Chefen - inte så bra som han tror

Publicerad
Uppdaterad
Din chef är sämre än vad han eller hon tror.
De tror att de är visionära och moderna. Men det stämmer inte, enligt deras anställda.
- Den falska självbilden är farlig. En chef utan verklighetsförankring kan ställa till med stor skada, säger forskaren Jouko Arvonen.
Det finns en stor grupp chefer som tror sig vara något de inte är. Det visar en ny studie Jouko Arvonen vid Stockholms universitet gjort. 3 200 chefer och 40 000 av deras underlydande har ingått i undersökningen. Nästan varannan svensk chef, 40 procent, anser sig vara en chefstypen "trädgårdsmästare". Det är en idealtyp till chef, förändringsbenägen, inspirerande och med god förmåga att hantera relationer. Men när kolleger och anställda har tillfrågats anser inte ens var sjätte, 16 procent, att chefen är "trädgårdsmästare". Orsakar skandaler - Den här sneda självuppfattningen, den idealiserade bilden cheferna har av sig själva, är en riskfaktor, säger Jouko Arvonen. Chefernas sneda självbild är en av orsakerna till den senaste tidens direktörsskandaler, enligt Arvonen. - Chefen kan bli fartblind och driver fram förändringar för sin egen skull och inte för andras, lockad av bonusar, bekräftelse och makt. Det finns också personer med narcissistiska personlighetsstörningar som dras till chefsjobb. Behöver akut hjälp Ungefär 30 procent av cheferna är i behov av akut hjälp för att förbättra sitt ledarskap, enligt Arvonen. - En dålig chef är en allvarlig hälsorisk för de anställda. Lyckligtvis är de flesta svenska chefer bra, både enligt sig själva och sina underlydande. Gerd Levin-Nygren, vid elektronikkoncernen Notes fabrik i Torsby, är så bra att hon utsågs till årets chef av tidningen Chef. - Visst kan det vara så att man önskar att vara på ett visst sätt, men att det inte är så lätt att uppnå det. Men jag tror att jag är en modern och kommunikativ chef.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag