Ett av Ifs kontor. Arkivbild.
Ett av Ifs kontor. Arkivbild.

Chef på försäkringsbolag sparkas – utpekad för våldtäkt

Publicerad

En manlig chef på försäkringsbolaget If får sparken.

Chefen misstänks ha våldtagit en kvinna på en jobbkonferens, som Expressen först kunde berätta.

Ytterligare en manlig chef på If stängs av samtidigt som han utreds för sexuella trakasserier.

– Vi vill att det här ska hanteras av polisen, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Expressen kunde i slutet av oktober avslöja att en chef på försäkringsbolaget If pekats ut för våldtäkt. Våldtäkten ska ha ägt rum i samband med en jobbkonferens, inför flera vittnen.

Nu sparkas chefen, som SVT Nyheter först kunde berätta. Ännu en chef som utreds för sexuella trakasserier stängs av från sin tjänst tills vidare.

Om den våldtäktsanklagade säger Anders Lindstrand, utredningschef på If:

– Han är varslad om avsked i dag. Nu vidtar en arbetsrättslig process, vår intention är att han ska avskedas.

Den andra chefen utreds för sexuella trakasserier.

– Det är en ledare som är avstängd nu under tiden vi gör en internutredning gällande sexuella trakasserier. Så kan man sammanfatta det. Under tiden vi utreder det är han avstängd.

Fallen inte polisanmälda av If

Ännu har inget av ärendena polisanmälts av If.

– Vi håller på med den delen, men det här är superkänsligt. Vi är inte riktigt där än och därför vill jag inte uttala mig än. Tanken är, vi vill att det här ska hanteras av polisen, säger Lindstrand.

– Vi gör allt vi kan för att stödja offren.

Lindstrand har uppgett för Expressen att "sex-sju" ärenden varit föremål för interna utredningar under 2000-talet. Den senaste utredningen, som i slutet av oktober, rör den misstänkta våldtäkten.

If-chef: Skicka en nakenbild

I en tidigare utredning, från 2015, pekades en chef på ett annat svenskt If-kontor ut för att ha skickat grova bilder och meddelanden till kvinnor på företaget. I ett meddelande skrev chefen:

"Skicka en nakenbild på dig, NU! Den skall vara tydlig! Helkropp!"

Flera personer som Expressen varit i kontakt med, som antingen jobbar eller nyligen har jobbat på If, vittnar om att sexismen och trakasserierna fortsatt.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag