På fem år har Svenska kyrkan i utlandet spenderat närmare 22 miljoner kronor – enbart på resor och representation, skriver Aftonbladet. Bland annat har man åkt till turistparadiset Pattaya i Thailand. Foto: ColourboxPå fem år har Svenska kyrkan i utlandet spenderat närmare 22 miljoner kronor – enbart på resor och representation, skriver Aftonbladet. Bland annat har man åkt till turistparadiset Pattaya i Thailand. Foto: Colourbox
På fem år har Svenska kyrkan i utlandet spenderat närmare 22 miljoner kronor – enbart på resor och representation, skriver Aftonbladet. Bland annat har man åkt till turistparadiset Pattaya i Thailand. Foto: Colourbox
Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén. Foto: Magnus Aronsson/Ikon / SVENSKA KYRKAN/IKONSvenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén. Foto: Magnus Aronsson/Ikon / SVENSKA KYRKAN/IKON
Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén. Foto: Magnus Aronsson/Ikon / SVENSKA KYRKAN/IKON

Chefer inom Svenska kyrkan åkte till Pattaya

Publicerad

På fem år har Svenska kyrkan i utlandet spenderat närmare 22 miljoner kronor – enbart på resor och representation, skriver Aftonbladet.

Tillställningar med exklusiva middagar, gåslever, vin och sprit har stått på flera toppchefers meny – bland annat i turistparadiset Pattaya.

På flera notor går det inte att utröna vad som har ätits – och vilka som varit inbjudna.

– Det ska inte vara på det sättet så det här behöver jag titta på, säger kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén till tidningen.

Aftonbladet och Ekot har under flera dagar granskat hur ett antal höga chefer inom Svenska kyrkan, SKUT, hanterat pengar från medlemmar och kollekt. Bara de senaste fem åren i utlandet har kyrkchefer spenderat hisnande 21,8 miljoner kronor i form av resor och representation.

Men långt ifrån allt har bekostats av dem själva, visar granskningen.

I själva verket är det Svenska kyrkan som i flera fall stått för notan då det beställts in gåselever och exklusiva viner på lyxkrogar världen över, skriver tidningen.

Och: I ett flertal fall ska de berörda cheferna ha struntat i att detaljredovisa var medlemmarnas pengar har gått. Exempelvis resovisas i bara en totalsumma på de restaurangnotor som lämnats in till kyrkan.

4 000 kronor spenderades på krog i Pattaya

Tidningen har granskat 18 krognotor från utlandet. På fem av dem framgår det vad de ätit och druckit.

I resten finns bara en totalsumma.

Ett av exemplen är från semesterorten Pattaya i Thailand. Där tog en kyrkchef ett flertal anställda till exklusiva krogen ”Brunos restaurant and winebar”.

Det blev ingen billig kväll.

Notan hamnade på motsvarande 4 000 svenska kronor. Kyrkans kreditkort användes vid betalningen.

Varit i USA och på rivieran

Ett kvitto – utan närmare information om vad sällskapet ätit – lämnades in. Men det finns fler exempel – bland annat från både USA och Franska rivieran, skriver tidningen.

Kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén är kritisk.

– Jag tänker att det inte ska vara på det sättet. Alla våra utlägg ska vara kombinerade med ordentliga deltagarförteckningar och vad det handlar om, säger hon till tidningen.

– Det ska inte vara på det sättet så det här behöver jag titta på.

Enligt Ekots granskning anser Skatteverket att flera av de resor som chefer inom kyrkan har gjort till olika semesterorter som problematiska.

Det kan leda till upptaxering.

– Man tittar på sevärdheter och blir bjuden på middag och så vidare. Så jag ser ett stort privat inslag här, säger Yngve Gripple, myndighetens rättsliga expert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag