Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chefen: Därför värvade vi Bildt

Kände till gruppens syfte. Utrikesminister Carl Bildts påstående om att den lobbygrupp han deltog i skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein, avfärdas av mannen som rekryterade Bildt. Randy Scheunemann, chef för Kommittén för Iraks befrielse, CLI, säger: Han var helt på det klara med CLI:s syfte.
Lobbyorganisationen CLI:s president Randy Scheunemann avfärdar Carl Bildts beskrivning av sitt engagemang i CLI.
- Vi rekryterade Carl Bildt för att han skulle verka för en intervention i Irak och undanröjandet av Saddam Hussein. Det var ingen "internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein" som Carl Bildt påstår, sade Randy Scheunemann i natt till Expressen.
Expressen avslöjade i onsdags att Carl Bildt rekryterades till den amerikanska krigslobbygruppen Kommittén för Iraks befrielse (CLI), som bestod av idel konservativa "hökar" med kopplingar till vapenindustrin. Samma dag avfärdar Carl Bildt påståendena på sin blogg. Gruppens syfte, och hans engagemang, var att "diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein", skriver Carl Bildt. Men det påståendet stämmer inte alls, säger CLI:s högste chef, Randy Scheunemann, som var den som rekryterade Bildt till CLI. - Vi rekryterade Carl Bildt hösten 2002 för att han skulle verka för en intervention i Irak och undanröjandet av Saddam Hussein. Det var ingen "diskussionsgrupp" som Carl Bildt påstår, säger Randy Scheunemann i natt till Expressen.

Såg chans till toppjobb

- Jag diskuterade saken med Carl Bildt och han var helt på det klara med att CLI:s syfte var att vända opinionen i USA och internationellt, till förmån för en militär intervention i Irak. Carl Bildt skrev åtminstone ett par artiklar med just detta syfte, säger Randy Scheunemann. Scheunemann berättar att framemot mars, när det stod klart att det kunde bli en invasion, började man diskutera situationen i Irak efter en eventuell invasion. Personer nära kärnan av CLI har berättat att Carl Bildt såg CLI som en möjlighet till ett nytt internationellt toppjobb. - Jag vet inte vilket syfte Carl Bildt hade, det får du fråga honom om, säger Scheunemann. CLI:s ordförande Bruce P Jackson hade dock önskemål om ett sådant jobb för Bildt. - Han var absolut inte otänkbar för ett toppjobb i Irak, med de erfarenheter han har från Balkan. Jag hade gärna sett honom på ett sådant jobb, säger Bruce Jackson.

Bekräftar på sin blogg

Bildts pressekreterare Christian Carlsson säger att Bildt inte vill kommentera Scheunemanns uttalanden. Men på sin blogg bekräftar Carl Bildt att han fick ett erbjudande om ett toppjobb i Irak, efter sitt engagemang i lobbyorganisationen CLI. Carl Bildt skriver som ett direkt svar på en fråga från Expressens politiske kommentator Anders Jonsson om han ställde sig bakom en invasion i Irak för att få ett toppjobb i återuppbyggnaden av landet. Så här skriver Bildt: "Dock - om nu sanningen skall fram - sonderade senare den dåvarande biträdande generalsekreteraren i FN mitt intresse för att bli FN:s generalsekreterares särskilde representant i Irak. Men då hade jag redan förlorat en nära vän och en bekant i Bagdad. Som småbarnsfar kom jag fram till att jag närmast hade en skyldighet att avböja."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!