Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefen förbjuder shorts på jobbet i mejl till de anställda

Chefredaktören på Jyllands-Posten förbjuder shorts på arbetstid.Foto: Shutterstock

Jacob Nybroe, chefredaktör på Jyllands-Posten, uppmanar sina anställda att skippa shortsen på jobbet i sommar.

I ett mejl till de anställda uttrycker han sin åsikt i den omdebatterade frågan:

– Vi är på en arbetsplats – inte en campingplats, skriver Nybroe.

Tycker du att man ska få ha shorts på jobbet?

Frågan om det är okej att bära shorts på jobbet eller inte är en riktig vattendelare. I slutändan är det upp till arbetsgivaren att bestämma hur de anställda bör gå klädda – och just den här chefen har en tydlig åsikt i frågan, något norska Aftenposten var först med att skriva om.

”Handlar om respekt”

Diskussionen om shorts på jobbet är minst lika aktuell i grannlandet Danmark, speciellt efter att chefredaktören på Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, skickat ut följande mejl till de anställda:

”Sommaren är på väg - och därmed också en helt förståelig längtan för svala kläder. Men jag är gammaldags när det gäller detta. Vi är på en arbetsplats – inte en campingplats. Det handlar om respekt – naturligtvis, för källor, kunder och andra externa gäster – men också för varandra.

Jag vill därför begära normal semikonservatism i klädvalet. Det betyder långa skjortor för män och även för kvinnor. Kvinnor kan i stället välja att klä sig i knälånga klänningar, men inte minikjolar och hotpants.

Jag avstår från ytterligare anvisningar om linnen, nätbrynjor, axelbandslöst och definition av knälängder. Jag är säker på att det kommer att finnas delade åsikter om detta. Därför ska det här betraktas som en uppmaning från hörnkontoret.”

Chefredaktörens svar

Reaktionerna lät sig inte vänta. Jacob Nybroe har nu valt att uttala sig ytterligare i frågan i en kommentar till sin egen tidning.

– En del menar att jag kränker de mänskliga rättigheterna och inskränker personalens frihet. Men några tycker att det är trevligt. Jag ber inte folk att sluta använda kjol. Jag vill endast uppmana dem att använda det sunda förnuftet, säger Nybroe till Jyllands-Posten.

”Väljer något annat”

Enligt Aftenposten strider chefredaktörens ultimatum mot den danska jämställdhetsmyndigheten som gav sitt stöd till en manlig psykolog som nekades gå till jobbet med shorts år 2012.

Det är ännu oklart om Nybroe känner till detta beslut. I ett uttalande berättar han däremot att han kommer att köpa fler fläktar om det blir outhärdligt varmt på redaktionen i sommar.

– Jag förstår att det är skönt att bära shorts. Det tycker jag också. Men när jag är på jobbet väljer jag något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.