Jävssituation. Jonas Lindgren, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan inledde ett förhållande med en underordnad, befordrade henne och höjde hennes lön.
Jävssituation. Jonas Lindgren, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan inledde ett förhållande med en underordnad, befordrade henne och höjde hennes lön.

Chefen värvade och gav sin flickvän lön

Publicerad

Försäkringskassans kommunikationsdirektör Jonas Lindgren värvade sin flickvän till en chefstjänst. Därmed fick han rätt att attestera hennes lön, semester och utlägg.

Det ledde bland annat till att kvinnan fick betalt då hon åkte privat till USA.

- Det är mycket möjligt att jag har missat någonting, säger Jonas Lindgren.

Hösten 2012 utsågs Jonas Lindgren till chef över Försäkringskassans kommunikationsavdelning och tog plats i myndighetens ledningsstab. Kort därpå inledde han ett förhållande med en underlydande.

När Lindgren omorganiserade avdelningen fick hans flickvän jobbet som chef för kundkommunikation. Hennes månadslön steg från 38 450 kronor till 47 500 kronor. Kvinnan lyftes också upp i Lindgrens ledningsgrupp.

Inför rekryteringen hade Jonas Lindgren pratat med generaldirektör Dan Eliasson. För att undvika en jävssituation kom Lindgren och Eliasson överens om att Försäkringskassans HR-chef skulle skriva på avtalet och vara kvinnans chef på papperet.

I det dagliga arbetet har Jonas Lindgren emellertid beslutat om flickvännens uppgifter. Han har attesterat hennes lön, utlägg och semesteruttag. Nyligen köpte Lindgren en extern kurs till kvinnan för 193 750 kronor.

Förnekar uppgifterna

Expressen kan också avslöja att kvinnan i november 2013 fick lön för en vecka då hon var med Jonas Lindgren på en privat resa till Miami i USA.

Jonas Lindgren förnekar först denna uppgift.

- Det där stämmer inte. Hon har haft semester under den tiden, och det står det också i lönespecifikationen.

Expressen kontrollerar saken med Försäkringskassans ekonomienhet. Kvinnan har fått full lön och inga semesterdagar har tagits ut. När Jonas Lindgren konfronteras med att han gett en felaktig uppgift backar han:

- Det är mycket möjligt att jag har missat någonting och det får jag ta fullt ansvar för.

- Det jag kan säga är att det inte har funnits något ont uppsåt och är det så att man har missat att ta ut en eller annan semesterdag, då får man givetvis korrigera det.

"En administrativ miss"

Senare meddelar Försäkringskassans presstjänst att de lediga dagarna nu har lagts in i lönesystemet - efter Expressens intervju.

- Visst, det var ju fel. Men egentligen var det en administrativ miss, ingenting annat, säger Staffan Karlsson på presstjänsten.

Jonas Lindgrens agerande väcker kraftiga reaktioner från flera håll. Fackförbundet ST:s ordförande Siv Norlin säger att hon blir mållös.

- Jag har jobbat fackligt inom Försäkringskassan sedan början av 80-talet och aldrig varit med om något likartat, säger hon.

- Det framstår som rent bedrägeri, säger en anställd som inte vågar framträda med namn.

Fått anonyma tips

De senaste månaderna har Försäkringskassans säkerhetsstab mottagit flera anonyma tips om Jonas Lindgrens och kvinnans dubbla relationer. Ett ärende om misstänkt jäv inleddes eftersom myndighetspersoner, enligt förvaltningslagen, inte får hantera ärenden som kan gynna närstående.

I förra veckan redovisades utredningen muntligt för generaldirektör Dan Eliasson. Följden blev att Jonas Lindgren miste attesträtt för kvinnan.

- Man hade frågor kring det här med tiden, jag har svarat på det och sen sa man bra, då är det inga problem. Den information jag har fått är att utredningen är avslutad utan åtgärd, berättar Jonas Lindgren.

 

Lasse Wierup

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag