Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefer inom Svenska kyrkan åkte till Pattaya

På fem år har Svenska kyrkan i utlandet spenderat närmare 22 miljoner kronor – enbart på resor och representation, skriver Aftonbladet. Bland annat har man åkt till turistparadiset Pattaya i Thailand.
Foto: Colourbox
Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.
Foto: Magnus Aronsson/Ikon / SVENSKA KYRKAN/IKON

På fem år har Svenska kyrkan i utlandet spenderat närmare 22 miljoner kronor – enbart på resor och representation, skriver Aftonbladet.

Tillställningar med exklusiva middagar, gåslever, vin och sprit har stått på flera toppchefers meny – bland annat i turistparadiset Pattaya.

På flera notor går det inte att utröna vad som har ätits – och vilka som varit inbjudna.

– Det ska inte vara på det sättet så det här behöver jag titta på, säger kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén till tidningen.

Aftonbladet och Ekot har under flera dagar granskat hur ett antal höga chefer inom Svenska kyrkan, SKUT, hanterat pengar från medlemmar och kollekt. Bara de senaste fem åren i utlandet har kyrkchefer spenderat hisnande 21,8 miljoner kronor i form av resor och representation.

Men långt ifrån allt har bekostats av dem själva, visar granskningen.

I själva verket är det Svenska kyrkan som i flera fall stått för notan då det beställts in gåselever och exklusiva viner på lyxkrogar världen över, skriver tidningen.

Och: I ett flertal fall ska de berörda cheferna ha struntat i att detaljredovisa var medlemmarnas pengar har gått. Exempelvis resovisas i bara en totalsumma på de restaurangnotor som lämnats in till kyrkan.

4 000 kronor spenderades på krog i Pattaya

Tidningen har granskat 18 krognotor från utlandet. På fem av dem framgår det vad de ätit och druckit.

I resten finns bara en totalsumma.

Ett av exemplen är från semesterorten Pattaya i Thailand. Där tog en kyrkchef ett flertal anställda till exklusiva krogen ”Brunos restaurant and winebar”.

Det blev ingen billig kväll.

Notan hamnade på motsvarande 4 000 svenska kronor. Kyrkans kreditkort användes vid betalningen.

Varit i USA och på rivieran

Ett kvitto – utan närmare information om vad sällskapet ätit – lämnades in. Men det finns fler exempel – bland annat från både USA och Franska rivieran, skriver tidningen.

Kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén är kritisk.

– Jag tänker att det inte ska vara på det sättet. Alla våra utlägg ska vara kombinerade med ordentliga deltagarförteckningar och vad det handlar om, säger hon till tidningen.

– Det ska inte vara på det sättet så det här behöver jag titta på.

Enligt Ekots granskning anser Skatteverket att flera av de resor som chefer inom kyrkan har gjort till olika semesterorter som problematiska.

Det kan leda till upptaxering.

– Man tittar på sevärdheter och blir bjuden på middag och så vidare. Så jag ser ett stort privat inslag här, säger Yngve Gripple, myndighetens rättsliga expert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.