Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefen varnar: Anställda flyr från Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg varnar för att allt fler medarbetare lämnar Arbetsförmedlingen. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Arbetsförmedlingen ska förändras på djupet. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Medarbetare lämnar Arbetsförmedlingen i allt större omfattning, varnar myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg. 

Det framgår i ett internt brev som Aftonbladet tagit del av. 

”Min bedömning är att vi ligger mycket nära vår kapacitetsgräns”, skriver Mikael Sjöberg i brevet enligt tidningen.

Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden efter överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. 130 lokalkontor ska läggas ner och i årsskiftet varslades 4 500 personer om uppsägning. 

Nu varnar generaldirektören för konsekvenserna av de stora förändringarna. 

I ett internt brev som Aftonbladet tagit del av skriver Mikael Sjöberg att konsekvenserna av neddragningarna är påtagliga och att medarbetare fortsätter att lämna myndigheten. 

”Det påverkar arbetsmiljö, det påverkar vår möjlighet att ge service och det påverkar självklart våra resultat”, skriver han enligt Aftonbladet. 

En källa beskriver för tidningen situationen som ”fruktansvärt tuff”. 

Mikael Sjöberg fortsätter i brevet: 

”Vi har också fortsatta obalanser och i framför allt storstäderna har tappet av medarbetare eskalerat. Under rådande omständigheter är min bedömning att vi överlag ligger mycket nära vår kapacitetsgräns.”

Kritik mot reformeringen 

Reformeringen av Arbetsförmedlingen, som ska vara klar 2021, beskrivs som Centerpartiets flaggskeppsreform. Expressen har tidigare rapporterat att reformeringen dras med så stora problem att hela reformen riskerar att spricka.

Målet är att privata aktörer ska ta över hela förmedlingsverksamheten. Reformen har utarbetats av Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl. Han har fått kritik av flera partiföreträdare Expressen talat med. 

– Problemet är att man trycker igenom en reformering av ett helt politikområde där det egentligen inte tänkts igenom på förhand och ingen har svar på hur det här ska landa. Det finns tyvärr all anledning till oro, har en företrädare i Centerpartiet sagt till Expressen. 

Under en pressträff i förra veckan sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att Arbetsförmedlingen kommer att fortsätta ha en viktig roll. 

– Viktiga uppgifter som tidigare har legat på myndigheten kommer finnas kvar där. Den arbetspolitiska bedömningen och myndighetsutövningen, att träffsäkert kunna bedöma vilka behov som finns och vilken ställning som individen har på arbetsmarknaden, sade hon då.