp kritik mot länets kommuner, enligt Sörmlands Nyheter.

– Det är rent av hårresande. Här har personen gjort sig skyldig till ett lagbrott eftersom man åsidosatt offentlighetsprincipen. Om det finns ett färdigt beslut, som i det här fallet, ska det lämnas ut samma dag eller nästkommande dag. Jag hoppas att detta polisanmäls och att justitieombudsmannen tittar på det här.

Äldre kommer behöva skyddas under lång tid framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.